laupäev, 6. jaanuar 2024

Noaga lõikav külm

Kas me oleme unustanud tõelise talve olemuse? Kas meie mälust on kustunud, et päris talve juurde kuuluvad külm ja sügavad miinuskraadid, praksuvad aiateibad? Kas oleme kaotanud võimekuse taluda põhjamaale omaseid aastaaegu? Näib nii.

Talve teine külmalaine, seni krõbedaim. Väga järsk ilma külmenemine sai alguse aastavahetusel ja sellele eelnenud sulast. Taaskord oli sadanud vihma ja see oli sulatanud kogu lume. Järele jäid vaid riismed kokku lükatud lumehunnikutest. Aasta viimasel päeval algas põhjast arktilise külma jõuline sissevool.  31. detsembril -8, 01. jaanuaril -15, 03. jaanuaril -22 kraadi. See oli ka siiani siinne talve miinimum. Hetkel (6. jaanuari õhtu) on -23,4 'C ja see võib hommikuks langeda veelgi madalamale. 

Neljapäeval oli pisut pehmem (-17), sadas lund ning tuiskas. Paljas maa sai kaetud uue koheva lumevaibaga, millel paksust 15-20 cm. Tuisk jaotas seda ebaühtlaselt. 

Eryngium planum
Ogaputke õisikud, teravad kui külm, mis neid ümbritseb/ Eryngium planum seed heads, prickly as the cold weather we currently have
Buddleia davidii 'Black Knight'
Buddleja õisikud/ Winter stems of Buddleia davidii 'Black Knight'
Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Aedhortensia õisikud talvel/ Hydrangea paniculata 'Wim's Red' holding on its papery brown blooms

Kahkümnekraadine külm lumeta aias on hirmutav väljavaade. Jääb vaid loota, loota taimede vastupidavusele ja elutahtele. Enamaks pole mul kahjuks võimalusi. Kõige enam muretsen sügiseste istutuste ja varakevadiste sibulillede pärast, kes võisid olla juba õige pinna lähedal või isegi ninakestega väljas. Samuti õrnemate püsikute pärast - siidpöörised, roosid, jalglehed. Ja kaeralilled...?

Ainult kevad toob tõelise tõe. Seni tuleb loota, parimat!

Eryngium planum
Lame ogaputk/ Eryngium planum
Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Aedhortensia/ Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Winter Evening
Pakaseline loojang/ Frosty sunset

Numbriliste väärtustste kohaselt võiks Eesti talv veel märksa hullem olla, kuid kuidagi väga lõikavad ja raskesti talutavad on need selle talve külmad. Juba esimese külmalaine -16 kraadi tundus väga krõbe. Nüüdne paarikümne kanti aga suisa talumatu. Ennekõike tuule pärast. Väljas oli pikemalt täiesti võimatu olla - niivõrd näkku hakkas! 

Nädalane külmalaine hakkab homme taanduma ning järgmise nädala keskpaigaks võiks isegigi ennustuste kohaselt sula saabuda. Mis aga omankorda tähendab jälle kiiret ja drastilist temperatuurimuutust. Millele omakorda võib järgneda uus... külmenemine. Kuidas niimoodi vastu pidada, kui oled aiataim ja tahad mõõdukas talvetemperatuuris ja rahus puhata?!

Jõuluaeg saab otsa - on kolmekuningapäev.

Christmas Tree
Jõulukuusk viimast päeva/ Last day of Christmas Tree

Sel kuul on taliharjapäev. Loodame, et see hari tõesti siis ka kätte jõuab, sest seda talve on juba küllalt olnud.

2 kommentaari:

  1. Tuul ja miinuskraadid on üsnagi talumatu kombinatsioon. ehk oleme ka juba aastaid olnud leebemaga harjunud. Kui ma veel päris noor olin :) ei teadnud keegi tuulekülmast midagi, olime isaga kokku leppinud, et igal nädalavahetusel kui on alla -25 C teeme ikka parasjagu oleva suusamatka ära. Nii oligi. Aga ega vist tugev tuul ja pakaselised temperatuurid väga käsikäes ei käigi. aga ilus on ometi. Nii palju lumeesteetikat polegi ammu korraga ja kestvalt vist ammu olnud. Ilule ei mõjuks sugugi halvasti kui päeval oleks nt max -5 ja öösel , no ütleme, et -7 näiteks.
    Ilusat uut aastat !

    VastaKustuta