kolmapäev, 7. veebruar 2018

Päris talv

Tulin eile maale, et natuke kütta maja ja kindlustada seda, et külm sisse ei tuleks. Kui muidu on viimastel talvedel toataimed olnud kogutud kokku kahte tuppa koos elektriradikatega, siis see aasta pole seda teinud lootuses, et saab õhksoojuspumba paigaldatud. See peaks hoidma maja umbes 8-10 kraadisel "talverežiimil", mis sobib ka meie taimedele. Aga ammu tellitud kauba paigaldamiseni pole siiani jõutud, ehk tuleval nädalal, nii anti lootust. Kaks väikest radikat on siiani siiski temperatuuri plusspoolel hoidnud ning vast saab köetud ahju abil üle elatud ka paar tulevast külma ööd.

Lund oli maal oodatust vähem ning see oli kerge krõbeda kattega - ju siis sulaga sadanud. Nii 8-9 sentimeetrit. Pliit ja ahi küttes, hakkasin hoovis lund lükkama. Päris võhmale võttis, sest nagu öeldud, lumi polnud kõige kergem. Öösel aga sadas uus 7-8 cm asemele - kõik vaja uuesti lükata. Lund on nüüd varasemaga kokku veidi alla 20 sentimeetri ja seda näib juba palju. Niipalju palju, et pilt tundus juba mingis mõttes eksootilisena. Ilus. Päike tuli ka korraks välja.

Snowy Field
Lumised väljad ja üle maa rulluv sadu/ Snowy Fields, rolled over by Snow Clouds
Snowy Field
Lumised väljad/ Snowy Fields
Snowy Field
Päike ja lumesadu/ Snow Fall in Sunshine
Niisiis lükkasin täna lund uuesti. Värsket kerget lund on lükata lust. Mitte nagu vana ja rasket. Kodutee lükkas traktor lahti. Meil on tubli vald, ka peale ühinemist, erateejupikesed majadeni on alati lahti lükatud. Traktorist märkas vist, et rassin labidaga õuel ning tuli lükkas tee päris ukseni lahti. Inimlik. Ja mina tänulik. Pärast käisin vaatasin, ületee naabril küll sellist õnne polnud. Ka inimlik (mina siis/aga mitte nii ilus).

Aias on lumi puutumata, vaid kass on oma jäljerea kuhugi viinud.

Winter Garden
Aias/ In the Garden
Winter Garden
Talvine aed/ Winter Garden
Kui lumi lükatud sai, tundsin, et talv on ikka mõnus ja ilus küll. Selleks peab lihtsalt valmis olema. Et ei oleks muresid, kas ja kunas näiteks suur külm tuleb ja torud lõhki külmetab või lilled toast võtab. Ehk saab need plaanitud parendused nüüd edukalt teoks ning edaspidi talvi vaid nautida!

14 kommentaari:

  1. Ilus talv on lõpuks saabunud,tuleb rõõmu tunda lumisest talveilmast.Ei tea ju kauaks seda talvevõlu jätkub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paistab, et esialgu ikka jätkub, kuni märtsi alguseni vähemalt. Ja kuna meil kõik on nihkes viimasel ajal, siis ei maksaks ka imestada, kui terve märts on veel talv.

      Kustuta
  2. Käisin üleeile Pandivere kõrgustiku servas ühe matkaraja ääre ohtlikuid puid koristamas, päris sumamine oli lumes, õnneks oli kerge lumi. Nüüd vaatasin lumekaarti, et võrrelda aknast paistvat - on piirkondi, kus on lund poole rohkem, sulgi seal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõepoolest, kui eile õhtul linna tulema hakkasin, oli Viljandimaal tihe-tihe lumesadu, Järvamaal aga ei miskit ja üldse paistis seal väga õhuke lumi olema. Tallina pool oli taas rohkem. Näib, et tänase ööga ongi veel tublisti juurde sadanud.

      Kustuta
  3. What the pictures, Tistou! Beauty of winter, if you're not cold there.On the other hand the plants need more snow in frosty days.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Winter is beautiful! At least when sun is shining and it is not very cold. And ofcourse, the fluffy snow is a must.

      Kustuta
  4. Oh see kassi teekonnaga pilt on nii armas, et ikka on veel miski elu seal valevate valjade vahel :) Tubli-tubli, nii see maainimese elu kord juba on, muudkui kyta ja lykka lund... just for comment, oled ikka veel korraliku ajastu inimene :) Kyll on ka neid, kes ukerdavad konarike vahel, sest ykskord nad ju ometi ara sulavad niikuinii!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No päris raisus vast pole jah! Kuigi pooleldi ikka! :D

      Kustuta
  5. Nii hea, et see päris talv saabus. Silmale ilus ja hingele hea. Tõenäoliselt paistis kassil ainult saba lumest välja, kui oma samme seadis. Eilse lumepaksuse mõõtmise tulemused meil aias - keskmiselt 40cm. Piisavalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 40 on juba vägevalt! Mõtlen, et see talve ilu tuleb vist just veebruariga - ikkagi juba valgem ja päev pikem ja üldse kuidagi helgem. Ju tundub talvgi niiviisi meeldivam. Aga tõesti on ilus!

      Kustuta
  6. Lume lükkamine on vahel ikka päris mõnus, eelmisel talvel mul vist lumelabidat vaja ei läinudki :) Kerget, värsket lund on tõesti hea visata, kuidagi rõõmsaks teeb.
    Meil on ka arvestatav kogus sadanud, homme mõõdan ära :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On-on mõnus! Ma kontoris vahel vaatan sadavat lund ja mõtlen, et nüüd läheks ja lükkaks!!!

      Kustuta
  7. Mingitel tingimusel võib lumi isegi tore olla. Näiteks taimede seisukohast on väga pro, et seda juba korralik kate peal on. Ja aknast vaadata ka kaunis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :D ma kujutan ette elavalt Su üldist lumepõlgust! :P

      Kustuta