kolmapäev, 17. jaanuar 2024

Üle taliharja

Kolm päeva tagasi oli taliharjapäev, täna on Tõnise päev. Mõlemad tähistavad talve keskpunkti. Pool on olnud, pool on ees. Päris keerukas väljavaade, kui arvestada, kui pikk ja raske on talv siiani olnud. Tahaks ikka loota, et nüüd on hullem möödas ja kergem osa vaid ees. 

Taliharjapäev oli pilves, hall ja külm. Päeval miinus kümme kraadi, seda on pilves ilma kohta ikka palju. Sadas kerget lund. Öösiti on olnud selginemiste korral ka -18. Täna oli selle eest aga rõõmus ja päikesepaisteline, ka pisut soojem - miinus 8! Kõledust lisas aga päris tugev tuul, mis puudelt uut lund alla ajas. Uus lumi tuli teisipäeva öösel, ca 10 cm. Täna ööseks on ka lund ja tuisku lubatud. Üldse näivad eelolevad ajad olema päris sajused ja tuisused, temperatuuride kõikudes sulast miinus kahekümneni. 

Päike loob talvises aias hoopis elavama meeleolu. Pikad varjud ja lume sätendus, parimate püsikute tumedad kontuurid valgel taustal. Või siis hoopis mõned ootamatud eredad värvikillud...

Berberis thunbergii 'Aurea'
Thunbergi kukerpuu punased marjad kui kaunistused külmunud aias/ Berries of Berberis thunbergii are like adornments in frozen winter garden

Puude - põõsaste lihakad marjad ja viljad üldiselt ei pea meie karmidele talvedele vastu, pruunistuvad ruttu. Heaks erandiks näivad olema kukerpuude veripunased marjad, millele külm ei paista suurt midagi tegevat. Punetavad kaunilt lõunaseina ääres. 

Berberis thunbergii
Üle kümne aasta vana väike mättake, arvatavasti 'Ruby Star', nime vääriline/ Berberis thunbergii, probably 'Ruby Star', living up to its name. Over 10 years old now and still really tiny.
Berberis thunbergii
Berberis thunbergii

Siluetid.

Linum perenne
Püsik lina/ Linium perenne
Eryngium x zabelii 'Bue Star'
Aed-ogaputk/ Eryngium x zabelii 'Blue Star'
Hydrangea paniculata 'Wims Red'
Aed-hortensia/ Hydrangea paniculata 'Wim's Red'

Hommikune härmatis.

Panicum virgatum 'Northwind'
Vits-hirss/ Panicum virgatum 'Northwind'
Rosa pimpinellifolia
Näärelehine kibuvits/ Rosa pimpinellifolia
Rosa pimpinellifolia
Näärelehine kibuvits/ Rosa pimpinellifolia

Värvilised võrsed. Oh, mul üldse ei edene nendega. Ju olen kärsitu. Kontpuud tahavad niisket, viljakat mulda, ma olen istutanud neid aga talvistesse päikese laikudesse, kus suvel lõõskab... ja muld on kruusane. Midagi ümber istutama ka ei hakka, küllap pika peale ikka edenevad. 

Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'
Verev kontpuu/ Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'
Cornus sericea 'Flaviramea'
Võsund-kontpuu/ Cornus sericea 'Flaviramea'
Cornus alba 'Westonbirt'
Siberi kontpuu/ Cornus alba 'Westonbirt'
Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'
Verev kontpuu/ Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'

Niiviisi piltidelt vaadates polegi sel talvel miskit häda. Päris kena ja rõõmsavärviline teine. Siiski-siiski, külm paneb proovile, lumi paneb proovile, kärner-kitsed panevad proovile, vähene valgus ja päikese puudumine panevad proovile. Põhjamaa talv on ikka raske. Aga ma loodan, et ma oskan teda teha üha paremini talutavaks. Vähemalt enda jaoks.

Hydrangea paniculata 'Limelight'
Rasked mütsid, aed-hortensia/ Heavy snow caps, Hydrangea paniculata 'Limelight'

Hosta cv.
Hostal on seemne valmis saanud/ Hosta seeds are ready to scatter
Vernonia arkansana 'Mammuth'
Arkansase maruheina seemned püsivad kevadesse/ Seeds of Vernonia arkansana 'Mammuth' persist to Spring
Garden
Vaade aeda/ View to Garden


3 kommentaari:

  1. Looks kind of lovely... but like you, I really hope spring will arrive rather sooner than later. Maybe next week! They have forecasted mild temperatures starting from Sunday for next week – maybe one could start anticipating snowdrops...
    I don't know a person who is more optimist (slash crazy) than a gardener.
    You have very attractive Cornuses!

    VastaKustuta
  2. Kevad tuleb nüüd nagu niuhti. Veebruar on küll väga pikk ja märtsis on närvid täitsa läbi aga aprillis võib juba ühte ja teist juhtuda.

    VastaKustuta
  3. Sul on kõrrelised veel püsti! Mul on esimene talv üle mitme aasta kui kõik kõrrelised surus lumi pikali. Üldse on kogu mulje räsitum. Külm mind ei üllatanud, see lihtsalt ununeb ja õnneks pole pikalt püsinud. Ma nägin üht hiirt rõõmsalt lumme sukeldumas ja neil võib lume all ikka päris pidu olla. Uhh.
    Ma ei julge veel seda kevade himu vallale lasta, siis on liiga pikk ootamine.

    VastaKustuta