pühapäev, 15. jaanuar 2023

Talipõhi

Kuupäev: 14.01.2023, taliharjapäev
Temperatuur: + 5'C
Ilm: Päev vihmasajuhoogudega. Õhtul läheneb uus aktiivne madalrõhkkond tuule ja vihmaga. Tuul lõunast. Lumeta.

Eile oli taliharjapäev - päev mis tähistab talve jõudmist oma tippu, harjale. No eilne ja tänane päev täistasid pigem täielikku põhja jõudmist. Viis kraadi sooja, lausvihmasadu, tugev tuul. Lumi on täielikult sulanud, maa mäda. Loigud kõikjal. Järjekordne suur sula suure vihmaga. Viimase kuu jooksul on neid olnud juba kolm. Talv on keeranud heitlikuks.

Samas, nädal aega tagasi olid käesoleva talve siiani kõige madalamad temparatuurid - 15 'C. Numbritelt ei midagi erilist, aga tundus väga külm. Meil oli see praktiliselt palja maaga, vaid väga õhuke hajus kirme kattis maad ja taimi. Õnneks olid krõbeda külmaga vaid kaks päeva ja siis leebus ilm tagasi viiele pügalale alla nulli, kuni saabus sula ja vihm, mis praegu kimbutamas on. Ja kimbutab ikka selles mõttes, et väga vesine on. Muidu on ju leebe ilm hea ja mõnus. Aga murus olev pikk peenar täna konkreetselt lainetas. 

Rainy Wet January 2023
Vihmavesised väljad/ Soaking wet fields in current weather

Meie aiamaa lapike on selle sama suure rohelise välja ääres. Täna oli tolle serv samuti vee all. Kuna aiamaa on kergel kallakul, siis vesi koguneb sama moodi iga tugevama saju korral. Ja täna oli tugev sadu, kogu päeva. 

Rainy Wet January 2023
Aiamaa serv/ This is our veg plot in winter. Usually covered with snow this time of the year, today on the other hand with rainwater.

Pidev sadu ja tugev lõunatuul ei takistanud mind siiski ette võtmast mõnd aiatööd. On ju ilm sula ja aed lumevaba. Õunapuude all kasvab mul harilikke lumikellukesi ja kuna osa õunu jäi sügisel kokku korjamata, oli hea võimalus neid nüüd lumikelluksete alalt koristada. Mädad ja lehtedega segi, polnud see ei kerge ega meeldiv töö. Aga hea, et sai tehtud. Päris paljudel lumikellukestel on ninaotsad väljas, kuid näha on, et nad ei rutta. 2020. aasta talvel, kui talve õieti polnudki, oli esimene sort 'Reverand Hailstone' jaanuari alguses juba õies. Ei tea, kas praegu oli see tavatult talvise detsembri mõju või teavad nad ette, et ees on ootamas veel külma ja pole mõistlik kiirustada?!

Aga aednik ise on kärsitu ja sinna pole midagi parata. Selle aasta esimene tellimus sai aastavahetuse paiku tehud ning nädalapäevad tagasi saabusid Saksamaalt neli lumikellukest. Esimese nädala veetsid nad külmkapis, nüüd pääsesid kasvuhoonesse valguse kätte. Õnneks ei ole nad veel eriti kaugele arenenud, kuigi soojemates Saksamaa piirkondades on paljud sordid juba täisõies. Aga see pidi neil olema ka kolm nädalat varasem õitemine võrreldes tavapärasega. Teadagi - kesk-Euroopa sooja talve tulemus. Alpid lumetud, lumikellukesed õies. 

New Snowdrops!
Selle aasta esimene taimetellimus/ First snowdrop order of the year

Lumikellukesed saavad peenrasse siis, kui kodused järele jõuavad. Teoreetiliselt oleks võinud nad ka praegu ära istutada, kuid peenrad on hetkel väga märjad ja parem oleks ikka ka istutuskohta pisut ette valmistada, lisades lehekomposti, mis taimedele väga meeldib. Küll nad õige aja ka ära jõuavad oodata!

Hall ja vihmane see päev oli. Küllaltki roheline, kui vaadata üle väljade või meie murulapile. Ühe veidi värvilisema kaadri leidsin tiigiäärsest peenrast. Kui seda skaalat suurendada kordi, võiks saada ühe kena värvilise talvise nurga. Kunagi kindlasti. 

Winter Interest
Talvevärvilised taimed/ Little winter interest in my borders

Prognoosid näitavad hetkel talve küllaltki pehmet jätkumist. Aga need on prognoosid ja need alati muutuvad, vastavalt sellele, kuhu tegelik ilm pöörab! :D Vaatame, mis talve teine pool meile toob.

4 kommentaari:

  1. You are totally without snow - what a weird winter! Awww the new snowdrops look lovely. Let's hope we also have early snowdrops in the garden this year.
    The colourful patch looks really good!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, snow comes and goes again and again this January. Very unstable. I wonder if plants are suffering?!

      Kustuta
  2. Tavaline Eesti ilmateade - kui kukk läheb lauldes õrrele, tuleb päev kas kuiv või vihmane või jätkub nii kui ennegi. meil ka paljas maa kui mõni suure lume aegu kinnistunud visa hangeke välja arvata aga eriti vesine pole, sest nagu suvelgi oleme pigem kuivakandis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hehee, eksole, nii ta on. Ja selliselt paistab ta ka sel aastal jätkuma!

      Kustuta