kolmapäev, 10. aprill 2019

Ilmaõnnistus

Tegelikult on aprillikuudes ikka sooje päevi olnud. Isegi eelmine aprill, mil kuu esimestel päevadel olid aias veel lumehanged, oli 9. kuupäeval juba +23 kraadi sooja. See oli suur soe, nii pikalt püsinud talve järel. Niisiis möödunud nädala päike ja nädala lõpuks kujunenud soojad päevad polnud midagi imekspandavat, moel või teisel on nii ikka olnud. Aga ometi oli õnnis ja hea tunne! See on tunne, kui saad esimest korda peale kuid kestnud viletsat ilma lõpuks vatid maha visata.

Nädalavahetuse alustuseks põikasin aga Hiiumaale, et külastada ilmselt üht Eesti erilisemat ja hinnalisemat aeda. Jah, see on selle saare peal. Ja see oli justkui Alice sattumine imedemaale!

Pühapäev oli aga kodusteks toimetusteks ja oma imedemaa on seegi mulle.

Cyclamen coum
Möödunud Türi lillelaadast on mulgi mõned kodumaised alpikannid, R. Terase seemikud. Kolmest taimest läks üks õitsema, kuid sel on kahte värvi õied, kui mitte kolme tooni.  Eks erinevad seemikud on ühte potti sattunud./ From last summer I have some Cyclamen coum in my garden. One plant started to bloom, but it has two toned blooms. Probably different seedlings happened to end up in same pot. Beautiful never the less!
Cyclamen coum
Ümaralehine alpikann/ Cyclamen coum
Krookused õitsevad edasi, liitunud nendega on võrkiirised. Tundub, et mõned neist on püsivamad, teised kipuvad hääbuma. Kuna kasvutingimused pole päris samad olnud, ei tee ma siiski ennatlikke järeldusi. Mõne ilu-väärtuslikumaga võiks uuesti katsetada. Panen siia ritta tublimaid.

Iris reticulata 'J.S. Dijt'
Iris reticulata 'J.S Dijt'
 
Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Lüükia võrkiiris/ Iris histrioides 'Katherine Hodgin'
Iris winogradowii
Vinogradovi võrkiiris/ Iris winogradowii
Iris reticulata 'Eye Catcher'
Harilik võrkiiris/ Iris reticulata 'Eye Catcher'
Perennials Bed
Vaade üle püsikupeenra/ A view over the Perennials Bed
Kevad edeneb ja maa seest tuleb aina uusi ninasid ja tegelasi. Üks ilusamaid asju on minu silmale idahüatsitide tärkamine. Nad on nii armsalt trullakad ja milline jõud selles tõusmises on - nii et mullakamakad suisa lendavad mitmesse kaarde! Näib, et möödunud suvi on neile hea olnud, sest õiepungad paistavad olema suured ja tugevad. Aga nendega oli ka muret - sügisel avastasin, et päike oli tugevalt paljusid sibulaid kõrvetanud ning mitmed ulatuslikult kahjustada saanud. Mõnest sibulast oli vaid pool alles, seda ka pikkupidi. No lõpp siiski hea, kõik hea.

Hyacinthus orientalis 'Pink Pearl'
Ida-hüatsintide tulemine/ Sprouting oriental hyacinths is one of the nicest sights to my eyes in early spring. Hyacinthus orientalis 'Pink Pearl'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Veel mõned uued õied.

Helleborus cv.
Üks juhuslik lumeroos Kaubamaja 2018.a Osturallilt!/ Some random hellebore, but very beautiful and strong one!
Tulipa biflora
Kaheõieline tulp/ Tulipa biflora
Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Topeltõieline roosa sinilill/ Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Hepatica x media 'Ballardii'
Keskmine sinilill/ Hepatica x media 'Ballardii'
Crocus 'Pickwick'
Krookus/ Crocus 'Pickwick'
Narcissus cv.
Miniatuurne nartsiss S. Savisaarelt/ Miniature daffodil cultivar
Helleborus niger 'Praecox'
Must lumeroos/ Helleborus niger 'Praecox'

Kenadest kevadistest ilmadest on hetkeks aga saanud suisa talve jätk. Nõmmel oli täna õhuke lumi maas ja see ei sulanudki õhtuks ära. Ega ei üllata seegi aprillis!

9 kommentaari:

  1. Kui-kui-kui imeilus, nii palju armsaid tegelasi!! No see mini nartsiss.. Siis see veinipunane lumeroos on vaga uhke, pole nainudki sellist.. no ja vorkiirised, ja siis see tahe-kujuline vou mitmepealine tulp.. Ma ei joua neid imesid yles lugeda, uhke. No tood ja vaeva kyllaga, tubli oled :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muide see lumeroos on tõesti väga tore, suurte-suurte õitega ja ilusate tumeroheliste nahksete lehtedega! No ja eks teisedki ikka ainult rõõmuks! :)

      Kustuta
  2. idahüatsintide tulemine on võimas jah, olen pidanud nende pealt mullakamakaid ära võtma, tulevad vahel pool peenart pealael :) mina neid teadupärast maa seest üles ei võta aga möödunud suvi oli neile kindlasti hea, seda on juba praegu silmaga näha

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on siis ka järelikult savine maa! Kusjuures sel kevadel polegi väga tükkis, külmad peale lume sulamist on kuidagi mullapinna läbi kobrutanud ja suhteliselt pudedaks teinud.

      Kustuta
  3. Õnneks polnud aprillialguse soe nii intensiivne, et kõik oleks välja meelitanud. Liiliad püsivad targu veel täiesti mulla all. Isegi martagonid ei trügi päevavalgele.
    Ilusad suured ja elujõulised alpikannid. Ja lõuna pool on ikka kõik asjad veidi varem, sest nii suuri nartsisse meil ka veel ei ole. :)

    VastaKustuta
  4. Su taimed on väga kaunid-lopsakad. Ja milline lumeroos!Nii kaunis värv. Mõnusad ilmad on olnud tõesti. Praegu puhub küll vinge tuul.

    VastaKustuta
  5. Aprill on sel aastal ilus,mis sest et see nädal natuke külmem,ikkagi mõnus varane.Alpikannid on varakevade kuulutajad ja minu lemmikud.Minu omad hakkavad juba lõpetama.See vaade üle püsikupeenra on kevadiselt imeilus suurte sibullillede puhmikutega.

    VastaKustuta
  6. Muide Oxfordi ymbruses oli -1 voi rohkem tana oosel, kirsid ja ploomid koik oitsevad. Ja taiskuu alles ju tulemas, nii et kylm kylm kylm...

    VastaKustuta
  7. The weather is unpredictable Tistou, After warm and sunny days we have overcast weather +8C. By the way I love your histrioides Iris 'Katherine Hodgkin' and Hepatica X media 'Ballard'.
    Happy weekend!

    VastaKustuta