reede, 31. mai 2024

Leitsakus mai lõppu

Tänasel viimasel maikuu päeval võib tõesti tõdeda, et juskui paras jupp kuuma suve on juba seljataga. Sest just sellised on kaks viimast nädalat ilma poolest olnud. Päevased temperatuurid valdavalt kolmekümne alla, nii 27-28 kraadi sooja, mõnel päeval aga ka 30 kraadini välja. Viimase nädala jooksul on lisanud sinna juurde äkesehood ja rahesajud, aga need on olnud vaid paiguti. Meie saime oma esimese saju päev tagasi neljapäeval, täna õhtupoolikul tuli üks hoog veel lisaks. Siiani pidime kannatama aga põuda. Isegi püsikud hakkasid peenardes juba kuivama, rääkimata paljapinnalisest aiamaast. 

Aiamaale meil polegi muud maha pandud kui juurikalised - kartulid, sibulad, daaliad ja gladioolid. Ühtegi asja külvatud ega istutatud ei ole. No ei olnud selle kuiva tuha sisse midagi mõtet külvata.  Homme, kui Tartu Botaanikaaia aiapäeval käidud, võib ehk ka külvid ära teha. Hilised küll, aga ehk saavad nüüd niiskes mullas kärmelt tärkama hakata. 

Aias on praegu palju valget, kuigi õunapuud on juba lõpetanud. Ja iiriste sinist...

Iris sibiricum
Siberi iiris/ Iris sibirica
Iris sibiricum
Õied kui sinised liblikad/ Blooms like blue butterflies in the air
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed

Siberi iirised pole ammu olnud nii madalad, kui nad sel korral on. No ju see oli kuumus, mis sundis kiiremini õitsema ja kuivus, mis ei lasknud õievartel kerkida. Aga õisi ikka on ja see on ilus vaatepilt - juskui sinised liblikad õhus parvena lendlemas.

Valgetest on mõjusad hetkel lodjapuu ja jaaniroos.

Viburnum opulus 'Roseum'
"Lumepall"/ Viburnum opulus 'Rosea'
Viburnum opulus 'Roseum'
Viburnum opulus 'Rosea'

Huvitav on asjaolu, et sel kuumal-kuival mail, kui pea kõik puud-põõsad on kahjurite poolt sõelapõhjaks näritud, on "Lumepall" täitsa tervete lehtedega.

Rääkides aga kahjuritest - läksin mina üks õhtupoolik õue - meil ju kohe suur tammemets ukse ees. Kuulan, et mets kõik krõbiseb, justkui langeks puudelt veepiisku, kuigi vihma pole juba nädalaid olnud. Ja siis selgus - see on röövikute ess ehk sitt, mis pisikeste pabulatena puudelt langeb. Järjepidevalt. Sellega on kaetud juba kogu metsaalune - peenikest sitapuru kõik kohas täis. Tammed on muidugi igasugu röövikute lemmikud, aga puhta auguliseks on söödud ka meie õunapuud ja ploomide lehed... röövlus!

Rosa pimpinellifolia
Mairoos või jaaniroos? Sel aastal siiski pigem mairoos!/ Rosa pimpinellifolia
Iris germanica ssp. flavescens
Lemmik aediiriste seas/ On of my favorites among garden irises - Iris germanica ssp. flavescens
Tulipa 'China Town'
Tulipa 'China Town'
Cornus alba 'Argenteomarginata'
Siberi kontpuu/ Cornus alba 'Argenteomarginata'

Rääkima peab veel putukatest. Meil ei ole kunagi nii palju maipõrnikaid olnud kui praegu - tohutult. Õhtud meie ukseesises tammemetsas on põrnikapõrinat täis! See on suisa vali! Ning viimastel päevadel lendavad nad isegi kesk heledat päeva - tiirlevad parves ümber mõnd tammepuud. Iga puu neid ei huvita, aga mingid tammed meelitavad eriliselt. Ja nii nad seal siis põristavad, tammevõrades. Mis asju nad seal ajavad, ma ei tea! Aga küllap ikka kõhutäidet otsivad. 

Põrnikate juurest aga südametesse. Mulle meeldivad murtudsüdamed. Selle kevade hiliskülmad viisid murtudsüdamete ilu paljudes aedades, aga meil nad jäid. Eriti meeldivad mulle valged ja heleroosad, sordi 'Cupid' õied.

Dicentra spectabilis 'Cupid'
Murtudsüda/Dicentra spectabilis 'Cupid'
Dicentra spectabilis 'Cupid'
Dicentra spectabilis 'Cupid'
Dicentra spectabilis 'Alba'
Dicentra spectabilis 'Alba'

Murtudsüdametele on välimuselt sarnased ka kuutõverohud ning needki köidavad mu tähelepanu aina enam!

Polygonatum cv.
Vanast taluaiast pärit kuutõverohi meie aias, alles kolmandat aastat/ Polygonatum from old farm garden, third year in our garden. 
Polygonatum x hybridum 'Golden Gift'
Polygonatum x hybridum 'Golden Gift'
Polygonatum x hybridum 'Betberg'
Polygonatum x hybridum 'Betberg'

Valget leidub pisi-epimeedumiõiteni välja!

Epimedium 'Moonlight'
Epimedium 'Moonlight'
Ühtedel neist õhtutest, kui vihma jälle ei olnud tulnud, oli vähemalt võimas taevas - teisipäeva õhtu, 28.mail.
Evening Sky May 28th
Dramatic skies on May 28th
Homme on 1. juuni - lastekaitsepäev ja Tartu Botaanikaaia aiapäev ja ma olengi juba Tartus ootel! ;)

3 kommentaari:

  1. So sad to hear you're suffering from drought too. Yesterday I talked with a farmer and we remembered that actually the last time it rained here it was snow! That was around a month ago. It's getting so dry it's hopeless.
    You have such beautiful flowers! Love the 'Moonshine', and 'Cupid' too, I just acquired it this spring.
    By the way, my white Brunnera 'Betty Bowring' has finally emerged! I really hope your 'Mr Morse' does the same.

    VastaKustuta
  2. Epi ´Moonlight `on esimesest pilgust mu suur armastus. Enama valge poole aias püüdlen nüüd ka juba teadlikult. Igasuguseid putukaid on sel aastal uskumatutes kogustes, laus hirm tuleb peale. Meie saime täna 10+5 minutit keskmist vihma ja lood padusadudest kusagil Eestimaa pinnal tunduvad pisut ulmelised. Kui öösel või homme juurde ei anta oleme sunnitud kastma hakkama.

    VastaKustuta
  3. Lõik tammeröövikutest oli huvipakkuv, pole kunagi peale pahklaste tammel röövikuid näinud. Ja, et veel sellisel hulgal. Aga uurisin kirjandust ja leidsin järgmise info: Tamme kahjurite hulka kuuluvad putukad, sh mitut liiki põrniklased on – maipõrnikas (Melolontha), juunipõrnikas (Amphimallon solstitiale) jt ning liblikad – külmavaksikud (Operophtera),hele-villkäpp (Calliteara pudibunda) ja tammemähkur (Tortrix viridana). Ka Eestis juba kanda kinnitanud invasiivsetest liblikaliikidest on eriti ablas tammelehtede järele käsnalainelane (Lymantria dispar).

    VastaKustuta