reede, 29. märts 2013

Möödunud suve tomatid maitsevad veel praegugi hea

Pikeerisin täna teise külvi tomatitaimi. Idanesid lõpuks 100%, kuigi algul näis, et kodumaised on nadid tõusma. Kollane kirsstomat 'Sungold' ja ploomitomat 'Torquai' tõusid 4 päevaga, kodumaistest 'Koidust' ja 'Termast' vaid mõlemast üks taim. Alles nädal hiljem tärkas teine ploomitomatitaim ning kaks puuduvat 'Koitu'. No lõpp hästi, kõik hästi. Kuigi lõpp on alles kaugel.

Sellest tekkis aga mõte heita pilk tagasi eelmisse suvesse ja meenutada, kuidas siis tomatid kasvasid. Kuulda oli, et niiske ja jaheda ning vähese päikesega suve tõttu paljudel tomatisaak pea täiesti ebaõnnestus. Inglise ajakirjad kirjutasid kõikvõimalikest mädanikest ja ikaldustest kasvuhoonetes. Mina ei saaks kurta.

Eelmise kevade külvid said tehtud eranditult oma kogutud seemnest. Mitte sellest, mis varasemalt kasvuhoones kasvamas, vaid mis poest ja toidulaualt maitsvana oli meelde jäänud. Üks must magus kirsstomat, põnev triibuline suurem kirsstomat ja 'Kumato'. Viimase seemet ei müüdagi, kuid kes saab mind takistada mõnd seemet võileiva pealt seemnepotti libistada. No hästi, ikka enne kuivatasin ka pisut. Külvid tegin veebruri lõpus.


Tomatoes
Tomatitaimekesed märtsi algul/ Tomato plants in the beginning of March 2012
Esimest korda katsetasin minikasvuhoonet. Linna tingimustes pole selline ettekasvatamine lihtne. Toad on liiga soojad, valgust vähe, aknalauad orhideesid täis. Aga õnneks on jahedam ja valgem koridor! Minikasvuhoone ennast muidugi ei õigustanud, võib-olla vaid esimestel nädalatel, sest hiljem lihtsalt kaan enam peale ei mahtunud.

Tomatoes
Kaks-pool nädalat hiljem/ Tomato plants 2,5 weeks later
Kasvuhoonesse istutamise aega ma enam täpselt ei mäleta, kindlasti oli see päris vara, sest taimed kasvasid kiiresti ja kippusid lõpuks õitsema. Istutamisel esimesed kirsitomatid juba õitsesidki. Arvan, et see oli aprilli lõpul ja kindlasti oli veel mitu nädalat mure öökülmade pärast. Õnneks kasvuhoonesse külm sisse ei murdnud. Taimed muidugi põdesid ja muutusid lillaks, kuid jäid ellu. Mis teha, kui nemad seal ja mina siin või vastupidi.

Tomatoes
Natuke lilla ja vaevatud, aga esimesed mammud otsas, 30.05.2012/ First crops emerging
No ja edasi läks juba mühinal. Kolm korda nii palju kui sisse jäi, sai välja lõigutud. Oleks pidevalt silma all, saaks ju tihemini võrseid näpistada. Aga no nii oli. Kastsime korra nädalas, tomatile täiesti sobiv. Esimene punane tomat oli juuli alguses, päris saak tuli juuli lõpuks.

Tomatoes
Mai lõpp kasvuhoones/ Coldframe in May
'Kumato' tomatid olid siis enda F2 generatsioon. Taimi oli kokku kümme ja kõik olid väga ühtlase suuruse, värvuse ja kvaliteediga. Mis annab alust arvata, et võib-olla ei olegi tegemist hübriidsordiga vaid stabiilsete kvaliteediomadustega sordiga. No kes teab. Keegi kindlasti, aga seda ei jagata. Küll katsetatakse seda kasvatada igal pool mujalgi tomatientusiastide poolt.

'Kumato's
'Kumato' tomat/ Tomato 'Kumato'

Tomatoes
Kasvuhoone augusti lõpul 2012/ Coldframe late August 2012 
                                                   
Tomatoes
Tomatoes

Lõpuks oli saak nii suur muidugi, et midagi ei mõistnud peale hakata. Eks sai ohtralt jälle võileiva peale pandud ja potti pistetud. Kuid seda tuleb öelda, et ega õiget keedust nendest magusatest ja happevaestest mustadest tomatitest saa. Küll aga on imemaitsvad ära kuivatada ja õliga purki panna!

Kuivatatud tomatid
Päikesekuivatatud tomatid, umbes 1,5 pange tomateid/ Own sun-dryed tomatoes

5 kommentaari:

  1. Puha taevas, kas pooleteisest pangest saab 2 purki koigest voi? Aga vaga head olid kull, voiksid jagada opetusi, kuidas kuivatada........

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just nii ongi! Umbes 95% veest on ju vaja välja kuivatada. Head on tõepoolest ja õpetused ehk tulevad siis sügisel, kui tegemise aeg jälle käes.

      Kustuta
  2. :) Kas need kumatod ongi Sul enda korjatud seemnest kasvatatud? Ostsin ühtede aiahuviliste käest eelmisel kevadel taime ning see tomat maitses väga-väga. Aga seemneid pole meil tõesti müügil näinud... :-(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kumatod on oma korjatud seemnest. Nende seemneid ei müüdagi, kuna sort on omaniku poolt registreeritud ja leviatamispiiranguga. Kasvatakse vaid saaki kaubanduslikul eesmärgil. Ja see süsteem töötab hästi. Palju on spekulatsioone, kas 'Kumato' on F1 sort või mitte. Vähemalt minu F2 seemnetest kasvanud tomati viljad on samaväärsed poes müüdavatega ja viljade omadused ei varieeru taimede vahel.

      Kustuta
    2. Aitäh vastuse eest :) Oma rumalusest ei võtnud kohe kõige suurematelt-ilusamatelt viljadelt seemneid aga midagi ikka mulle pihku jäi ja saab siis sel aastal katsetada ;) Jõudu, väga ilusad taimed ja tomatid kasvasid Sul!

      Kustuta