esmaspäev, 22. aprill 2019

Sinilille sinas ... - ja roosas

Sinilillepalavik. Sellest võib lugeda mitmelt poolt viimase nädala aiablogide postitustest. Huvitaval kombel käivad tõesti mõned vaimustused taimesõprade seas ühiste lainetena. Nüüd siis sinililled. Sinililli olen ma metsast ja pargist koju tassinud juba lapsest saati. Pikaealiste taimedena on nad ikka alles seal, kuhu kord kasvama saanud. Paraku ma ise enam ei toimeta päris nendes samades kohtades. Aga sinililled on jäänud. Lapsepõlves metseserva tehtud lillepeenrast on sinililled nüüd levinud mitmekümnele ruutmeetrile metsa alla ja selle ette rohumaale.

Uuetesse peenardesse hakkasin sinililli istutama kaks aastat tagasi. Siniseid ja roosasid, heledamaid ja tumedamaid. Lepiku-Mardi talust tulid keskmised sinililled. Ühelt teiselt Pärnumaa aednikult topeltõieline sinine. Eile sai istutatud veel 14 uut selektsiooni kohaliku pargi väga varieeruvast populatsioonist.

Hepatica nobilis var plena
Harilik sinilill, topeltõieline vorm/ Hepatica nobilis var plena
Istutasin ja olin rahulolev! Sinililli ikka peab olema! Segasin kokku omatehtud lehekomposti ja aiamulda ning arvan, et neile said head kohad valitud ja pesad loodud pikkadeks aastateks. Paari-aastatagused istutused juba näitavad kenasid õisi. Ja mõned seemikud, mis leidsin ning metsaaeda istutasin, näitavad ka esimesi õisi - on roosad!

Meie kandis on muidu sinililled metsas ainult sinised. Ja lausaliselt neid ei leiagi, vaid kindlaist paigust. Aga nagu öeldud, et siis ühe paiga olen ma ka ise loonud nüüdseks, kus kunagi sinililli polnud, kuid nüüd kasvab juba sadu. See on vägev!

Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis is our native species and can be very variable in some places. In forests in our neighborhood, they are all blue, but in some parts of Estonia, they can be pink or white too.  I have collected different types and they all make lovely garden plants. 
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
P1010355
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis var rosea 'Altmäe'
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis var rosea 'Altmäe'
Hepatica nobilis var rosea
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis var rosea 
Hepatica nobilis var rosea
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis var rosea 
Hepatica nobilis var rosea
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis var rosea
Hepatica nobilis var rosea
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis var rosea
Woodland Bed
Varjupeenar/ Shade Bed
Garden Bed
Aiapeenar sinililledega/ Garden Bed with gems of Spring
Aias on muidugi nüüd juba igasugu õitsemist, sest soojad päevad on plahvatuslikult õide ajanud juba ida- ja kobarhüatsinte, looduslikke ja hübriidseid tulpe. Ka nartsissid on avanud oma õied. Aga ka esimesed pole veel päris läbi - õitseb paar lumikellukese sorti, neist 'John Gray' avas oma õied kõige esimesena ja on siiani suhteliselt värske. Varsti juba kaks kuud! Ja kurruline lumikelluke 'E.A Bowles' teeb nii mõnelegi nartsissile pikkuses ära!

Galanthus 'John Gray' & G. plicatus 'E.A. Bowles'
Lumikellukesed/ Galanthus 'John Gray' in front started blooming first, at the end of February and is still in bloom, nearly two months later. Probably my longest blooming snowdrop
Narcissus & Galanthus
Kurruline lumikelluke ja kääbuskasvuline nartsiss/ Galanthus plicatus 'E.A. Bowles is another very long blooming snowdrop cultivar, still in bloom with dwarf narcissus.
Galanthus nivalis 'Virescens'
Rohekas harilik lumikelluke 'Virescens' alles osaliselt avab õisi ja on minu aias kõige hilisem lumikelluke/ Galanthus nivalis 'Virescens' still opening its blooms and is the latest snowdrop in my Garden.
Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Samal ajal tulbipeenras - kaunis tulp 'Tete a Tete'/ At the same time in Tulips Bed - Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Kaunis tulp/ Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Tulipa humilis 'Lilliput'
Kaunis tulp/ Tulipa humilis 'Lilliput'
Tulipa humilis 'Violacea Yellow Base'
Kaunis tulp/ Tulipa humilis 'Violacea Yellow Base'
Tulipa urumiensis
Urmia tulp/ Tulipa urumiensis
Alles ma panin siia pilte tärkavatest idahüatsintidest, kuid juba nad puhkevad õide. See on uskumatult kiire areng. Aga see on rõõmustav, sest õhku täidab nüüd hüatsindilõhn ja see on kevade ülim essents.

Hyacinthys orientalis 'Delft Blue'
Idahüatsint/ It was a little while ago when I showed sprouting hyacinths in my garden. Today they are already in bloom and filling the air with a heavenly scent. Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Hyacinthys orientalis 'Gipsy Queen'
Hyacinthus orientalis 'Gipsy Queen'
Ja nii see kevad tõttab, sel tuleval nädalalõpul kindlasti jälle teine ja uus. Mure hakkab ka siginema. Maa on kuiv ja kes teab, kunas vihma saab. Kastsin juba seinaäärseid peenraid, isegi mägisibulaid. Tiigis muidugi vett on, aga taimede heaks kasvuks kuluks ruttu üks korralik kevadene soe vihm ära!

Hepatica nobilis var plena
Täidisõieline sinilill/ Hepatica nobilis var plena

3 kommentaari:

  1. Sinililled lihtsalt ongi nii oivalised oma mitmekesisuses ja mida kauem see palavik kestab, seda enam neid erisusi märkama hakkab. Mul on kohutavalt kahju, et ma ise ei saa metsadesse uitama. Mulle on sinililled veel ka lapsepõlvest väga kindla tähendusega ja emotsionaalselt tähtsad. Õnneks on mu aias paar kindlat kohta kuhu sinilill ise tuli ja kus saab nüüd asja arendada. Sinu varajaste looduslike tulpide rohkus ajab mind alati nihelema. Aga lumikellukesed on mul küll nüüdseks otsas va laialehine, mis pole veel tulemagi hakanud.

    VastaKustuta
  2. Loitsime siis vihma :) Tulin just tule aarest, suitsulohn mu juustel ja riietel on nii hea :) kuigi ehk mitte sama, kui kodus. Tulin mottele, et kuidas suits voib mojutada motlemist.. Oleme ju tuhandeid aastaid suitsuga koos olnud, no erinevatega ja erinevates paikades.. akki ongi miski seos :) Sul on onnelik kasi, et leiad neid haruldusi.. Et Glyckide geenid :)

    VastaKustuta
  3. Nii palju värve juba! :) Ja sinililled paistavad sul tõesti erilised olema. Ka meil on kuiv, kastan juba siit ja sealt, et ei tolmaks.

    VastaKustuta