teisipäev, 30. aprill 2019

BOOM! BANG!

On ebaaprilli viimane päev. Miks siis eba? No aga normaalseks on teda ka raske pidada. Kõik on väga varane, kõik on väga kiire arenguga. Vaatasin, et selle nädalavahetusega sarnaseid pilte (28.aprill) sai 2018.a 15. mai paiku, 2017.a aga sootuks 20. mail. Aga sel pühapäeval õitsesid lõunapoolsetel metsaservadel juba toomingad ning täisõide puhkesid kodused maguskirsipuud. 28. aprillil! Viimane nädal, mil päevasoe tõusis mitmel päeval üle 20 kraadi, reedel ja laupäeval kodukandis lausa +23ni, tõi kaasa aias ja looduses olulised muutused. Nädala alul puhkesid puudel pungad, nädala lõpus vahtrad ja toomingad juba õitsesid.

Selline kiire areng aias muidugi kõige paremaid tulemusi ei loo. Hüatsindiõied kõrbesid kõrvetavas päikeses päevadega, ei meeldi neile nii soe ilm. Ka tulbid puhkevad liig kiirelt ja jäävad seetõttu madalaks, õied väheldasteks. Hiina siidpööristel kasvasid mõne päevaga 10-15 cm kõrgused pealsed. See on täielik müüt, et hiina siidpööris on hilise ärkamisega. See pole üldse nii. Hilised on nad vaid siis, kui sügisel arenenud võrsealgmed talvel hukkuvad ja taim peab uued kasvud kasvatama uinuvatest pungasest. Seetõttu tasub siidpööristele natuke katet-kaitset panna talveks.

Prunus avium
Maguskirsid õies 28. aprillil/ Sweet cherries in full bloom on April 28th
Prunus avium
Maguskirss/ Sweet cherry
Kohutava hooga on hakanud tulema nüüd ka hostad ja varajasematel on juba esimesed pärislehed. Tore on näha ka sügisel istutatud hiirehostade tärkamist. Viimased neist saabusid päris lehitutena. Aga talvitumine on läinud seega hästi.

Prunus padus
Toomingad juba õitsevad!/ Bird cherries are already in bloom
Forest
Vahtad ja toomingad 28.04/ Maples and bird cherries in bloom on April 28th
Miscanthus sinensis 'Gracillimus'
Siipöörise tärkamine/ Sprouting Chinise silver grass

Perennials Bed
Hüatsintide ja tulpide aeg möödub sel aastal kiirelt/ Time of hyacinths and tulips is passing quickly this year, because of the April heat.
Erythronium 'Pagoda'
Koerahambad on huvitavad ja eksootilise välimusega taimed. Neid tuleks kindlasti juurde koguda!/ Dog tooths are very special and exotic looking plants. This spring I decided I should have some more - a little collection or so.
Fritillaria meleagris var. unicolor subvar. alba
Valged kirjud püvililled/ White snake's head fritillaries
Perennials Bed
Püsikupeenra kevadised õitsejad/ Spring blooms in my Perennials Bed
Hyacinthus orientalis 'Blue Trophy'
Hyacinthus orientalis 'Blue Trophy'
Hyacinthus orientalis
Hyacinthus orientalis 'Miss Saigon'
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket' & 'Splendid Cornelia'
Hyacinthus orientalis 'Splendid Cornelia' (pink) & 'Sky Jacket'
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket'
Hyacinthus orientalis 'Sky Jacket'
Hyacinthus orientalis 'Red Magic'
Hyacinthus orientalis 'Red Magic'
Hyacinthus orientalis 'General Köhler'
Hyacinthus orientalis 'General Köhler'
Hyacinthus orientalis
Hyacinthus orientalis 'Blue Jacket', 'Carnegie' & 'Jan Bos'
Hyacinthus orientalis
Hüatsindid/ Hyacinths
Hüatsindid on toredad ja ma jään ilmselt alati armastama nende imelist lõhna, kuid üha paeluvamaks muutuvad ka kõiksugu metsa- ja varjutaimed. Mainitud koerahammaste perekond on üks, millesse tahaks natuke enam süübida, kuid ka mitmed teised köidavad üha enam tähelepanu. Koos moodustavad nad mepäraseid kooslusi. Varjupeenras, kus veel nädal tagasi särasid sinililled, on teatepulga nüüd üle võtnud ülased. Ka brunnerad on juba meelesepeaõitega kaetud ning kohe jõuavad õitsemiseni kopsurohud.

Anemone nemorosa 'Royal Blue'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Royal Blue'
P1010461
Õrn ülane/ Anemone blanda 'Blue Shades'
Hepatica nobilis
Varjulises aiaosas on veel sinililli/ In shady corner, there are still hepaticas in bloom
Hacquetia epipactis
Pisiputk kohaneb tasapidi meie aiaoludega/ Hacquetia epipactis is slowly adapting to our garden conditions
Kirsid õitsevad, kuid viimastel öödel kummitab öökülmaoht. Meid on hetkel säästetud, kuid põhja ja kirdepiirkondades on öökülma olnud õhus ka kuni -4 kraadi. See rööviks kirsisaagi. Saaki ähvardab röövida ka kuivus, sadanud pole juba paar nädalat ja olukord meenutab möödunud aasta maikuud. Kuid nüüd on alles aprill. Lähim ilmaprognoos küll õnneks lubab sademeid, kuid seda vihmast lumeni välja. Nüüd, kui kõik on lehes ja roheline?! Met Office aga olla UK kohta andud pikema prognoosi, mis ähvardab veel kuivema ja kuumema suvega, kui mullu. Me ei ole Inglismaast nii kaugel...

6 kommentaari:

  1. sul on asjad veel kaugemale arenenud kui meil. Kohe mitu päeva :) Ei meeldi mullegi see suur kiirus ja üldse, nii sooja aprilli järel ei ole maist eriti midagi loota. Aga vahel läheb ka teisiti. eelmisel aastal jäi näiteks ju üldse kevad vahele :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Varasus ositi rõõmustab, muidugi, kuid võib anda ka tagasilööke nagu sel aastal. :( Eks neid tagajärgi saab veel revideerida...

      Kustuta
  2. Olen ka veidi mures. Me ainuke ploom on õiepungi üleni täis, kuid eespool on öökülmad. Vihma sadas meil täna öösel päris korralikult. Põhjas veel toomingas ei õitse. Viltkirsil oli eile kõigest üks õis lahti. Imeline sinilille sort on see sul küll, mis pildil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nüüd ongi kõik juba kõik õied ja külmad korraga ja üldse ei tea, mis sellest välja tuleb, kuid arvatavalt ei midagi head.

      Kustuta
  3. RAHMELDAJAL OLI OIGUS, et sest maikuust pole midagi loota... kahjuks. Uus kuu loodi pohjatuulte ja kylmalainega, lumi nii Eestis kui Inglismaal.. tundub jah, et nii laheb veel 4 nadalat.
    Erakordselt kuiv on ka siin, vaga vahe vihma..

    Kahju teie armsakestest, ja kirsimoosi tanavu me vist ei saa :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Raadio ütles rahvatarkust, et toomingate aegu ongi külmalainet oodata. Pole sellist varem kuulnud, kuid sel aastal see küll peab paika.

      Kirsimoosi on söömata ka eelmisest aastast, nii et tule koju ja hakkame vitsutama! :P

      Kustuta