kolmapäev, 17. aprill 2019

Külmad ööd

Oleme viimase nädala olnud külma kõrgrõhkkonna meelevallas. Õigupoolest küll selle külmas ida-kagu servas, mida mööda külm õhk põhjast otse meie aladele voogab. Selge taeva all on päevad küll pisitasa soojemaks muutunud, kuid ööd on olnud päris külmad, tugevalt miinustes. Hommikud hallavalge maaga. Kevalilled on öiste krõbedate kraadidega kohanenud, kuid külma meelevallas on neid sellegi poolest päris kahju vaadata.

Leucojum vernum
Märtsikellukesed külmal hommikul/ Snowflakes on a cold spring morning. Past nights have been really cold, but tough spring bulbs can survive this bravely.
Hepatica x media 'Ballardii'
Keskmine sinilill/ Hepatica x media 'Ballardii'
Crocus 'Pickwick'
Krookus/ Crocus 'Pickwick'
Galanthus 'Falkland House'
Galanthus 'Falkland House'
Galanthus 'Primrose Warburg' & G. plicatus 'E.A. Bowles'
Lumikellukesed/ Snowdrops
Galanthus elwesii 'Big Boy'
Suureõieline lumikelluke/ Galanthus elwesii 'Big Boy'
Siiski, niipea kui päikesekiired taimedeni jõuavad ning temperatuur plusspoolele kerkib, taastub tavapärane elutegevus. Kuid päris kahjudeta pole need krõbedad ööd ka möödunud. Külm on võtnud mõned krookuse ja võrkiiriste õied. Aga eks nende õitseaeg hakkas ka ümber saama.

Päevasoe naasis meie maile pühapäeva pärastlõunal. Siis oli seda tunda ja näha. Sinililled tõstsid oma pead ja pöörasid palged päikese poole. Linnud hakkasid jälle laulma, kimalased ja libiliad lendama. Üks kollane liblikas püsis enne aga päevi liikumatult armeenia sügislillel. Lill ise on vägev, üheksa õit ühest sibulast!

Colchicum szovitsii 'Tivi'
Lapsuliblikas armeenia sügislillel 'Tivi' varju otsimas/ Brimstone butterfly seeking for shelter under blooms of Colchicum szovitsii 'Tivi'
Iris vinogradowii
Iris winogradowii
Iris reticulata 'White Caucasus'
Iris reticulata 'White Caucasus'
Woodland Plants
Kevadised rõõmsad värvid/ Cheery spring colours
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis var rubra
Hariliku sinilille roosa vorm/ Hepatica nobilis var rubra
Tulbipeenras on alustanud õitsemist varajasemad looduslikud tulbid. Nad alustavad alati aprillis ning kestavad erinevate liikide ja sortide toel pea mai lõpuni. See on päris üllatav, sest ka lumikellukesed on alles õitsemas suuremas osas. Nende portreedest tuleb üks järgnevatest postitustest!

Tulipa polycrhoma
Neitsitulp/ Tulipa polychroma
Hulipa humilis
Kaunis tulp/ Tulipa humilis
Tulipa biflora
Kaheõieline tulp/ Tulipa biflora
Tulipa humilis 'Helena'
Kaunis tulp/ Tulipa humili 'Helena'
Tulipa humilis
Kaunis tulps/ Tulipa humilis
Sel soojal pühapäeva pärastlõunal imetlesin aga ehk kõige rohkem sinilille 'Ballardii'. Nii unikaalne värv, nii suured õied, kõiges nii silmapaistev ja eriline! Tundub, et ta tunneb oma asukohal end hästi.

Hepatica x media 'Ballardii'
Keskmine sinilill/ Hepatica x media 'Ballardii' is a wonderful hepatica with incredible blue shade and enormous flowers. It caught my full attention this past Sunday! 
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Hepatica x media 'Ballardii'
Vaatame, mis siis toob veel pikk lihavõttenädalavahetus!

8 kommentaari:

  1. ´Billardii ` on väga armas. No ja kus mõnel on tulpe juba lahti. aga meil täna enam miinust öösel ei tule ja üldse läheb nüüd suureks kevadeks, sest põhjatuul muutus mahedaks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tulbid selle soojaga aina avanevad. Juba ka suured hübriidid. On suur kevad! :)

      Kustuta
  2. Oh kurvakesed kummuli... Kas Big Boy oitseb esimest aastat? Peenrad on Sul ikka nii ilusti korras, jeerum.. saad taevasse :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Big Boy' õitseb teist korda. Eelmine kevad oli tal esimene ja väike õis. Nüüd juba iseloomulikult pirakas. Kohe varsti panen ka korraliku pildi!

      Kustuta
  3. Olen kunagi lausa luubiga vaadanud märtsi- ja lumikellukeste õite klaasjaks muutumist, et... tegelikult nende taastumine ei ole siiski päris täielik.
    PS: Täna küsiti: "Kas tomatid võib juba välja istutada?" Hetkeks mõtlesin, et lõuna-eesti keeles tähendab "välja" midagi muud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kena kalambuur! Kuulan just Vikerraadiost "Loetud ja kirjutatud" saadet samal teemal. Haakus nii hästi!

      Kustuta
    2. Hello, Tistou!
      Your flowers easily overwintered one cold night and look pretty. I love hepatica and tulips. Gladly this and the next week forecast very warm. Happy Easter week!

      Kustuta
    3. Thank you Nadezda! Yes, weather has warmed up. It is very nice spring now! :)

      Kustuta