neljapäev, 15. veebruar 2024

Kukesammud kevade poole

Ma ei varjagi fakti - ootan kevadet! See talv on lihtsalt juba liiga pikk. Ja viimasel ajal isegi liialt mittemidagiütlev - ehk siis üksluine. Kuigi jah, ilm ikka pakub veel üllatusi ja ennenägematuid asju. Sel nädalal oli neid asju isegi kaks. Esmaspäeva õhtul linna sõites tunnistasin kuskil Võhma kandis pilti, kus oli tuisk ja vihmasadu korraga. Lumeviirud jooksid üle maantee, tuuleklaasile ja tuledevihku langesid samal ajal sätendavad vihmapiisad. Külma oli 4 kraadi. Jäävihm tuisus. 

Kaks päeva hiljem, kolmapäeva hommikul Pärnus nägin ahastuses autoomanikke oma sõidukeid vaevaliselt jääst puhastamas. Esiklaasidel lasus vähemalt sentimeeri paksune jääkiht - taaskord jäävihmast. Vaesekesed, need kes nii hommikut pidid alustama.

Sellise heitlikuna ongi see nädal läinud. Läänest on oodata uut vihmasadu, millele pühapäeval järgneb taaskord külmenemine.

February Garden
Väheldane lumeseis veebruari esimesel poolel/ Rather poor state of snow in first half of February

Sulad, vihmasajud ja nendega vahelduvad külmalained on viinud suurema osa lumest meie mail ja katnud pinnad jääkilbiga. Pigem halb talvetegur taimedele. Uus sula, uus vihm ja uus vesi, mis taaskord siis ka külmuda ähvardab, kasvatab vaid seda kilpi. 

Aias on lumevabu laike, aga valdavalt on paarisentimeetrine kihike ning mõnel pool paksemaid tuisuvaale. Mõnel pool on märgata tärkavaid ninakesi. Õnneks veel suhteliselt vähe, sest kes teab, mida talvel võib lisaks plaanis olla. 

Galanthus elwesii
Kes märkab tärkavaid lumikellukesi/ Can you spot emerging snowdrops?
Adonis amurensis
Amuuri adoonise pungad/ Emerging Adonis amurensis

On see nüüd rahutu aedniku sündroom või siis siiras soov laiendada oma varakevadiste lillede kollektsioone, igal juhul tuleb tegutseda südatalvel, et midagi vähegi erilisemat õnnestuks kätte saada. Lumikellukeste ja lumekuppude kasvatajad potistavad sibulad sügisel ning asuvad taimi müüma niipea, kui need tärkamise märke näitavad. See tähendab, et nimekirjade avaldamiseks ja müügiks läheb kesk- ja lääne-euroopas juba detsembris. Haruldused müüakse läbi kiirelt - põhjusega, muidu poleks tegu haruldustega. 

Eelmine talv oli pehme ja julgesin uued saabunud tärkavad lumikellukesed panna kavuhoonesse kevadeootele. Tänavuste külmadega seda ei riskinud ning neli uut lumikellukest asusid kevadet ootama keldri aknal. Nüüd on neil täisõtsemine käes. Lumekuppudega läks kehvemini - lootsin need samuti kiirelt, alles tärkavatena kätte saada, kuid osalt omadest vigadest ja osalt postiasutuste tobedate rangete reeglite tõttu sain taimed kätte alles 10. päeval peale postitamist ja see oli muidugi nende jaoks palju. Õnneks kahvatuvalged lehed muutusid mõne päevaga roheliseks ja näevad nüüd vaatamata vintsutustele päris head välja. Sinililli Inglismaalt ja Saksast on nüüd samuti keldri akendel ootel juba 15 kanti. 

Taimede jaoks on muidugi ikka see kõik raske ja ebaloomulik. Tunnen neile kaasa ja loodan väga, et peavad vastu ja jõuavad päris kevade ära oodata. Seetõttu kahtlen, kas tulevikus on mõistlik neid niiviisi ikka proovile panna - aga kui muud moodi ei saagi?!

Galanthus 'Fieldgate Sophie'
Lumikellukesed 'Fieldgate Sophie' ja 'Treasure Island' õitsemas keldri aknal/ New snowdrops blooming and waiting for Spring on my cellar window. 
Eranthis hyemalis cultivars
Lumekupud jahedal keldriaknal/ Winter aconites blooming on cool cellar window

Veebruar on tänasega poole peal. Kaks nädalat veel ja siis jõuab kätte esimene kevadkuu. Kas temalt kohe (või üldse) ka kevade nägu on oodata, ei tea. Aga tahaks loota. Täna anti teada, et näitajate poolest on tegemist olnud "vana hea talvega". Ehk et on olnud külma, on olnud lund ja seda nii, nagu ennevanasti, kui veel polnud ei pehmeid talvesid ega jutte kliimasoojenemisest. 

Sempervivum cv.
Taanduv lumi/ Receding snow
Winter Stems
Talvepõõsad/ Winter stems
Niisiis ootan, ootan-ootan. Ja tean, et tegelikult polegi ju palju jäänud! Täna avastasin ehmatusega, et kell oli juba pool kuus õhtul ja väljas oli täiesti valge!

10 kommentaari:

  1. Jaa, kes meist ei ootaks :). Päev on tõesti kuidagi ootamatult pikaks läinud, Ülo jõuab töölt juba valges. Üks inimene kirjutas, et nägi luikesid oma heinamaale maandumas :O. Kui tõesti siis on juba lootust rohkem. Mõtlesin sel aastal taimede ostmise koha pealt väga vaikselt üle minna aga nähes nüüd su keldriakent lausa torkas südames. Järgmisel aastal enam nii vaikselt ei võta. Minu neil hästi. Taimekesed on nii tublid ju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veebruari lõpp kujunes nüüd suisa kevadiseks ja lõuna pool olla ka esimesed kevadlinnud kohal. No samas ähvardatakse ka uue talvega märtsis. Eks see võib-olla oleksi liiga hea, kui nüüd juba päris kevadeks läheks. Aga ootus on muidugi sellegipoolest suur!

      Kustuta
  2. I share your feeling that this winter has lasted forever and everything seems to frozen still.
    Or was. We are having a mild spell and it is raining at the moment. Raining! Water! There is suddenly a real hope of the ice age retreating.
    What a lovely display in your cellar. The spring will soon come, it has to!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Now it already feels like a real spring. But I'm so afraid that winter might return...
      Better not! :D

      Kustuta
  3. Pikk on jah see talv. Ma olen ka igasuguseid variante proovinud taimede tellimisega. Kevadised on kõige riskantsemad. Kui taimed jõuavad kohale, siis on küsimus, kuhu nad panna. Kahjustusi võivad saada juba teel olles, välja näitavad hoopis hiljem ja siis murrad pead, mis valesti läks. Sestap olen tellinud sügisel ja suisa hilissügisel. Sügised on meil ju pikemaks läinud ka. Kui aga teisiti ei saaks nagu sinu tellimuste puhul, siis riskiks :) kuidas siis muidu saaks. Ah, aga nii tore, kevad tuleb! Minu tiibetlane on veel lume all, tavaliselt veebruari lõpus on tema õiepungi juba näha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Palun mulle reserveerida üks tiibetlase poju - Sul vist tekkis seal seemikuid. Mul on juba mõned lumeroosid ja see võiks külla ka olla lisaks! :)

      Kustuta
  4. Sinililled on ilu alus, ootan sind sinilillede õitsemise ajal ka Futulandi omi kaema.:) Avastasin eelmisel kevadel ühe "imede metsa" kust paar teistmoodi taime leidsin, kuid tellimise osas olen viimasel ajal tagasihoidlik olnud. No kevad veel noor...

    VastaKustuta