reede, 10. mai 2024

Mai algus

Mul ei ole enam ideid pealkirjadeks, mis peaksid kirjeldama selle kevade ja ilmaga toimuvat. Või siis kirjeldamaks emotsioone, mis sellega kaasas käivad. Kokkuvõttes, kõik jätkub ühtviisi, ikka soe-külm, ekstreemsoe ja ekstreemkülm sinna vahele. Eile öösel siis see viimane, ekstreemkülm, -6 kraadi õhus Jõgeval, paiguti isegi -10 maapinnal. Meil vist läks õnneks natuke kergemalt, ehk pääsesime 2-3 miinuskraadiga, kuid ka see on palju, liiga palju õitsvatele murelitele ja ploomidele, võimalik, et ka marjapõõsastele. Mis on saanud õrnematest metsataimedest? Jalglehed, sõnajalad, hostad? Selgub paari päeva jooksul. Aga kõigele sellele mõelda ja muretseda on juba väsitav.

Seepärast keskendungi sellele, mis hästi. Nädalalõpp oli meeldivalt soe ja lisas uusi õitsejaid. Hüatsintide jaoks oli muidugi liiga soe ja liiga terav päike. Üks kiiremaid õitsemisi, mis ma olen näinud. Päiksepoolsed õied lihtsalt pruunistusid. Või siis ei avanenudki õied lõpuni, jättes tipupungad känguma. Viimane on vb ka mõni muu häda (talvekahju?), aga mulje jäi selline. 

Hyacinthus orientalis cv
Hüatsintide kõrghetk/ Primetime of Hyacinthus orientalis
Hyacinthus orientalis 'Splendid Cornelia'
Hyacinthus orientalis 'Splendid Cornelia'
Hyacinthus orientalis 'Midnight Mystic'
Hyacinthus orientalis 'Midnight Mystic'

Ida-hüatsintide puhul mulle meeldib, kui kasv jääb veidi saledamaks ja muutub loomlikumaks, lillelikumaks. Need esimese aasta õied peale Hollandi väljadel üles boostimist on väga ebaloomulikud. Aga no see esimene aasta tuleb ära kannatada.

Hyacinthus orientalis
Uued rasvased hüatsindid. istututud möödunud sügisel/ Fat hyacinth blooms, planted last autumn. I prefer more slender and natural look on hyacinths. So my oldies are favorites.
Hyacinthus orientalis 'Midnight Sky'
'Midnight Sky' õitsemise lõpul - must õis ei kannata kiiskavat päikest/ Hyacinthus orientalis bloomed fast as bright sunlight scorched black blooms. 
Hyacinthus orientalis 'Woodstock'
Hyacinthus orientalis 'Woodstock'
Hyacinthus orientalis 'Red Magic'
Hyacinthus orientalis 'Red Magic'
Hyacinthus orientalis
Hüatsindid püsikupeenras/ Hyacinths in Perennials Bed

Mul üha süveneb huvi metsa- ja varjutaimede vastu. Ma täheldan, et käin vist samu radu, mida mitmed teisedki aednikud. Et on mingid etapid, mis lihtsalt loomulikult tulevad või kujunevad. No nüüd on siis see etapp ja see on väga huvitav! Kõik taimed, mis meeli köidavad, on väga vähe levinud, kuid on üks koht, kust neid saab. Vähehaaval püüan nüüd neid aeda tuua. Varju mul esialgu veel jagub. Aga pindu on vaja ette valmistada ja see viib jälle küsimuseni, et kui paljude pindade eest ma üldse jõuan hoolt kanda. Kui neid varjutaimealasid aga lehekompostiga tugevalt multšida, siis ehk polegi nendega palju vaeva. 

Hetkel muretsen aga, kuidas tärganud jalglehed, vahakübarad ja muud peenemad taimed üldse need miinusööd üle elasid. Nädalavahetusel maale sõites selgub. 

Glaucidium palmatum
Tiibpojeng/ Glaucidium palmatum
Erythronium 'Pink Beauty'
Koerahammas/ Erythronium 'Pink Beauty'
Erythronium 'Sundisc'
Erythronium 'Jeannine'
Erythronium 'Jeannine'
Erythronium 'Sundisc'
Erythronium x 'Purple ring'
Erythronium x 'Purple Ring'

Trilliumid ehk kolmiklilled hullutavad mind juba paar aastat. Neis on midagi hüpnotiseerivat. Võibolla on see nende matemaatilisus - "kolm" kõigis elementides. Igal juhul tundub hetkel nende maailm nii põnev ja ... taaskord, nii pagana keeruliselt kättesaadav! 

Trillium chloropetalum var. giganteum 'Alba'
Suure kolmiklille teisend/ Trillium chloropeltatum var. giganteum 'Alba'
Trillium cv.
Kolmiklille hübriid/ Trillum hybrid
Trillium sessile (chloropetalum?)
Raotu kolmiklillena soetatud, kuid kahtlustan suure kolmiklille hübriidi/ Bought as Trillium sessile but probably some Trillim chloropeltatum hybrid
Trillium chloropetalum var. giganteum 'Alba'
Suure kolmiklille teisend/ Trillium chloropeltatum var. giganteum 'Alba'

Toredaid on veel teisigi.

Spring flowers
Priimulad ja ülased/ Primulas and Anemones
Podophyllum hexandrum
Himaalaja jalgleht/ Podophyllum hexandrum
Polygonatum x hybridum 'Betberg'
Kuutõverohtude tulemine on alati vaimustav/ Fascinating emerging of Polygonatum 'Betberg'

Ja ma ei unusta ka oma tulpe!

Tulipa cv.
Tulbid!/Tulips!
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'

Ees ootab nädal kevadpuhkust. Taas lubab soojemat ilma, paarikümne kraadini välja. No ei saa nuriseda, puhkusel ju võib. Ootan väikest reisi Lätti ja Türi lillelaata. Aiasõbras on vaja paaril taimel järgi käia ja botaanikaaaiad üle vaadata. Alustan homme Tallinnast. Muidu aga aed-aed-aed ja aiatööd-aiatööd-aiatööd. Aga ma ei nurise. 

2 kommentaari:

  1. Ha ha, I love your approach to hyacinths! The older the better. Incidentally, I totally agree with you. They just don't look much like living plants in their first spring.
    Forest garden plants are infinitely interesting. Their characters and intricate beauty sweep you off your feet.
    It's looking lovely there! Again, my garden is behind your, but that's great since I was away for a while. Lucky that I missed very little.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I am glad that you agree with me about hyacinths, hehee! :D
      Forest/ shade plants is a growing interest in me. I have noticed that older/more advanced gardeners tend to focus on shade plants and shade gardening. Am I advanced - surely not, am I old - yes I guess I'm getting there... LOL!

      Kustuta