teisipäev, 2. aprill 2019

Kevad aina edeneb

Aastad pole vennad, kindlasti mitte. Möödunud aasta aprilli esimestel päevil oli aed alles hangedes. Vaid seinaäärsest tulbipeenrast võis leida esimesi õienuppe, ei enamat. Praegu aga õitsevad kõikjal krookused, kevadised valevlilled, adoonised, lumekupud. Ositi on avanenud ka võrkiirised ning kohe-kohe hakkavad oma õisi paotama ka sinililled. Ja mul õitseb aias alpikann, ja-jaa!

Leucojum vernum
Märtsikellukesed õhtupäikeses/ Snowflakes in the evening sun. Last year, the garden was full of snow in early April, now there are only some snowflakes. Which is really nice!
See piltidega päevaraamat on ikka nii hea sündmuste talletaja. Saab vaadata juba aastate taha - olnud kevadeid, nende ilma ja õitsejate tulemist. Ikka samad taimed ja samad õied, pisut erineval kujul, erineval hetkel. Mõned kasvavad, mõned kahanevad, mõni kuhtub sootuks ka. See on aia aeg.

Dalmaatsia krookus 'Roseus' paotas esmakordselt oma õied meil kaks kevadet tagasi. Nüüd on siis kolmas. Nad on ainult paremaks läinud. Ehk peaks neid nüüd sel aastal pisut laiali istutama. Mis on ju hea mõte, sest sellised kirkad laigud varakevadises aias on lihtsalt hindamatud rõõmuallikad. Olgu nad siis ka selle nädala ülevaates veel.

Crocus tommasinianus 'Roseus'
Dalmaatsia krookus/ Crocus tommasinianus 'Roseus' has been three years in my garden and has only improved in time. Maybe it is time to lift and divide them now. 
Crocus tommasinianus 'Roseus'
Säravad kevadised tähed/ Shiny stars of spring
Kollased krookused on minu lapsepõlve lilled ja sellest olen ma juba vist mitu korda kirjutanud. Aga see räägib nende olulisusest minu jaoks. Ja mul on hea meel, et neil läheb ka hästi. Sel korral olid nad juba täisõies ja oh seda ilu!

Crocus 'Yellow Mammoth'
Crocus 'Yellow Mammoth'/ Yellow crocuses are flowers of my childhood and thus very dear to me. I am so happy that they are doing good in this garden and have multiplied profusely. 
Crocus chrysanthus 'Ard Schenk'
Kuldõieline krookus/ Crocus chrysanthus 'Ard Schenk'
Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Kuldõieline krookus/ Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Perennials Bed
Varakevadised õied püsikupeenras/ Early blooms in Perennials Bed
Perennials Bed
Kookused püsikupeenras/ Crocuses in Perennials Bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Ilmad olid nädalavahetusel taaskord uskumatult tuulised. Hakkab tunduma, et ses osas on küll aastad vennad ja kevaded ühesugused - ikka puhub, nii et kõrvad peast! Laupäeval oli vähemalt temperatuur kõrgem ja päike lausalisem. Nii nägin esimesed kimalased ja kollased liblikad maal ära. Päris esimene liblikas oli sel aastal aga Pääskülas, paar päeva varem, nädala sees. Ka kollane. Ja esimene konn ukerdas peenarde vahel, ju otsis tiiki.

Iris reticulata 'Eye Catcher'
Võrkiiris 'Eye Catcher' on sel aastal tõeline pilgupüüdja/ Iris reticulata 'Eye Catcher' is a real stunner!
Eranthis tubergenii 'Guinea Gold'
Aed-lumekupp 'Quinea Gold'/ Eranthis tubergenii 'Quinea Gold'

Eranthis cilicica
Kurdistani lumekupp/ Eranthis cilicica
Ilmateenistuse kuuprognoos lubab keskmisest soojemat aprillikuud. Mis selle vastu olla saaks. Kui et vaid siis suvi sellevõrra kehvem ei tuleks. Ja tegelikult oleks tarvis ka ühte head sooja kevadvihma. Ehk ikka tuleb seegi.
Sel nädalal on lootus üht erilist aeda näha!

4 kommentaari:

  1. Oh kui pruunikarvaline naeb valja muru.. muidugi on teil kevad alles algamas. Aga ikkagi, ehk peaks harima voi vaetama etc? Peenrad on Sul koik vaga ilusad, vorkiiris eriliselt uhke.. Ja kollased krookused meenutavad vana kodu...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ah eks see muru on ikka kevadeks pruun. Sellest pole suuremat lugu, läheb üpris ruttu taas roheliseks. Eeskujulik muru pidamine muidugi eeldaks kõiki neid tegevusi, kuid käsitsi nii suurel pinnal seda teha ei jõuaks. On siis nii, nagu on.

      Kustuta
  2. Tänavune aprilli algus on tõesti tavatult suvine. Loodan väga, et suuri külmu enam ei tule. Samas, loodus on ettevaatlik, ühtegi liilianinakest ei ole veel maa seest väljas, kuigi, sooja poolest oleks juba nagu võinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nüüdseks ongi need külmad ööd ja isegi päevad tulnud. Ma ei tea kuidas Sakus, kuid Nõmmel on lumi maas juba teist päeva!

      Kustuta