neljapäev, 27. aprill 2017

Võrkiirised 2017 - uued ja vanad, värvilised igal juhul

Inglisekeelse kirjanduse lugemine paneb mind sageli kimbatusse mu oma emakeeles. Paljud nimed ja terminid on inglise keeles kuidagi palju lihtsamad, selgemad ja suupärasemad, samas otsetõlked eesti keelde muutuksid vildakaks või oleksid suisa väärad. Nii on ka võrkiiristega. No mis pagana üldnimetus see selline on ja kes sellest üldse midagi aru saab? Jah, meie siin mõned saame, aga laiemalt?! Inglisekeelne dwarf irises näib palju lihtsam ja selgem. Paraku otsetõlge "kääbusiirised" tähistab aga meie aiandusmõisteruumis hoopis habeiiriste kääbusvorme. Nii et peab jääma siiski võrkiiriste juurde. No las siis olla.

Nagu paljudel, olid ka minu esimesteks võrkiiristeks 'Harmony' nimelised taimed. 6-7 aastat tagasi panin mulda esimesed sibulad ning alles on nad siiani. Ajapikku on aga sorte juurde siginenud ning sinisele õietoonile teisi värve lisaks saanud. Võrkiiriste seast leiab tegelikult fantastilisi toone ning viimased aastad on aretiste seas oluliselt täiendusi toonud. Krookuste kõrval annavad nad kindlasti kõige värvilisemaid laike varakevadises aias.

Dwarf irises
Värvilised võrkiirised/ Colorful dwarf irises
Dwarf irises
Värviline nagu vikerkaar/ Colorful as rainbow
Dwarf irises
Kevadised aiajuveelid/ Vernal garden jewels
Varajasemad 'Harmony' võrkiirised seina ääres puhkesid õide juba lumikellukestega koos, kuu aega tagasi. Sama sordi õitsemiseni püsikupeenras võttis aega aga täiendavad kaks nädalat. Mõni teine sort jõudis ettegi. Uus sort 'Eyecatcher' puhkes seevastu alles möödunud nädalavahetusel ning Vinogradovi võrkiiris avas oma õie sel pühapäeval. Seega on sordid küllaltki varieeruva õitsemisajaga. Sordid ise aga pärinevad põhiliselt kolmest liigist ja nende vahelistest hübriididest - lüükia võrkiiris (Iris histrioides), harilik võrkiiris (Iris reticulata) ning Vinogradovi võrkiiris (Iris winogradowii).

Iris reticulata 'Harmony'
Harilik võrkiiris/ Iris reticulata 'Harmony'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Lüükia võrkiiris/ Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris winogradowii
Vinogradovi võrkiiris/ Iris winogradowii
Huvitav on, kuidas võrkiiriste sordid on saanud sageli inimeste nimesid - on nii mehi kui naisi, kuid siiski enam naisi. Ega õrnad õied kuigi mehiselt mõjugi! Mul on lüükia võrkiiriste seas toredad "kolm õde", kellest viimane, 'Shelia Ann Germaney' sai mulda alles möödunud sügisel ja on täiesti uus. "Õde mulda" kõlab justkui matusekirjeldus, kuid taime jaoks oli see vaid uueks alguseks. Tüdruktele sekundeerib vaid üks poiss - 'George'. 'Georg' on minu aias olnud kolm talve ning taim on ilmselt halva koha peal. Iga aastaga on õisi aina vähemaks jäänud ning sel kevadel oli vaid üks. Muidu peaks tegemist olema tugeva sordiga.

Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris histrioides 'Sheila Ann Germaney'
Iris histrioides 'Sheila Ann Germaney'
Iris histrioides 'George'
Iris histrioides 'George'
Hariliku võrkiirise sorte on ilmselt kõige enam loodud. Ka värviskaala on nende osas oluliselt laiem. Lisanduvad erinevad purpurjad toonid ja värskelt sordiaretusest saabunud kollased 'Sunshine' ja 'Orange Glow' näol. Ning muidugi võrratud valged.

Iris reticulata 'Blue Note'
Tumesinine 'Blue Note' on üks mu lemmikuid,saleda õie ja kauni värviga, õitseb pikalt/ Iris reticulata 'Blue Note' is one of my favourites, with dark blue slender blooms, which last well. 
Iris reticulata 'Blue Note'
 Iris reticulata 'Blue Note'
Iris reticulata 'J.S. Dijt'
Iris reticulata 'J.S. Dijt'
Iris reticulata 'Purple Gem'
Iris reticulata 'Purple Gem' on sattunud minu juurde juhuslikult, niiviisi siniste vahel. Eelmisega võrreldes puudub tal kollane laik kroonlehel/ Iris reticulata 'Purple Gem' came to me by acident, among blue 'Harmony' bulbs. It differs from previous one by missing yellow stripe on falls.
Iris reticulata 'North Light'
Iris reticulata 'North Light' on ka eelmise sügise saabuja. Kolmest sibulast tärkas vaid üks. Küll osutus üks 'Sunshine' sibul ka 'North Light'iks, nii et kokku on neid siiski kaks/ Iris reticulata 'North Light' is also new in my garden, as three bulbs were planted last fall. Unfortunately only one survived the winter. 
Iris reticulata 'Sunshine'
Esimene kollane võrkiirise sort 'Sunshine'/ Iris reticulta 'Sunshine' is first all yellow hybrid. One bulb turned out to be 'North Lihgt' though. 
Iris reticulata 'Sunshine'
Iris reticulata 'Sunshine'
Iris reticulata 'White Caucasus'
Väga kaunis Iris reticulata 'White Caucasus on üks hilisematest sortidest'/ Very beautiful 'White Caucasus' is late blooming cultivar.
Iris reticulata 'White Caucasus'
Iris reticulata 'White Caucasus'
Üks meeliülendavamaid möödunudsügiseid oste oli harilik võrkiiris 'Eyecatcher'. See on uus kolmevärviline sort Kanadast, võrkiiriste aretajalt Alan McMurti'lt. Sordil peaks olema tumesinine südamik, valged kroonlehed kollaste laikudega. Paraku ei minul, ega teistel, kel taim blogidest läbi on vilksanud, pole taimed päris reklaampiltidele vastavad olnud. Puudu on just tumesinisest, mis sordi õite südamikus selgelt esindatud peaks olema. Võib-olla vajab taim kohanemisaega ja sisseelamist enne, kui õigeid värve näitama hakkab. Eks näeb edaspidi. Siiski on ta ka nii päris ilus.

Iris reticulata 'Eyecatcher'
Iris reticulata 'Eyecatcher'. It should be more dark blue in centre, but hopefully the color will improve over years. 

Iris reticulata 'Eyecatcher'
Iris reticulata 'Eyecatcher'
Iris reticulata 'Eyecatcher'
Iris reticulata 'Eyecatcher'
Iris reticulata 'Eyecatcher'
Iris reticulata 'Eyecatcher'
Võrkiirised on mulle kiirelt väga armsaks saanud. Ja näib, et mitte ainult mulle! Olen juba vaadanud uusi sorte, mida sügisel võiks juurde tellida, et kirevust varakevadesse veelgi juurde luua. See on vägagi vajalik!
Iris histrioides 'Sheila Ann Germaney'
Suvetaevasinised 'Sheila Ann Germaney' õied on tooni, mida justkui muudel lilledel polegi kohanud/ Midsummer sky blue blooms of Iris histrioides 'Sheila Ann Germaney' look very unique color in plant world.

17 kommentaari:

  1. võrkiirised on tõesti paljud ära nõidunud. Minu vanakesed tegid valdavalt õitsemises streigi, kolin nad siis lõpuks teise kohta ja ´Georg `pirtsutab mul juba kolmas aasta.aga uued näitasid kõik oma õied ära ja absoluutselt kindlasti on neid juurde vaja, veel uuemaid :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda mitteõitsemist on kuulda siit ja sealt. Ühe tuttava juures ka, kus suur 'Harmony' punt aastaid õitsenud - mitte ainsamat sinist liblet. Mu enda vanad 'Harmony'd olid ka suht õievaesed, kuid neil on nn "vaheaastaid" ka enne olnud. Ülejäänud olid aga tavapäraselt õisi täis.

      Kustuta
  2. Minu omad kipuvad kiduraks jääma, peab vist ka proovima neid kuhugi paremasse kohta kolida. Katharine Hodgkin aga tahab vist lihtsalt laialijagamist - möödunud aastal oli paks õiepadrik, tänavu ainult leheninad. Armsad on nad tõesti. Aga mul polnud aimugi, et 3 eri liiki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nad tahavad kindlasti kergemat, aga toitaineterohket mulda ning palju päikesepaistet.

      Kustuta
  3. Väga hariv postitus, tänan! Kui ma neid esimest korda nägin Tartu botaias, siis mõtlesin, et miks mina neist midagi varem kuulnud pole :) Nad on nii lummavad. Mul neid eriti palju pole ja need, mis on pigem juhuslikud. Tänagi käisin botaias, seal on fantastilised värvilaigud ja tõesti, tõesti neid peaks olema palju.

    Mis aga puutub terminoloogiat, siis sellega olen minagi hädas ja nii mõnigi kord tundub, et meil on aianduskeel kohati liiga keeruline, kaob ära see lihtsus ja selgus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minugi jaoks olid nad suhteliselt hiline avastus. Ja üldse meie aedade ja aednike jaoks. Ikka pisut kasu ka piiride avanemisest ja vabakaubanduse saabumisest. Aga meil on vist jätkuvalt veel paljut avastada, mis tegelikult meie kliimasse sobiks, kuid pole siia veel jõudnud.

      Kustuta
  4. Võrkiirised on kaunid, mida rohkem neid koos kasvab, seda uhkem.
    Minu arvates on nende nimetus- võrkiiris- täiesti asjakohane, on ju nende sibulad kaetud peene võrgustikuga. Sibuliiris on ju hoopis laiem mõiste. Kääbusiiris on omaette liik, küll madalakasvuline, aga pole kuidagi seotud madalakasvuliste aediiriste (MDB) rühmaga, viimastel on igal õievarrel alati 2 õit, kääbusiirisel aga 1 õis ja tal on vaid ühe käe sõrmedel loetav arv sorte. Aiaäride omanikud, kes tavaliselt sellistes nüanssides ei oska või ei taha orienteeruda, tekitavad palju segadust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu lihtne mõistus liigitab aediirised, et siis Iris germanica kõrguse järgi:
      kõrged,
      keskmised,
      madalad (h 20 kuni 35 cm, standard dwarf) ja
      kääbused (h kuni 20 cm, miniature dwarf).

      Tõlge "dwarf"-ist on ebatäpne, eksitav, puudulik.
      Kääbusiirist on kasutatud sordiaretuses. Aediiriste kääbussordid (MDB) on siiski väga sarnased kääbusiirisele, on ühe õiega. SD- del on kaks õit varrel. Mina saan asjast nii aru... miskit on siiski ebamäärast...

      Kustuta
    2. See on huvitav arutelu ja teemaarendus. Ma pole paraku asjatundja, kuid otsin abi sageli raamatutest ja internetist. Viimane pole muidugi alati kõige usaldusväärsem. Kuskilt juhtusin lugema, et aediiriste e habeiiriste madalad (dwarf-kääbus) sordid on saadud ristates aediiriseid kääbusiirisega (I. pumila). Mine võta siis kinni...

      Kustuta
  5. Väga ilusad fotod ilusatest lilledest. Olen ka nad ammu avastanud, natuke mul neid on. Sul on kohe ikka seltskonnad, väga toredad. Rõõmsad ja säravad laigud, kindlasti teevad tuju helgeks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Eks nad vaikselt levi ja jõua meie aedadesse. Rõõmu on neist kahtlemata väga palju!

      Kustuta
  6. You have very interesting collection of irises, Tistou. I love most 'Sunshine' variety, such unusual.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadezda! 'Sunshine' is a new variety for me and I hope it will settle in nicely. Surely it is very beautiful and bright!

      Kustuta
  7. Hariv postitus ja vaga ilusad pildid. Meenus miskiparast Joel Steinfeldi laul taevakarva moonidest, Sinu jutu peale, Sheila Ann Germaney erilisest varvitoonist... Never mind. Ilusat toorahva pyha, sest mis see aiandamine muud on kui yks hull rygamine :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi see on mul üks lemmiklaule lausa! Need taevakarva moonid on ju täiesti olemas... tea kas Steinfeld ise teadiski, et on. Küllap mõtles, et laulis võimatust või "imest".
      Aitäh pühadetervituste eest! :)

      Kustuta
  8. Tõesti võrratu iiriste paraad. Kas tohib teada, kust neid tellida saab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks müüjaid on mitmeid ja internetist ilmselt leiaks neid siit ja sealt Euroopast. Mina olen ostnud sibulaid meie aianduskeskustest ning tellinud Inglismaalt - Potterton Nursery'st ja Rose Cottage Plants Nursery'st. Need on usaldusväärsed allikad.

      Kustuta