esmaspäev, 7. märts 2016

Saartele, kevadele ligemale

Viimane nädal viis mind suisa kõigele meie kolmele suuremale saarele. Kevadisi linnu-uudiseid hakkas saartelt tulema juba nädal - poolteist tagasi. Nüüd oli võimalus endal kõigele silm ise peale heita. Tüüpilisi kevadlinde ei olnud mul õnne näha, ei lõokesi, kiivitajaid ega künnivareseid. Aga et meri oli lahti sulanud, võis näha suuremaid ja väiksemaid veelinde.

Muhumaa ja Saaremaa vahel oli mõlemal pool väinatammi kühmnokk- ja laululuiki, aga ka väiksemaid pardilisi. Häälekalt kaagutades lendas üle ka üks hallhane paar. Saareinimesed peavad ka luiki kevadlindudeks, kuigi nii mõnelgi pool vaba vee olemasolul võib neid aasta ringi näha.

Väike väin, Muhumaa
Luiged Väikses väinas/ Swans at Väike Strait between islands Muhumaa and Saaremaa
Väike väin, Muhumaa
Varakevadine veelinnustik/ Early water avifauna
Kui ühel pool tammi oli palju kühmnokkluiki, siis samal ajal teisel pool oli salk laululuiki ning nende juures kükitas ka üks suurem tume lind. Pildile tabasin ta just lendutõusu hetkel, mil sai selgeks tema tegelik suurus. Ilmselt oli tegemist möödunudsuvise merikotkaga. Merikotkaste noorlinnud on märksa tumedamad kui nende vanemad.

Väike väin, Muhumaa
Kotkas/ Eagle
Väike väin, Muhumaa
Rändurite puhkehetk/ Restful moment of distant travellers
Nädalavahetusel Hiiumaalt leidsin üles aga päris kevade! No varakevade vähemalt! Lund oli seal võrdlemisi vähe järel ja Kassari piirkond oli päris lumetu. Ja Kärdla aedades õitsesid esimesed lumikellukesed. Küllap mujalgi. Topeltõielised olid väikese edumaa saanud lihtõieliste ees ning märtsikellukesedki olid juba tulemas.

Galanthus nivalis var Flore Pleno, Hiiumaa
Esimesed kevadõied Hiiumaa aias/ First blooms of Spring on Hiiumaa island
Galanthus nivalis var Flore Pleno, Hiiumaa
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis var Flore Pleno, Hiiumaa
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis var Flore Pleno, Hiiumaa
Armsad valged õied/ Sweet white blooms of snowdrops
Eile jalutasime Kassaris Sääre tirbi otsa. Seal on toimumas suured muutused - käimas on alvarite ehk loopealsete taastamise projekt. Pikalt ja peenelt merre ulatuv Sääre tirp on kavandatud suures osas kadakavõsast ja mändidest puhtaks raiuda, jättes miljööks vaid mõned tutid siia ja sinna. Säilitatud olid ka suurem osa pihlakaid. Uue ilme saanud poolsaar nägi kena välja ning loodetavasti tulevikus hakkavad kariloomad seda ilu hoidma ja kohast paepealset niidutaimestikku kujundama. Huviga jälgin, kuidas see projekt edasi areneb.

Sääre tirp, Hiiumaa
Kassari kliburannad/ Shingle shores of Kassari, Hiiumaa
Sääre tirp, Hiiumaa
Vastkujundatud rannamaastikud/ Newly reclaimed beach meadows
Kes jalutuskäigu Sääre tirbi otsa ette võtnud, teab, et tegemist on päris pika teekonnaga. Viimane madalalt merre ulatuv sabaots on kivine ja tuleb hoolikalt jälgida oma jalgealust. Täna annavad tunda nii kangevõitu reied kui kannikad. Aga ka kergelt päikesest õhetav näonahk, ja see on hea! Oh seda kontoriroti elu.
Sääre tirp, Hiiumaa
Kivine tee kaob merre/ Sääre tirp - narrow peninsula of Hiiumaa, reaching far to the sea
Sääre tirp, Hiiumaa
Kõige lõpus kohtuvad kaks merd paremalt ja vasemalt/ At the end, where two seas meet

14 kommentaari:

  1. See kotka tabamine oli Sul kyll yks haruldus .. ja vaga head pildid nagu ikka :) Mis maa sealt Tirbi otsast paistab, tuleb meelde meie yhine jalgsiretk labi nende "merede" kui poisid veel vaikesed olid, hoorutud jalad ja polenud nahk ..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No juhtus selle kotkaga nii jah. Eks ta oli tegelikult ju kaugel ja minu väike fotoaparaadike... kotkapiltide tegemine tegelikult eeldaks suurt objektiivitoru ja hoopis teist lähenemist. Aga tore ja õnnelik hetk ikka!
      Meie retke ma loomulikult mäletan ja sellest on ju kuskil piltegi... kui Sa just laiali jaganud pole. :D
      Pean negatiivid üle vaatama ja otsast nad kõik uuesti paberile tegema, muidu lõpuks tuhmuvad ära ja siis pole enam midagi.

      Kustuta
  2. Kotkast pildile saada oli tõesti suur õnn. Et kusagil juba nii kevad on tundub meie lume juures täiesti uskumatu aga hea teada, sest eks isegi minususgusel paadunud kevade mitteootajal hakkab tasapisi igatsus põue pugema :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seal Hiiumaal oli selles mõttes tõesti täiesti teine maailm. Väga kevadine. Meil on kodus 20 sm lund kõikjal ja võib-olla, võib-olla on kuskil lume all ka mõne lumelille nina, kuid nende nägemine võtab veel aega.

      Kustuta
  3. Huvitav küll, muidu jääb saarte kevad meist ikka maha, aga nüüd on ees, mis ees. Mul tekkis mere igatsus jälle.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et selle varakevade ja kõige esimesed kevadlilled saavadki saared tavaliselt esimesena. Siis aga kui päike enam soojendama hakkab ja kevade edenemine juba otseselt sellest sõltuma hakkab, rebib manner ja ennekõike lõuna eesti kiirelt ette.

      Kustuta
  4. Jaa, olen Sääre Tirbil käinud, aga suvel. Huvitav oli see, et poolsaare kujutletav joon jätkus ka vees ja meri oli ühel pool joont veidi teist tooni. Kas olid vetikad vms, uurima ei läinud. Ja veel...sellel teekonnal nägin esmakordselt looduses seda mererohtu mida kasutasid vanasti sadulsepad nii sadulate kui pehme mööbli valmistamisel. Rannas vedeles seda oma paar sületäit. Aga jah, kevad murrab sisse. Meiegi lumelaamad on hakanud ennast minekule liigutama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need ongi nagu täiesti kaks erinevat merd, mis seal tirbi tipus kokku saavad. Ja mitte harv pole ka, et risti vastupidised lained loksuvad seal vastamisi.
      Merihein oli olemas ja tuulel ka kenasti kuivaks puhutud. Oleks võinud mitmed sadulatäied või diivanijaod kokku korjata.

      Kustuta
  5. Kuidagi kurvad on need varakevadised merevaated. Kotka pildile saamine on suur saavutus, kahju, et ta ainsaks pildiks jäi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See luikede päev oli selline pilvealune ja sinetav. Külm meri ja jää ... ega see polegi kuigi helge hetk vaadata. Aga seal on teadmine ja lootus sees, et kohe on saabumas päikselisemad ja soojemad päevad ja kevad võibki alata!

      Kustuta
  6. I can smell spring air in your photos, Tistou. Lovely swans!

    VastaKustuta
  7. Kaunid tabamused, põnev triipudega kliburand. Mul on kõik Eesti saared veel nägemata (Saaremaa 3-aastasena ei loe kui suurt ei mäleta) ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis on palju avastamisrõõmu veel ees! Saared on meil väga erilised ja sealjuures eriilmelised. Head avastamist! :)

      Kustuta