laupäev, 13. aprill 2019

Kevadpeenar ja adoonised

Aiapeenrad on mul üldiselt suvised särajad. Seinaäärses aiapeenras troonivad siis nii siberi- kui habeiirised, liiliad ja tulinelgid. Aga kevadiseks ajaks on kujunenud sellest üks tore värviline kevadpeenar - minu hetkelemmik. Tegelikkuses avanevad selles peenras kõige esimesed õied üldse - täidisõielised lumikellukesed - ja need kestavad pikalt, siiani välja. Nüüdseks on aga lisandunud adoonised ja siniliiliad ning roosad sinilled. Mõne aja pärast hakkab särama kuldkollaselt kitsekakar.

Garden Border
Kevadpeenar/ Spring Bed
Garden Border
Kevadpeenar/ Spring Bed
Selles peenras on oma koha leidnud ka minu amuuri adoonised. Neid on kolm. Kaks neist on siin kasvanud juba mitu aastat ja mõned seemikudki andnud. Kolmas, Olgast pärnev varieteet, sai siia istutatud möödunud sügisel. Esimesed kaks erinesid üksteisest selle poolest, et ühel olid kollased ja ümarad õiepungad, teisel koonilised ja pruunide külgedega. Olga vorm pidi olema kõige kollasem, kuid ma ei leia eriti erinevusi esimesega. Ehk vaid suletud õiepunga kuju on pisut koonilisem.

Adonis amurensis
Amuuri adoonis - kollaste ümarate õiepungadega vorm/Adonis amurensis
Adonis amurensis
Amuuri adoonis - külgvaates/Adonis amurensis
Adonis amurensis from Olga
Amuuri adoonis - Olgast pärinev vorm, sigimik paistab rohelisem kui eelmisel/Adonis amurensis
Adonis amurensis
Amuuri adoonis - kolmas, pruunikate kroonlehe alakülgedega vorm/Adonis amurensis
Adonis amurensis
Amuuri adoonis - külgvaates/Adonis amurensis
Adoonised on ääretult armsad oma päikesekollaste õite ning sulgjate pehmete lehtega. Boonuseks on pikk õitsemisaeg. Tõeliste kevadtaimedena kaovad nad südasuveks täielikult, andes ruumi teistele taimedele. Seetõttu on adooniseid hea istutada hiljem tärkavate ja suve teises pooles domineerivate püsikute vahele.

Kuid amuuri adoonise vorme on veel teisigi, mis ei erine ükstesest vaid kollase erinevates nüanssides. Neid tasuks jahtida ja kirkust sellesse armsasse peenrasse veelgi juurde lisada!

Garden Border
Kevadpeenar/ Spring Bed
Spring Bed
Kevadpeenar/ Spring Bed
Garden Border
Kevadpeenar/ Spring Bed
Garden Border
Kevadpeenar/ Spring Bed
Tegin möödunud nädalavahetusel peenra korda. Siblisin pisut mullas ja rohisin umbrohulibled. Lisasin värske kompostikihi. Metsataimedele see kindlasti meeldib. Habeiirised jäid aga "paljaks". Nii kuidas kellegile vaja. Viimastel väga külmadel öödel on sellest ka ehk kaitset olnud.

6 kommentaari:

  1. Adoonised on toredad ja hästi armas, et nad on päris tõhusa isekülviga

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga vahvad taimed jah. Kirjutamata jäi nendest vahvast arengust, kuidas alguses on ainult õis pruuni pulgakese otsas ja kuidas see siis päris suureks õhuliseks põõsaks areneb, õis ikka kõige otsas säramas!

      Kustuta
  2. Hoolimata soojadest ilmadest on öökülmad karmid. Eile lubas ilmateade ööseks null kraadi, aga meil oli ikka miinus viis. Isegi sinililled on ettevaatlikud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ööd on väga külmad ja sellest on ka minu tänane postitus!

      Kustuta
  3. Adooniste pildid on Sul vaga hasti valja tulnud, palun lisada kalendri kandidaatidesse :)

    VastaKustuta