teisipäev, 15. märts 2016

Tasapisi, pisitasa

Just niiviisi sammub sel aastal märts ja selmoel ta ka endale kevadet ligemale laseb. Tegelikult on märts poole peale saanud väga kiirelt, kuid muutused õues on visad saabuma. Muutused kevade poole. Suuremat osa mandrimaad katab endiselt toekas lumikate ja ei taha ta alluda ei vihmale ega päikesele. Vähehaaval on ta küll madalamaks vajunud, kuid nii mõnelgi ööl, pimeduse varjus, end taas tüsedamaks kasvatanud. Suusasõbrad rõõmustavad ja käisin isegi laupäeval veel Alutaguse maratoni sõitmas.

Aga märts mulle väga meeldib. Meeldib siis, kui päeval päike särab ja räästas tilgub, öö aga muudab kõik krõpsuks ja osoon tahab viia meelemärkuse. Viimane muidugi piltlikult. Selged märtsi hilisõhtud on aasta kõige värskemad! Mõned sellised päevad on ka sel aastal olnud, kuigi vähevõtu. Märtsi ennast on veel järel poole jagu ning ehk tuleb selliseid päevigi lisaks, kuid talv ise saab juba viie päeva pärast otsa. Kalendri järgi.

Kui hoolikalt ringi vaadata, siis kevadisi märke siin ja seal natuke ikka on. Sellist varakevadet, nagu möödunud nädalal saartel nägin, mandrilt muidugi hetkel ei leia, kuid valged õied olid nädalavahetusel olemas Virumaal Oandul kui ka Tallinnas botaanikaaias.

Galanthus nivalis, Oandu
Oskuslikult kevadisse päikeselaiku istutatud lumikellukesed on Oandul juba lumest vabad/ Smartly placed snowdrops bloom earlier in sunny, snow free spots while rest of the garden might still rest in deep snow
Galanthus nivalis, Oandu
Galanthus nivalis, Oandu, Estonia
Tallinna Botaanikaaia lumikellukeste kogu kasvab laia lehisevõra all. Päikest sinna palju ei paista ja nii oli pühapäeval seal veel lumevaip katmas. Aga esimesed vaprad valged õied rajasid sealgi teed valguse poole. See on hämmastav jõud, millega nad end läbi külmunud maa ja kõva lumekooriku suruvad. Imetlusväärne. Ja igatipidi ilus.

Galanthus, Tallinn Botanic Garden
Vaprad/ Brave Ones
Galanthus, Tallinn Botanic Garden
Kõike trotsiv loomine/ Creation of against all odds
Käisin vaatasin ka vinavad lumeroosid üle. Nemadki on ärganud. Mõnda taime on ka talvised pakased pisut näpistanud, kuid üldmulje neist oli hea. Samuti ühed imetlusväärselt vaprad taimed.

Helleborus foetidus, Tallinn Botanic Garden
Vinav lumeroos/ Helleborus foetidus, Tallinn Botanic Garden
 
Botaanikaaeda läksin ma muidugi orhideenäitust vaatama. Aga see ei olnud miskitpidigi huvitav. Palju inimesi ja vähe orhideesid. Väljapanekud vaesed ja kujunduselt ilmetud. Tõttöelda olin pettunud. Pilku püüdis hoopis üks pelargoon või lõunamaine kurereha, mis oli suur ja ilusaid väikseid lillasid õisi tihedalt täis. See köitis pilku ja pani imetlema. Silma jäi ka veel odalill, mis sätib end õitsema ja on tohutu suure õievarre kasvatanud. Tahaks teda täisõies näha. Kasvuhoonete lopsakus aga oli ka tore vaadata.

Tallinn Botanic Garden
Orhideenäituse kõrghetk/ Highlight of orchid show - some geranium in full bloom. The rest was old same old, not worth capturing
Tallinn Botanic Garden
Subtroopika üldvaade/ General view of sbutropics, Tallinn Botanic Garden
Tallinn Botanic Garden
Odalill/ Doryanthes about to bloom  
Reedel saan üle väga pika aja maale minna. Eks näis, kas mõni lumikelluke ka seal juba õitseb ja mind ootamas on. Mina ootan igal juhul väga!

18 kommentaari:

  1. Naed saingi tanu Sinule Botaanikaaias ara kaia, taname. Sel aastal kui Sa syndisid, oli marts just selline - polvini lumi ja hommikuti yle 20 kraadi kylma.. aga kui ilus see koik oli.. ohtuti sulaveed teede peal, kui bussi pealt koju kondisin - koos Sinuga - Sa olid suur ja raske pean mainima :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näed, ja nüüd olen "selline äbarik". Ei ole kedagist, eile tervisekontrollis mõõdeti mind 0,5 cm pikemaks ja ükst töökaaslane õpetas joogaharjutuse, millega saab tervelt kolm sentimeetrit pikemaks.
      Mõtlen, et miks me koos BA-des pole Eestis käinud... nüüd rattad all, lähme kohe. Alustuseks Tartu!

      Kustuta
    2. Jah see oleks imetore :) Ja veel et sellise palmimaja voi odalille kodu voiks teha meie kolu tais majapidamisruumidesse.. kui me just kitse pidama ei hakka!! Kui lihtne on olla geenius ... kust need kuldkaed voetakse kes ellu viivad ..

      Kustuta
    3. Kitsepidaminegi poleks vist paha plaan... aga selliste küüntega nagu inglise daamidel, seda küll teha ei saa! Nii et need kuldsed käed tuleks küll kuskilt enne leida! :D

      Kustuta
  2. Mullegi meeldib selline märts, et päeval tilgub ja öösel krõmpsutab. Ehk ikka tuleb selgi aastal neid päevi. Ja mulle tundub, et Sulle peab õnne soovima :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No emal oli siis sel märtsil veel minuga 4 kuud minna. :) Nii et teeme suvel uuesti selle õnnitlemise! :D

      Kustuta
  3. Mulle tundub, et Sa jõuad viimasel ajal Oandule tihedamini kui mina :D Meil ka alles lumi maas aga üksikud vabad laigud koos esimeste lumikellukestega on täiesti olemas

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa võimalik, Oandu on mulle ju ligemal ka! :)
      Sõitsin täna Saaremaale ja tagasi. Ristil oli lumi, Lihulas ei kübetki. Rääkimata siis Saartest. Seal oli täitsa kevad - lõoke laulis, kiivitajad olid põllul ning sarapuudel urvad kollased - meie väike Eestimaa!

      Kustuta
  4. Hoian sulle siis nädalavahetuseks pöialt, et oleks ilma aia nautimiseks. Meie kandi põllud ja kraaviperved on juba nädalajagu lumevabad. Päikest on märtsis vähe olnud, mis teisipidi polegi nii halb - vähem päikesepõletusi igihaljastel. Ma armastan ka väga kevadõhtuid, kui saab õues istuda olgu siis või vatijopes ja hetke nautida. Igavikuline kuidagi ja täis hingerahu.

    Lumikellukeste elujõud on hämmastav. meil on ikka vedanud, et nad meil kasvavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh ma ootan nii õhinal. Peaasi, et uutselund jälle ei tuleks. Lubab külma ja talve ja valgeid sademeid. Oh ei taha, ei taha enam!

      Kustuta
  5. Meil jälle vastupidi, kõik lumes. Mulle see isegi meeldib, sest mitu külmaperioodi on ees ja paljastel taimedel siis küll hea pole. Küllap loodus teab, mismoodi toimetada.
    Palju õnne! Seda võib ju igal ajal soovida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh mu emake on nüüd segaduse tekitanud. Ma olen täitsa küpse suve laps. Aga õnne võib igal ajal soovida ja eriti sel nädalal. Minu päevaraamat saab kevade saabudes kolmeseks!

      Kustuta
  6. Meilgi lumi maas veel, kuigi iga päev laigud vähenevad ja nõlvad juba rohelised. Ootan ka, et saaks veidi õue piiluma, hetkel tubane veel. Kuigi minu maa ju nii lähedal, võrreldes sinu omaga. Ja lumikellukesed on ikka armsad, nagu sinu piltidel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui see talvine vahepala, mis meid nüüd nädalavahetusel ees ootab, mööda saab, siis ehk hakkab ka päris kevad tulema! Lumikellukesed on ületamatult armsad!

      Kustuta
  7. See talv on kuidagi nii pikalt tubaseks sundinud, et alati kui õue astun, siis on tunne nagu osoon tahaks meelemärkuse viia. :D

    Lumikellukesed on ikka ühed ilusad kevadised kleidikandjad. Ootan, et enda omad paljunevad, mul on neid nii vähe!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil on üle Eesti väga palju maha jäetud talukohti ja aedu, kus lumikellukesed on säilunud. Ma tooks mõnest sellisest juurde! ;)

      Kustuta
  8. I love visiting Botanic garden too when snow is still on the ground, Tistou. Love photo of snowdrop from the snow!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Botanic Gardens are always neat and good to look at, no matter the season!
      Hope to post lot of snowdrop pictures soon! ;)

      Kustuta