reede, 25. märts 2016

Maarjaõied

Kuupäev: 25.03.2016, Maarjapäev
Temperatuur: +5'C
Ilm: Hommik selge, lõuna pilves, õhtupoolik päikseline, tuuline

Vaikse neljapäeva õhtuhämaruses maale jõudes põikasin kohe esimese asjana tulbipeenra juurde, et näha, kas Danfordi iirised on õied juba jõudnud avada. Olid ju nupud juba trullakad möödunud pühapäeval, kuid vahepeal olnud vaid vilud päevad ja krõbedad ööd. Ei olnud kollased iirised oma õisi avanud. Aga naabriteks seatud võrkiirised 'Harmony' olid kui püssist lastud - mõnepäevatagused sinised õieotsakesed oleks kui viitsütikuga lahti plahvatanud. Seal nad nüüd siis nõndaviisi olid.

Tänane hommik päikesega andis selgema pildi. Rõõmustav.

Iris reticulata 'Harmony'
Teine õitseja sel aastal peale lumikellukesi/ Iris reticulata 'Harmony' is second bloomer this year after snowdrops in my garden
Tulip Bed
Danfordi iiris hoiab veel oma õisi/ Iris danforiae is keeping its blooms still closed
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Loomulikult uurisin ma tähelepanelikult ka kõiki teisi võimalikke tulijaid. Püsikupeenras olevad 'Harmony' võrkiirised on alles väikeste roheliste otsakestena. Üldse on suurem osa peenardest ikka veel lumega kaetud. Lumikellukesedki passivad ikka lumes. Tulbipeenrast aga leidsin veel ühed väiksed värvilised ninad ja püsikupeenra servast samuti. Mõni soe päev ja värvi saab aeda juurde. Küll need esimesed õied on ikka rõõmustavad peale pikka talve!

Crocus sieberi 'Tricolor'
Siberi krookus 'Tricolor' on ka nina välja pistnud tulbipeenras/ Crocus sieberi 'Tricolor' showing also some colour in Tulips Bed
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Lumikellukesed peavad ikka veel võitlema lumega/ Snowdrops still have to compete with snow
Bulbocodium vernum
Bulbocodium vernum edestab võrkiiriseid püsikupeenras/ Bulbocodium vernum is winning reticulata irises in Perennails Bed
Ma ikka ühtelugu varakevadeti mõtisklen ja valutan ka südant oma seinaäärse tulbipeenra ja kõigi selle varajasemate tärkajate pärast. Kas ma neile oma soovide ja tahtmistega mitte liiga ei tee? On nad seal vara ärganutena pidanud taluma vägagi külmi öid ja pikalt kestvaid ebasoodsaid ilmu. Mitmel kevadel on esimesed õied jäänud juba avanenutena tüseda lumevaiba alla. Aga vaatamata sellele on kõik tegelased püsinud, mis toob veidikenegi meelerahu, et päris nihu nende valikutega ka pole minudud.

Iris reticulata 'Harmony'
Seinaäärne tulbipeenar/ Tulip Bed with first b

18 kommentaari:

  1. Sellised hetked on aedniku autasu. Ilus.:) Meie võrgukad on küll lumevabad, aga läheb veel aega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul teised ka sätivad alles, aga kui nüüd paar päeva peaks päikest ja kümmet soojakraadi tulema, nagu lubatakse, siis mine tea, võib-olla jõuavad peatselt järele!

      Kustuta
  2. Jajah, see kevadiste ninade ja õite poolt valmistatud rõõm :), mis rõõm õnn lausa ! Ja ma pean jälle nentima, et ma pole oma võrgukaid ikka veel parmasse paika kolinud aga sel aastal saab see sündima :) Häid pühi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Pühad on toredad, sest on juba täitsa kevadised. Lõokesed laulavad, haneparved lendavad ja vahtramahl jookseb.

      Kustuta
  3. Kui lill õitseb, on ta õnnelik ja tal on hea olla. Ei ole neil seal seina ääres sugugi halb. Ole koos nendega õnnelik, meie näeme sellist pilti vast kolme nädala pärast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen õnnelik, olen-olen! ;) Ja ma usun samuti sellese, et õitsev lill on rahulolev lill.

      Kustuta
  4. Armsad nupsukesed :) Kas kanamuna panid puuriida otsa ja kas kylmus lohki?
    40 ood-paeva kylmetamist siis veel, kui uskuda vanarahva tarkusi. Ja paast sai labi koos Maarjapaevaga, monus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No jäi panemata. Ositi seetõttu, et ma ei tea, kas see muna peab seal puuriida otsas olema öö vastu Maarjapäeva või siis Maarjapäeval panduna. No igal juhul esimesel juhul oleks ta ilmselt lõhki külmunud ja teisel mitte. Eilne öö oli plussis, aga eelnevad kõik päris krõbedalt miinuses. Arvatatavasti kiiret kevadet ei tule. Kõik vindub vaatamata kevadistele piltidele siin potstituses.
      Ja puuriita meil ka ju pole...

      Kustuta
  5. Ma kontrollisin igaks juhuks postituse aastanumbrit, et kogemata eelmise aasta juttu ei loe :) Sul on ikka päris suvi meiega võrreldes :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Njaa, aga eelmine aasta olime me vist oma õite ja lugudega veelgi kaugemale jõundud. Hetkel meenub küll see, et koguaeg sadas ja lumikellukestest ühtegi päikselist pilti ei õnnestunudki saada.

      Kustuta
  6. Täiuslik võrkiiriste värvilaik ja üldse see seinaäärne on praegu juba täiskevadine peenar. Hea idee, peaks endagi hortensiate alla rohkem varakevadist nipet-näpet panema, praegu on seal vaid tulbid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See seinaäärne peenar on justkui väike saareke tulevikust. Mujal ju valendavad endiselt lumised väljad. Aga hortensiaalused sobivad kindlasti hästi lumikellukestele ja lumekuppudele. Võrkiirised eelistaks ehk päikselisemat ja suvel pisut kuivemat paika. Siis õitsevad nad hästi aastast aastasse.

      Kustuta
  7. Oh, ma ka juba ootan neid siniseid. Üks kevade rõõmsamaid siniseid , mu meelest. Ja muidugi ma ei väsi imetlemast sinu piltide selgust. Sellised rõõmsad! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, võrkiiriste sinine on müstiliselt kaunis. Mulle ka väga meeldib see. Avastasin muide, et Blogger on otsustanud vanemate postituste piltide selgust enam mitte nii selgelt kuvada. Sellest on küll kahju. Aga alti saab selgema (ja suurema!) algallikast, ehk Flickerist.

      Kustuta
  8. Ooo! Neljandik räägib sulatõtt, sul ju puhta suvi võrreldes meiega siin :) Bulbocodium vernum tekitas sädemekese, siirdusin asja uurima. Põnev-põnev.
    Nimetatagu seda kuidas tahes, aga alati on mingi osa aedniku hingest, mis tema aia särama paneb, olgu või läbi lume. Küllap su taimed teavad seda :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kevadine valevlill on üks väga ilusa värviga taim mu meelest. Lillad õied ja purpurjad noored lehed harmoneeruvad omavahel nii hästi! Millegipärast on ta vähelevinud, kuigi peaks olema igati meile aiasobilik. Mina sain endajao healt sõbralt.

      Kustuta
  9. Nii mõnus on vaadata seda, mida endal ei ole. Eredad kevadised säravad värvid. Pean ka otsima sellise sooja paiga, ma ei tea küll kus, aga tahan ka varakevadel, kui ülejäänud aed on alles lume all, värve nautida. Väga kena :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõunapoolne majaserv sobib suurepäraselt, kui selline peaks olema. Tavaliselt mõni sein ikka majal on rohkem päikse poole! :) Võibolla aga on sobilik ka keldrinõlv, mis mulle meenub, on Sul täitsa olemas.

      Kustuta