teisipäev, 3. jaanuar 2023

Otsapidi uues aastas

Sõitsin esmaspäeva hommikul kiirustades maale. Lumi oli sulanud ja nädalalõpu ilmaprognoos hirmutavalt külm. Minul aga roosid katmata! Katmata seetõttu, et teist aastat järjest tuli lumi nii ootamatult ja nii vara, et mul polnud võimalustki. Noh, vähemalt eeldusega, et enne katmist võiks maa kergelt külmunud olla. No kõike ei saa siiski ideaali järgi teha.

Aastavahetuse suur sula ja tugevad vihmasajud olidki tõesti lume sulatanud. Vaid mõned laigud murul, pika peenra taga, olid järel. Järel kui räbalad. Aga hommik ise oli ilus, härmatisega. 

Angelica gigas
Korea kikkaputk/ Angelica gigas
Nepeta kubanica
Naistenõgese liik/ Nepeta kubanica
Astrantia major 'Rosea'
Suur tähtputk/ Astrantia major 'Rosea'
WInter interest
Talvehuvi/ Winter interest
Winter interest
Talvehuvi 2/ Winter interest 2
Centaurea macroche
Suureõiline jumikas/ Centaurea macrocephala
Eupatorium 'Gateway'
Vesikanep/ Eupatorium 'Gateway'
Helanthus 'Sheila's Sunshine'
Päevalille liik/ Helianthus 'Sheila's Sunshine'
Astrantia major 'Rosea'
Suur tähtputk/ Astrantia major 'Rosea'
Helianthus 'Lemon Queen'
Päevalille liik/ Helianthus 'Lemon Queen'

Olin juba varem välja mõelnud, et roose katan oma lehekompostiga. See on kerge, ei muutu vesimärjaks ja seda on mul palju. Kompostihunnik oli vaid kergelt pealt kahutanud. Seest kõik pehme ja kohev. Nii saigi sel esmaspäeval iga roosipeenra roos omale kuhjakese komposti pähe. Loodan, et sellest piisab ja roosipõõsad elavad talve kenasti üle, toogu ilm mida tahes. Oma katte said ka suurelehine hortensia ja mõned kirjud siidpöörised. Ma ei tea, kas viimaseid peaks üldse katma, aga no ettevaatusest ikka olen neile pisut midagi visanud. Vahel vaid lundn aga lund praegu ei ole ja see see kõige suurem hirm hetkel ongi - et tuleb paljas külm.

Kuna vahepeal oli lumi sulanud ja samas oli maa olnud kogu aja sula, siis oli suur huvi ka näha, kas lumiekellukesed juba tärkavad. Õnneks oli ninasid vähe ja need olid väiksed. Panin ka neile pisut lehekomposti täiendavaks katteks. Talv võib siiski veel suuremalt jaolt ees olla. 

Lumeroosidel olid õiepungad. Nii mustal lumeroosil kui punasel nimetul kultivaril. Viimase pungad olid küll pisut liiga kaugele arenenud. Aga ehk siiski väga krõbedat külma ei tule. Lootma peab!

Galanthus 'Reverand Hailstone'
Esimesed lumikellukeste ninad/ First rising noses of early snowdrops - Galanthus 'Reverand Hailstone'
Helleborus cv.
Tärkav lumeroos/ This hellebore was most advanced on January 2nd. Hope it survives the winter ahead.

Natuke kindlustasin veel talvituvaid taimepotte lavas (mõned istutamata asjad, hiirehostade kollektsioon savipottides) ja panin välja metskitse peletajaid. Näis kuidas toimivad. Tegin riideribad, kastsin need verepulbri segusse ja mässisin tokkide otsa, kõige katteks savipott. Kokku üheksa.

Kuna maa oli lume all sula olnud, siis olid peenrad teravaid, sügavaid kitsejälgi täis. Eriti värskemates istutustes. Ei taha mõelda, et see võis murda mõne kalli tärkava lumikellukese idu. No on tüütud loomad! Veel vaatasin, mida nad püsikupeenardes kõige himukamalt söönud olid - aedflokse, astreid ja muidugi aedhortensiaid. 

Hallrästas, kes toitus detsembri keskel aias õuntest, oli alles. Rähnid käivad ka õunu söömas. Ja tihased ja puukoristajad. Õunad vaid hakkavad puudel otsa saama. Maa on neid küll veel täis. Aga kui jäävad lume alla, siis sõltub linnukeste kõhutäis sellest, kui palju kitsed neid välja kraabivad. Nüüd peletitega, ehk siiski pole enam kitsesid... vähemalt majaläheduses...

Blue Borders in Winter
Mõned roogsinihelmika sordid on siiani püsti sel talvel/ Molinia aundinacea cultivars usually flop with first snow. However, this year many are still standing well, like this 'Windsäule'.
Bare fields in winter
Paljad põllud/ Bare fields behind wintry Blue Borders

17. jaanuaril saab ametlikult pool talve läbi, täna oli tööle jõudes pisut enne kella üheksat valge, kõik läheb paremuse poole! :)

2 kommentaari:

  1. Yes, the day is getting longer, Tistou. It's nice. It's a pity your plants that the goats spoiled. Let's hope the phlox survived.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Well, roe deer can ruin emerging shoots of spring bulbs, but I hope there isn't any serious damage. Eating the perennial stalks ruins only winter interest, not the plants. Hopefully spring is not far and I can start cutting things down soon.

      Kustuta