esmaspäev, 29. veebruar 2016

29. veebruar

Täna on liigaasta liigpäev ehk veebruar kahekümne üheksas. See on kahtlemata eriline päev. Kes sündinud sel päeval, saavad taaskord üle nelja aasta õiget sünnipäeva pidada. Mõtleks vaid, sa sünnid maailma, aga maailm annab sulle su enda sünni kuupäeva vaid igal neljandal aastal! Vähemalt nii on inimkond kokku leppinud.  Mul oli pinginaaber Marek, kel on sünnipäev 29. veebruaril.

Täna tööle kõndides veidike mõtisklesin sellele kuupäeva ja aja suhtelisuse üle. Kuidas on nii, et meil on kuskil aatomkellad, mis arvestavad aega tuhandik sekundi täpsusega, kuid iga neljanda aasta veebruari kuu viimasel päeval lisandub lihtsalt ajaarvamisele terve ööpäev juurde. See on 86 400 sekundit. Mis me siin veel tuhandikest räägime.

Vikerraadio hommikuprogramm püüdis isegi seda ajaarvamist seletada ja liigaastate ja päevade arvestamist lahata. Selgus, et teatud olukordades võib neid liigpäevi ka sagedamini esineda ja sealtmaalt läks minu jaoks kõik liiga keeruliseks. Jah, bussipeale jõudmiseks on vaja kella, sest see läheb kindlal ajal, kuid milleks see täpsuse tagaajamine ja lisapäevade arvestamine? Nagunii ei teata, kaua meid on olnud, või pikaks veel jäänud...

Kõigil teiselt elusolenditel on kõik palju lihtsam - tõuseb päike, tuleb tõusta, vaob päev on aeg magama heita. Ja nii need ajaratas ja eluring käivad. Saaks ise natukenegi lähemale sellele! Praegu on tore päikesega tõusta. Nagu täna.

Tubastes aedades õitsevad orhideed. Veebruar on nende kuu. Et on viimane, "laenatud" veebruari päev, siis olgu siinkohal esitletud neist kõige päikselisemad.

Yellow Moth Orchids
Kuldsed kuukingad/ Golden Moth Orchids
Phalaenopsis cv.
Minu teine kuuking, nüüd juba üle 12-13 aastat vana/ My second moth orchid, some 12-13 years old now
Dtps. Sogo Shito 'Montclair Gold Rush'
Doritaenopsis Sogo Shito 'Montclair Gold Rush'
Phalaenopsis Dragon's Gold '24K'
Phalaenopsis Dragon's Gold '24K'
Phalaenopsis 'Lea Maria Salazar'
Phalaenopsis Lea Maria Salazar 'Joy'
Phalaenopsis 'Liodoro'
Phalaenopsis 'Liodoro'
Aga nädal tagasi tehtud esimesed tomatkülvid tärkavad. Eile olid veel väiksekesed ja hädisekesed, nüüd hetkel vaatan, et poole kobedamad juba. Panin 6 seemet 'Kumato' tomatit ja 6 musta terava otsaga kirsstomatit. Mõlemad pärinevad meie hüpermaketitest. Arvasin, et 5 aastat vana, enda võetud seeme jätab ehk juba tärkamisel soovida, kuid ei midagi, kõik kuus 'Kumatot' on üleval ja neli kirssi ka. Võib-olla idanevad kaks viimastki kirssi. Niipalju neid muidugi vaja poleks olnud.

Tomatoes germinating
Päeva vanused tomatilapsed/ A Day Old Tomato Babies 
Ja nii on minu kevad ametlikult alanud. Homme on märts ja tomatikesed juba üleval. Linnilistilised raporteerivad Lääne-Eestisse ja saartele jõudnud kiivitajatest, lõokestest, õõnetuvidest ja muudest lindudest, nii et mida muud siin ongi enam arvata!

15 kommentaari:

  1. Tomatiseeme säilib tõesti kaua, pole üldse vaja igal aastal uusi muretseda. Minu tomatiseemned lähevad mulda naistepäeval (hea kuupäev meeles pidada), kirssidega pole kunagi jännanud, kardan, et neist ei saa äkki kõhtu täis ...
    Orhideed on aga võrratus vormis, kadedaks teeb. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kirsid on väägade hääd kasvuhoones otse suhu pista. Magusad ja suupärased. Rohid, lõikad või kastad ja iga liigutuse vahele võid kirsi põske pista. Mulle nad väga meeldivad ja arvan, et nad väärivad igati oma kohta, kui vähegi kasvuhoones ruumi on.

      Kustuta
  2. Jajah, need orhideed panevad mind ka vaikselt niutsuma :)

    VastaKustuta
  3. Tistou, you're ahead of me, your tomato seedlings are growing now, wow! Love your orchids, especially Lea Maria Salazar 'Joy'.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes dear Nadja, these are my early ones. My second patch was sowed last Thursday. Waiting anxiously for their germination.

      Kustuta
  4. Oi sul võib seal toas kaunis olla! `Joy`on väga nime peegeldav :) Kaunist kevadeteed sulle ja taimekestele, kes ärkavad pottides ja õues!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Joy' on topeltmeeldiv muide, sest ta on väga tugevalt ja sealjuures meeldivalt lõhnav orhidee.
      Aitäh heade soovide eest!

      Kustuta
  5. Vastupidiselt imekaunitele orhideedele on aeg lihtsalt üks illusoorne nähtus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No tundub küll nii ja sinna ma oma jutukeerutustes üritasingi välja jõuda! :)

      Kustuta
  6. Jah, tubane aed peab ka olema. Ilma selleta kisub talvel kõledaks. Huvitav oli see, et tööjuures mu aknalauaorhideed veel ei õitse, aga kodus puhkesid juba novembris.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ütleks, et ilma tubaste aedateda oleks talve üldse võimatu üle elada. Aga kes mu dzungleid näinud, need mõistavad paremini! :D

      Kustuta
  7. William palus oelda, et kommentaar ei lainud labi, aga yks sona oli kindlalt excellent, tubli oled! Hea oli leida nimekaimu! Kui kunagi ise iludusi aretama hakkad, voiks siis esivanemaid malestada :) Tana on Sinu vanaisa synnipaev, muide .. Kas maletad tal oli seal Peipsi aares ka ilus aed?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Well, sorry to hear that but lot of thanks to him! Nimekaim on Sul kaunis ja üks minu absoluutseid lemmikuid.
      Muide olen mõelnud isegi sellele, et kui peaks ise taimi nimetama, et siis kuidas seda lahendada. Hetkel ei mäletagi, kuhu ma nende mõtetega välja jõudsin.
      Peipsi ääre aeda mäletan ja olen sellelegi mõelnud, kuidas ilmselt mõjutusi minus on sealtki st vanaisalt. Mulle piisaks ka täiesti pisikesest putkast/soojakust, keldrist ja suurest aiast! Absoluutselt kindlalt!

      Kustuta