kolmapäev, 31. jaanuar 2024

12 emotsiooni 2023 (valmis/completed)

Väike aasta ülevaade pildireana ja olulisemate ilmameenutustega. Abiks sealjuures ikka Ilmateenistuse kuukokkuvõtted. Pildirida sai ilus ja meeleolukas, ju oli sellevääriline ka aasta ise. Ikka ja jälle oli ta kontrastiderohke. 

12 kuud 2023. aastas.

Nepeta kubanica
Jaanuar 2023. Heitlik ja soe, vähese lume ja sagedaste suladega kuu. Eesti keskmine temperatuur on suisa 2 kraadi soojem pikaajalisest keskmisest. Samas on ka sademeid keskmisest rohkem ja päikest vähem. Nii kuu alguses kui lõpus on härmatist, mis muudab aia fotogeeniliseks. Vähese lume tõttu on jaanuaris näha juba esimesi lumikellukeste ja lumerooside õiepungi. 
Beautiful Snow
Veebruar 2023. Jaanuari kuu pehmus ja sulad jätkuvad veebruari esimeses pooles. Kuu kujuneb isegi 2,5 kraadi soojemaks kui pikaajaline keskmine. Siiski, tali ei jää taeva ning kuu teises pooles temperatuur langeb ja saabuvad lumed. Nii pole veebruari lõpus leida aiast mingeid õisi, kuigi sageli on sel ajal olnud. Talve temperatuurimiinumum on vaid -16 kraadi. 
Galanthus 'Lucy' & 'Rodmarton Arcturus'
Märts 2023. Kuu alguse hetkeline sula näitab esimesi lumikellukesi, kuid peatsed uued lumesajud katavad taas kõik mitmeks nädalaks. Temperatuurilt kraadi võrra keskmisest soojem märts on sajusem, seega lumisem.  Kuu viimasel nädala on lumikellukesed täisõies ja kuu viimasel päeval jälle lumes!
Hepatica nobilis 'Ballkleid Dunkle Blau'
Aprill 2023. Pikalt vindununa hakkab kevad aprillis lõpuks kiirelt arenema. Temperatuur jätkab endiselt keskmisest kõrgemal foonil (1,3 kraadi keskmisest). Päikest on normist enam ja sademeid vähem. Kuu esimesel kolmandikul on juba +15 kraadi sooja. Ilusasti õitsevad lumikellukesed, krookused, sinililled. Toimetan vaikselt pealsete lõikamise ja aia puhastamisega. Kuu lõpus on ka üle +20 kraadiseid päevi.   
Narcissus cv.
Mai 2023. Mai algus kimbutab öökülmadega. Kahjustusi saavad vesikanepid, kaelus-kirburohud, kobarpead, hostad ja mitmed teised. Seda isegi mitmel korral. Siis hakkab painama kuivus ja see kestab kuu lõpuni. Viljandimaal on mais vaid 8 mm sademeid. Kuivus tähenab ka teravat päikest ja seda on tugevalt üle normi - 131% keskmisest. Aiaviljade külve hakkan regulaarselt vihmutama, mida ma varasemalt kevadelt teinud pole. Vihmutamisele lähevad ka püsilillepeenrad. Kuu lõpus teeb taaskord öökülma ja kahju on nii aiamaal kui iluaias. Meelt lahutavad kevadine puhkus ja Türi lillelaat.
Trollius europaeus
Juuni 2023. Ekstreemne külm, ekstreemne kuum, ekstreemne kuivus. Kuu algul on veel öökülmasid, mis kahjustab õrnemaid aiavilju - kurke-kõrvitsaid. 11.06. on Narvas öösel -1,5 'C - absoluutne Eesti juunikuine külmarekord. Kuu viimane kolmandik algab aga ligi +30 kraadise kuuma ja kaasneva põuaga. Kastan aiamaad ja lillepeenraid. Kastmine ongi keskne töö, isegi muru pole vaja eriti niita, sest see lihtsalt kuivab ja kõrbeb.   
Primula x bulleesiana
Juuli 2023. Saabub leevendust kuumale ja kuivusele. Kuu on keskmisest 1,2 kraadi jahedam, sademeid 30% enam. Juuli lõpuks, kui on puhkus, on ilmad suisa nadid. Vaatamata hooaja suurtele vintsutustele on peenrad õisi täis ja see kõik teeb rõõmu. Mingeid suuremaid projekte mul sel suvel ette võtta ei õnnestu, kuigi on mõned asjad, mis on olnud mõttes ja plaanis. 
Phlox paniculata 'Shapka Monomaha'
August 2023. Kuu algab sajuselt. Siis aga suvi naaseb, temperatuurid tõusevad üle 30 kraadi. Ja siis selle peale sajab kanamunarahet Saaremaal. Kogu Eestit valdab paanika - kuidas kaitsta oma vara. Autod kaetakse madratsitega või pargitakse silla alla. Mina naudin siniseid flokse, sest need on puhas rõõm. August on keskmisest kokkuvõttes ikkagi 1,3 kraadi normist soojem ja 22% sajusem. Päikest selle võrra vähem - 75% normist.  
Solidago 'Foxbrook Fountain'
September 2023. Mis augustis jääb puudu, saab kuhjaga septembris. September on suisa 3,4 kraadi pikaajalisest keskmisest soojem ja see on 15,6 kraadi. Veel vahetult enne kuu keskpaika on tõeline soojalaine, Kundas on 12. septembril 26 kraadi sooja. Pole vähem meilgi, ja nii mitmel päeval järjest. Nii sademeid kui päikest on septembris üle normi - igati hea ja soodne. 29.09 on meil 23 kraadi sooja - ikka veel suvi, kuigi ametlikult sügis! Suvist sügist naudivad kõik troopilised suvikud - daaliad, kannad, kaeralilled ja teised. Juurviljasaagid on head, ainult sibul on pea olematu. 
Symphyotrichum 'Treffpunkt'
Oktoober 2023. Olgu september milline tahes, siis oktoobris tuleb sügis ikka ja esimene öökülm. See oktoober on väga sajune - 166% normist. Sealjuures on päikest siiski normi piires. Ka on esimesed sügistormid. Oktoober on ehk asiseim aias toimetamise kuid - korrastan veel peenraid, istutan taimi. Olen tellinud omajagu uusi sibullilli, mis saavad koha olemasolul maha või siis pottidesse. 
Aster cordifolius 'Little Carlow'
November 2023. Kuu esimeses pooles on veel hilissügist, vihma ja pimeda ilmaga. Siis saabub aga püsiv talv. Selle ajani on aias veel viimaseid õisi - mitmesuguseid sügisastreid. Kuna talv tuleb järsku ja püsivalt, jäävad mitmed sügistööd lõpetamata. Jääb riisuda lehti, roosid katteta... küllap midagi veel. Talv tähendab vaikust ja pausi aiatöödes. 
Berberis thunbergii
Detsember 2023. Talv mis talv. Palju lund, madalad temperatuurid. Sula tuleb alles jõuluks. Temperatuur on 1,5 kraadi normist madalam. Päikest on vaid 59% normist - järelikult on detsember külm ja pime. Ei midagi meeldivat. On oodata vaid järgmist kevadet. Või siis uusi taimi - mõningad tellimused on võimalikud vaid keset talve (juhul, kui tahad midagi erilist saada).

2 kommentaari:

  1. Hea tõhus aastakokkuvõte ja pikemalt jäin silmitsema kullerkupupilti, milline pilt, milline õievärv ja üldse...ohjah, kullerkuppudeni on veel kolm kuud - terve igavik. Nõus, sinised floksid on armastusväärsed, kuid seda on ka kõik nende põnevavad sordid. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui meeldis! :) Kullerkuppudest kirjutasin ühes möödunud aasta kevadises postituses. Need on tõesti erilise värviga - kreemid. Ja seda erilisem, et nad on mu enda ühelt koduluhalt.

      Kustuta