teisipäev, 26. aprill 2016

Tulbipeenra show, teine vaatus - "Tulipa humilis"

Selliste ilmadega nagu viimasel ajal on olnud - vihmad ja lortsid ning lumest valge maa mõningais paigus - kaob meeltest viimanegi aimdus, et mõni tulp praegu kuskil õitseda võiks. Aga mul on ju mu võluseinaäär! Seal käib aeg ja mäng teiste reeglite järgi. Päris esimesed tulbid on õigupoolest juba lõpetanud, rääkimata kevade varajastest õitsejatest. Tulbipeenar on nüüd "suur" ja roheline. Roheluse vahel aga säravad looduslikud tähed - kaunid tulbid Tulipa humilis ja tema varieteedid.

Tulipa humilis
Tulipa humilis -kaunis tulp
Species tulips
Laupäevane päikeseline hetk tulbipeenras/ Sunny moment in my Tulips Bed last Saturday
Tulipa humilis cultivars
Tulbipeenras, iiriste vahel/ In my Tulips Bed, between bearded irises
Tulips Bed
Tulbipeenar/ Tulips Bed
Ka laupäevane ilm oli tegelikult jahe ja tuuline, päike paistis vaid lühikesteks hetkedeks. Ikka sättis pigem mõni pilv tema ette. See ei andnud ka tulbiõitele võimalust õieti avaneda. Neist südikamad paotasid pisut oma õisi, suurem osa aga hoidis oma kroonlehed koos. Mõni mesilane püüdis meeleheitlikult suletud õie sisemusse pääseda, et sealt magusat keelekastet saada.

Tulips Bed
Tulbipeenar kaunite tulpidega/ Tulips Bed, Act 2 - Tulipa humilis Show
Tulipa humilis rosea coerulea oculata
Tulipa humilis rosea coerulea oculata - kauni tulbi Albo Coerulea Oculata sordirühma roosavarjundiline teisend
Tulipa humilis 'Lilliput'
Tulipa humilis 'Lilliput'
Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Tulips humilis 'Lilliput'
Tulipa humilis 'Lilliput'
Kas tulpidega on üldiselt hästi, ma öelda ei julge. Kindlasti on looduslike liikidega olukord parem kui möödunud, väga kehval kevadel. Õisi ja õitsejaid on. Aga on ka haigeid taimi ja mõned hääbusid kiirelt peale tärkamist. Haigustest on tabandunud just kõige enam kaunid tulbid ja tema sordid. Kiduraid ja moondunud lehtedega isendeid on ka aedtulpide seas. Heas seisus on need aedtulbid, mis eelmine suvi sai üles võetud ja päikese käes kuivatatud. Üldiselt jääb õisi kindlasti vähemaks kui möödunud kevadetel. Aedtulpidest pikemalt siis, kui hakkavad õitsema. Looduslikke ma üles võtta ei kavatse - ehk säiluvad tugevamad.

Kaunistele tulpidele lisaks on õitsemisvalmis ka urmia tulp ja hilistulp, lõpetab turkestani tulp. Kõik kolm on väga hea tervisega ja püsivad liigid. Probleeme nendel pole ma kunagi täheldanud. Sobivad kindlasti hästi aiataimedeks. Kauni tulbi laialdases sobivuses ma kahtlen.

Tulipa tarda in Sempervivum Bed
Hilistulp mägisibulapeenras/ Tulipa tarda in Sempervivum Bed
Tulipa tarda
Tulipa tarda
Tulipa tarda
Tulipa tarda & Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Tulipa urumiensis
Urmia tulp sai eelmine suvi ümber istutatud, kuid üks sibulake oli maha jäänud, tema nüüd õitsebki/ Tulipa urumiensis
Tulipa turkestanica
Tulipa turkestanica
Species tulips
Tulipa turkestanicaTulipa humilis rosea coerulea oculata &Tulipa humilis
Tulbipeenras on nüüd oodata veel mõnd väikest looduslike liikide hübriidi ja kohe-kohe alustavad õitsemist ka aedtulbid. Kerget õhetust oli juba punaste pungadel märgata. Aga lisaks tulpidele saabub kohe ka hüatsintide aeg. Kobarhüatsindid on juba avanenud, idahüatsindid kerkivad maast mullakamakate laiali lennates. Nagu ikka, on esimene 'Delft Blue'. Ta on ka hea paljuneja - kunagisest kolmest sibulast on saanud palju. 

Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Idahüatsint 'Delft Blue' avab oma õied esimesena/ Hyacinthus orientalis 'Delft Blue' is first in my garden among hyacinth hybrids
Muscari 'Pink Sunrise'
Muscari 'Pink Sunrise'
Kestab muideks veel ka lumikellukeste aeg. Viimastest õitsejatest järgmises postituses! Siis teeme ka hooaja kokkuvõtte!

Ma tunnustan väga neid blogijaid, kes julgelt oma talvekadusid on üles lugenud. Minu jaoks on see väga huvitav ja ka õpetlik info. Usun, et teistelegi. Aitäh Karin, Muhedik, Futu, Tsiil ja teised! Luban omalt poolt sama infot üles panna, nii nagu asjad selgeks saavad. Otsa teen lahti siin.

Kadude list:
1. Ogaputk Eryngium 'Big Blue' 1/2 (esimene talv)
2. Bourgat ogaputk Eryngium bourgatii 'Oxford Blue' 2/3 (esimene talv, hävisid kuivemates tingimustes/Tulbipeenras olevad taimed)
3. Sinine mesiohakas Echinops rito 'Veitch's Blue' 2/3 (kolmas talv, 1 ilus, 1 hingitseb, üks elutu)
4. Hiidiisop Agastache 'Black Adder' 2/2 (teine talv, olid kindlalt elus jaanuarilõpu suure sula aegu, nüüdseks kasvupungad kadunud)
5. Hiidiisop Agastache 'Blue Fortune' seemik (Helga aed) 1/1 (teine talv; eelmisel suvel soetatud sort ise on ainsa hiidiisopina elus)

Edulood:
1. Roosid - muldasin õigeaegselt turbaga ja on väga kenasti talvitunud (2 vana ja 6 uusistutust)
2. Siilkübarad - esialgsel vaatlusel on kõik alles ja neid on palju, sh sügisel istutatud 'Green Jewel' taimed
3. Lamedalehised ogaputked - kõikidega väga hästi, alustasid kasvu varakult ja hetkel juba lopsakate lehepuhmastega

20 kommentaari:

  1. Mulle nii meeldivad need kaunid tulbid. Omal on ka ühed (vist oli see pärsia pärl)selles uues kivilaosas pungi paisutamas. Iga päev vaatan, et no kas juba, aga praeguseks on nad lõpuks saanud oma õiepunga kikki aetud, samas pole veel korralikku värvigi. Üks soojalaks oleks neile vaja. :)
    Tegelikult kunagi oli mul ka üks isend (tööaiast vahetatud), aga viimaseid aastaid teda enam õitsemas ei mäleta. Seega ilmselt on sul õigus neid mitte püsivateks meil pidades. Kahju muidugi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaunid tulbid on tõesti kaunid! :)
      Võib-olla peaks nendega enam katsetama, proovima erinevaid kasvutingimusi, erinevaid substraate. Välist kliimat muidui ei muuda, kuid kuhugi seina äärde sibulaid istutades võib olud muuta pisut soojemaks ja kuivemaks.

      Kustuta
  2. Need botaanilised on mu südame vôitnud!

    VastaKustuta
  3. Sul on tõesti imede seinaäär, tavaäärtes mul ikka enamasti nupud alles :) ja idahüatsint tuleb sel aastal tõesti mullakamakaidlaiali pildudes :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks mul endalgi on teistes peenardes alles nupukesed. Urmia tulp näiteks seinaäärses peenras õitseb, vaid kaks-kolm meetrit eemal liblikapeenras alles punnitab õienuppe maa seest välja.

      Kustuta
  4. Kevadised õitsejad on aias väärtuslikud. Olen botaanilistest tulpidest ka viimastel aastatel suuresti lugu hakanud pidama. Sinu aias on nad lausa kõigis värvustes ja vormides esindatud. Liliput nagu polekski tulp, väga põneva olemusega.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Lilliput' ja tema täidisõieline veli 'Tete a Tete' näivad tõesti pigem nagu punased krookused. Armsakesed on nad mõlemad.

      Kustuta
  5. Võrratu tillukeste tulpide näitus. Pole osanudki varem nende väikeste ilu nii hinnata - hea, et keegi piltidega ära tõestab. Kataloogides jäävad teised ikka suurte tulpide varju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks jah. Ja ilmselt jääks nad aiaski suurte aedtulpide varju, kui kõik korraga õitseks. Aga nad on nädal-paar varasemad ja sellega püüavad kogu tähelepanu endale.

      Kustuta
  6. Imelised-imelised tulbid :) - hea vaadata, imetleda ja mõelda, et selliseid varajasi võiks endal ka rohkem olla! Mul on ka olnud nõgeselehist hiidiisopit, nii sinise kui ka valge õiega. Üks sinise õiega puhmas on seni hakkama saanud. Valge õiega isendi kasvatasin seemnest kuid emataim talve üle ei elanud. Seevastu aga külvas end kõikjale laiali, nii et sain väikestest tütartaimedest uued puhmad peenrasse tekitatud. Enamus neist siiski ka järgmisel talvel pigem ei pidanud vastu, võib-olla oleks pidanud katsetama kasvõi väikesegi talvekattega...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle need hiidiisopid nii meeldivad, et olen valmis nendega uuesti ja uuesti katsetama. Ega nad polegi pikaaealised, pean lihtsalt pistikutest uute taimede kasvatamise endale selgeks tegema selle liigirühma osas.

      Kustuta
  7. Botaanilised tulbid on imekaunid, minu meelest ilusamad kui aedtulbid. Kahjuks kõike liigid meie niisket talve ei talu :(

    Hiidiisop ei pea samuti meil pikalt vastu, aga naljakas, et Su ogaputked hävisid. Mina nägin hulk aastaid vaeva, et nende külvidest lahti saada, pole tänaseni vist neist lõplikult vabanenud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paraku jah, pole meie klimaatilised tingimused nii mõnegi asja jaoks kõige soodsamad. Kas meile endilegi?!

      Ogaputkedega oli nii ja naa. Lamedalehised talvitusid suurepäraselt. Aga just Bourgat ogaputke sordid kannatasid. Põhiliik ise on korras. Peale lamedalehiste mul teised pole külvanud ega probleemseks muutunud. Ja alpi ogaputk on mul üldse puudu siiani.

      Kustuta
  8. Armsad on tõesti. Meilgi esimesed lahti nüüd. Aga Sul on neid ikka palju-palju. Toredad need laigud. Kas nad on sul juba ise paljunenud? Osa neist on üsna arvukad. Tore et su roosid ilusasti talve üle elasid. Kahju muidugi neist, kes välja läksid. Ma endal täpselt veel ei teagi kuidas seis on, mul kõik siin kuidagi hiljem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, enamik looduslikke tulpe on maha pandud 2012 sügisel. Kellele meeldib, need paljunevad usinalt. Hilistulbi T. tarda pundid mägisibula peenras on veelgi vanemad ja need tunnevad vist ennast kõige paremini. :)

      Kustuta
  9. Urumiensis on siin sirgeservaline, kui sarnase õiega tulbi lehe serv lookleb, kas siis ei pruugigi olla Urumiensis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, T. urumiensis on sirge servaga. Leht sarnaneb T. tarda'le, kuid on väiksem-lühem.
      Mul on ka üks kollaseõieline lainelise servaga tulp, mis on täpsemalt määramata. Ostsin ta T. hageri pähe, kuid see pole ta teps mitte. See võiks olla Tulipa altaica ja näeb välja täpselt nagu sel pildil: https://de.wikipedia.org/wiki/Tulipa_altaica

      Kustuta
    2. Mhmh
      https://goo.gl/2BS05e

      Kustuta
    3. Just, täpselt sama lugu minulgi!

      Kustuta