teisipäev, 29. märts 2016

Soojad märtsipäevad

Tuleb tunnistada, et vahel lähevad Ilmateenistuse ennustused ka täkkesse. Ma söandasin olla isegi skeptiline ülestõusmispühadeks lubatud sooja osas. On olnud selliseid lootuseandmisi ja pettumusi ennegi. Aga võta näpust, seekord oli sünoptikutel õigus ja soojaks ilm läkski. Võiks öelda, et ebamärtsilikultki soojaks. Kuigi jah, loeme juba ka selle viimaseid päevi.

Pühapäeval oli sooja +11'C ja taevakaar oli pisut valkjas vines. Ülestõusmispühade teiseks pühaks aga kerkis temperatuur suisa +13 kraadini. Kõrgeid temperatuure saatis aga mõlemal päeval küllalt tugev tuul. Pühapäeval nägin ka oma esimest liblikat, oli kirju. Eile oli juba hulgaliselt kollaseid kirjudele lisaks. Silma jäid ka paar päevapaabusilma. 26. veebruaril saabusid esimesed kiivitajad, päev hiljem hallrästad. Eile õhtuhämaruses lendas krooksutades esimene nepp. Toimus hanede ja luikede ränne.

Crocus sieberi 'Tricolor'
Siberi krookus 'Tricolor' on neli aastat vastu pidanud ning näinud mitmesuguseid talvesid/ Crocus sieberi 'Tricolor' has survived four winters in my nordic garden now
Crocus 'Jeanne d'Arc'
Crocus 'Ard Schenk' kauniste puhasvalgete õitega/ Beautiful white flowering crocus 'Ard Schenk'
Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Pühapäeval olid siin vaid otsakesed, esmaspäeval õitemeri/ On Saturday, there was nothing except little tips of emerging blooms, on Monday however ... 
Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Spring crocuses
Krookused kõrreliste peenra servad, sekundeerib tähklavendel 'Hidcote'/ Crocuses on the verge of my Grass Border along with Lavendula angustifolia 'Hidcote'

Sellise sooja peale hakkas õnneks ka lumi jõudsalt sulama. Maja juurest ja aiast sai ta eile õhtuks peaaegu otsa. Väljadel on aga valget veel ja paistama on hakanud alles künnivaalude tipud. Esimesed õitsejad aga arenesid plahvatuslikult. Õied avasid Danfordi iirised ja esimesed krookused. Võrkiiristest lõi üleöö õide 'Lady Beatrix Stanley'. Ilmselt on just see minu varajaseim sort nn "normaaltingimustes".

Iris 'Lady Beatrix Stanley'
Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris danfordiae
Iris danfordiae 
Spring irises
Varased iirised/ Early bulbous irises
Tulip Bed
Varajane tulbipeenar tulpide ootuses/ Early Tulip Bed still waiting for tulips
Püsikupeenras olev topeltõieliste lumikellukeste klump pidi kaua lumes kükitama. Alles nüüd sai ta vaevast lõplikult vabaks ja õisi täiel määral laiutada. Kaunis on ta.

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis in Perennials Bed, finally free from snow
Bulbocodium vernum
Kevadine valevlill on üks väga mõnusa tooniga lilleke/ Bulbocodium vernum has a very nice bloom colour, maching well with purplish young leaves
Ja lõppude lõpuks olid ikkagi munadepühad. Olgu siis üks pilt lõpetuseks neistki! Traditsiooniliselt meil värvitud sibulakoorte ja muude katsetustega, mis igal aastal palju naeru ja elevust tekitavad, ennekõike näilistest ebaõnnestumistest (olete te mune värvinud moosileivaga?) Nood lähevad aga südamepiinadeta otse munadekoksimise võistlustulle.

Easter Eggs
Pühademunad/ Easter eggs

21 kommentaari:

  1. Valevlill on tõesliselt tore ja eks Sa ikka lõunpoolseim oled kui nii palju õisi juba on :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise loeks ennast isegi Edela-Lõuna-Eestiks! :D Ilmselt mis loeb, on see, et meil on palju päikest. Hommikul alustab ja käib tiiruga ümber maja ja aed päiksepoolses küljes.

      Kustuta
  2. Ei oskagi muud, kui ohhetada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vahepeal võib ka ahhetada, siis saavad ka teised lihased natuke tööd! ;)

      Kustuta
  3. Sul on ikka tõeline õitemeri. Kaunis , kaunis! Nii palju kõik varem. Meil pole veel midagi peale lumi-ja märtsikellukeste. Oh, ma just mõtlesin, et soovin omale valgeid krookusi ja nüüd näen siin! Loodan, et mul ka kunagi need on.... ps. moosileivaga ei ole tõesti mune värvinud, aga päris põnev. Ise värvisin sel aastal mustikatega, olin rahul :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga minul ei ole ainsatki märtsikellukest. Meil ei ole mitte kunagi vist olnud... või kui vana maja juures ka olid, siis siia toomine neile järelikult ei meeldinud. Peangi emalt üle küsima, miks meil pole.
      Valgeid krookuseid on mitmetest liikidest. Crocus cryssanthus on ilus, väike-kompaktne ja väga õiekas. Ma julgeks just seda soovitada.
      Moosileiva idee sündis nii, et kuidagi oli vaja vedelavõitu moos ümber muna saada... ja nii ta saigi!

      Kustuta
  4. Sul on ikka täiesti teine kliimavööde seal :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle meeldiks mõelda Z5b aga kui külma teeb, siis kukub ikka -30 peale ja see tähendab - solid Z4!

      Kustuta
  5. Lovely crocus 'Blue Pearl' Tistou. I do love these first spring days, warm and sunny. You painted eggs very interesting, I did not understand in Google translation how you did this.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh dear Nafdezda, I know, Google Translate can phrase very strange things.
      Our Easter eggs were coloured (or should I say dyed) with dry onion skins, some beet root peelings, black currant jam and grean leaves from garden. It is or traditional way to colour eggs.

      Kustuta
    2. As our Easter is May 1st I'd like to color them on your way. Did you boil them with all components or did you paint boiled yet?

      Kustuta
    3. I'm glad that you are willing to give it a try! :)
      First of all, you'll always get the best results with white eggs, so if possible, choose white ones.
      You need a piece of cloth for wraping every single egg - about 15x15 cm square pieces will do. You can cut these from old bed sheet. Place little bit of onion skins on cloth and an egg on top of it. Try to work onion skins all around egg and wrap tightly with cloth. Finally, with a pice of string, tie tightly all around egg in cloth. For different colour effects you can add blue berries or black currant jam under onion skins, in contact with egg shell. Fresh purple gabbage also gives a bluish result. Fresh grean leaves from garden tend to leave a green image of leaf. I know that strawberry leaves will work and some umbellifers as well.
      If all eggs are wrapped and tied tight, put a pot on boil with enough water that covers eggs evenly. If water starts to boil, add wraped eggs to it and leave to boil about 15-20 minutes. You can add a dash of strong vinegar to water, which should enchase the colouring process.
      If boiled, pour water away and replace with cold one, as usual. Leave for about 10 minutes. Unwrap, be ready for surprises and enoy! Every egg will be different!
      In may you should already have fresh birch leaves, which will singly give you nice yellow eggs.

      Kustuta
  6. Kevad oma täiuses. :) Ja kõige ilusam tundub ikka see, mida endal veel ei ole - danfordi iiris, valevlill . . .

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Danfordi iirist kindlasti müüakse igal sügisel aiapoodides. Valevlille osas tuleb pöörduda mõne hea sõbra või spetsialisti poole. :)

      Kustuta
  7. Esimesed õite värvid tunduvad peale talve värvipaletti nagu ilmaime. Ilus. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga kirkad tõepoolest. Aga ma arvan, et see on ka nende strateegia - vähestele varajastele tolmeldajatele peab kuidagi silma jääma ja juba kauge maa tagant. Ja eks värvitu ja iseloomutu taust võimenda nende sära.

      Kustuta
  8. On toesti imeilus.. Valevlillest pole kunagi kuulnudki, meenutab pisut sygiskrookust? Ah ja pyhademunad on uhked! Seda nalja kyll mis Google Translate voib anda :) Kusjuures mulle ei meenugi, kas meie idapoolsed naabrid ka yldse mune varvivad. Siin saareriigis ei teata sellest enam midagi. Shokolaadimunad ja tingel-tangel :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on absoluutselt õigus. Ta ongi sügiskrookusega väga lähedane sugulane ja osti kutsutakse teda ka kevadiseks sügiskrookuseks.
      Pühademunadega oli tõesti palju nalja - meil olid väga kõrged ootused punase peedi osas ja sealt tulid välja vaid valged munad praktiliselt. No kerge lilla hingus neil oli tekkinud.
      No ja teie pühad on kõik üks paras Halloween all year around!

      Kustuta
    2. Indeed. Martsikellukesed ei taha meil kasvada, toime neid kunagi ikka, isegi naabrite aiast, kus nad oige roomsasti metsikult kasvavad. Ilmselt nad ei taha seda varsket savi, mis meil igal pool oli. Opeta nyyd Nadjale munade varvimist. Tore kuidas kombed levivad :)

      Kustuta
    3. Märtsikellukestele tundub meeldivat vanades aedades. Peaks ikka uuesti katsetama meil. Peab kaevama sügavama augu ja täitma väärt mulla ja kompostiga.
      Muide, ei edene meil ju ka nartsissid üldse. Millest on ka kahju.

      Kustuta
  9. Ohh, selgub, et ma pole kuu aega saanud korralikult aega blogisid lugeda. Nüüd oli nii palju põnevat takkajärgi lugeda, et muljetada enam eriti ei jaksagi. Kõik on nii ilus! Aga seda küll, et ma peaks kohe meelega mõned igavad munad vist ka värvima, sest alati on häda, et ei raatsi neid kaunitare koksida. Moosileib on lahe mõte. Peedi sobimatuses veendusin juba möödunud aastal. :)

    VastaKustuta