neljapäev, 30. juuni 2016

Troopilisi sõnumeid

Just selliste sõnadega juhatati sisse tänaste AK-uudiste ilmateade. Lubatakse taas troopilist soojust homseks ja ülehomseks, mandri idaossa veel ka pühapäevaks. Mäletan tänavusest varakevadest ajakirjanduses ilmunud ilmaennustusi suveks, et sel aastal võib tulla jahe suvi ning 30 kraadini tõusvad temperatuurid võivad jääda olemata. Pole neil arvajatel õigust olnud. On nii mais kui juunis olnud nüüd päevi, mil lõõsanud kolmandasse kümnesse küündinud temperatuurid. Pühapäeval oli meil kindel +32 vilus, põhjapoolsel aknal. Nüüd siis uus sarnane nädalavahetus ootel.

Selline kuum koos suhteliselt kõrge niiskusega on muidugi raske taluda. Ei tule siis aias toimetamisest suurt midagi välja. Võib aeglaselt kulgeda ringi ja napsata siit-sealt mõne umbrohulible, kuid millegi tõsisema tegemine oleks tõsine piin. Ja nii need tööd ja tegemised jälle lükkuvad edasi. Mul on mõned potid siiani istutamata. Püsikuid on vaja külvata, olgu siis aeg õige või vale, muidu jäävadki need seemned seisma.

Eelmise pühapäeva troopikakuumuses tegin mõned klõpsud aiast - roosidest ja pojengidest.

Paeonia 'Coral Charm'
Pojeng 'Coral Charm'/ Paeonia 'Coral Charm'
Sellest konkreetsest pojengitaimest on juba ühes teises blogis varasemalt juttu olnud. Thela kirjutas möödunud kevad, et tal on üks ilus seitsme pungaga 'Coral Charm' pojengiistik. No see sai siis mulle. Olin tahtnud seda imelise värviga iludust juba mõnda aega ja selle teate peale siis saigi. Oh kaunis on! Neli õit peale esimest kasvusuve.

Paeonia 'Coral Charm'
Paeonia 'Coral Charm'
'Bartzella'l on teine õitsemiskevad ning tal on kolm õit nagu ka möödunud aastal. Põõsas on suur, aga õiepungi ei arenenud iga võrse otsa. Ma arvan, et peaksin talle natuke rohkem rammu andma. Pojengid on aplad taimed! Aga need kolm õit mis on, on hiiglaslikud!

Paeonia x itoh 'Bartzella'
Paeonia x itoh 'Partzella'
Kui mõned kutsuvad pojenge ka hiina roosideks - on ju need imelised õitsejad hiinast pärit ning nende õis meenutab pisut ka täidisõielist roosi, siis päris roosidegi aeg on nüüdseks kätte jõudnud. Minu aedniku puhkenurgas on avanenud 'Robusta' ja 'Sweet Pretty', tulbipeenras vana tuttav 'The Lark Ascending'. Oodata on veel väikeseõielisi. Ja kuna ma juhtusin ühes suures aiapoes nuusutama üht imelise lõhnaga roosi, siis ma kahtlustan, et minu roosikollektsioon peab saama veel lisa. Rooside puhul ilust veel parem on nende oivaline lõhn!

Rosa 'Robusta'
Rosa 'Robusta'
Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending' & Eryngium 'Big Blue' in Tulips Bed
Gardener's Corner
Aedniku puhkenurk/ Gardener's Corner
Ülejäänud aed on valmistumas suureks suveks. Metssalveid õitsevad, kohe-kohe avanevad lavendlid ja päid loovad juba ka siilkübarad. Kõik on ilus ja lopsakas. Kribuvõitu on sel aastal vaid niiskuselembid kukesabad. Mai teadagi oli ju väga kuiv ja eks sel oli oma mõju. Buddlejad külmusid maapinnani, kuid taastusid kenasti. Soojad-niisked ilmad mõjuvad hästi daaliatele ja juba on nemadki ilusateks puhmasteks kasvanud, kuigi maha said alles käesoleva kuu alguses ning ette ma neid sel kevadel ei kasvatanud. Paljulubav suvi tõotab tulla!

Grass Border & Phlomis tuberosa 'Amazon Mist'
Mugul-tuliürt õitseb kõrreliste peenras ja on kimalaste suureks lemmikuks/ Phlomis tuberosa 'Amazon Mist' is blooming in Grass Border, big favourite of bumble bees
Candelabra primulas
Imelised priimulad/ Wonderful candelabra primulas
Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana 
Troopilised ilmad on hästi mõjunud ka troopilistele taimedele kasvuhoones. Esimesed tomatid on küpsed. Hakkasid värvi muutma juba jaaniaegu ning nüüdseks on juba esimesed salatid basiilikuga tehtud.

  Tomato 'Malle' Tomato 'Sungold' & 'Kumato'
Tomato Black Cherry
Tomatid jaanipäevaks/ Tomatoes by Midsummer

19 kommentaari:

  1. Ma ei tea, mis nipiga aga sa suudad roosid ka teiste omadest ilusamaks kasvatada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma olen ju selline tunnustatud roosikasvataja! :D Tegelikult suurem osa mu taimi on alles üle esimese talve, aga talvitada õnnestus mul nad küll hästi ja ilma oluliste kahjustusteta. Natuke turvast ja natuke kuuseoksi ja lund kõige otsa, nii ta õnnestus.

      Kustuta
  2. Oli jah ikka väga kuum, sama siin. Aga sul on seal praegu tõeliselt roosiline. Eks need pojengidki roosilised on, kuigi jätab neile ikka au kanda muidugi oma nime. :). Minu Sweeet pretty on ka juba õites ja väga armas. AITÄH!. Pilti pole saanud veel teha, pole õiget valgust olnud või pole jälle mind olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on selle 'Sweet Pretty' hea käekäigu üle ainult hea meel. Ja selles pole kahtlustki, et Sa väga hea perenaine talle oled! ;)

      Kustuta
  3. Soe kevad andis hea ühtlase stardi kogu loodusele. Isegi mummid on meil see hooaeg kuidagi tavalisest tublimad, talvel hukkunud perede arv oli juba enne jaanipäeva taastunud. Hostad on imelised, muu aed ka, aga liiliad on sellel suvel solvatud olemisega. Pole talvel rahus välja saanud puhata vist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liiliatest ei tea ma suurt midagi. On krookusliiliad juba ammustest aegadest ja siis ühed kollaseõielised, mis vahepeal päris armetuks jäid, kui on sel aastal paremad, kui iial varem. No ja siis minu veebruaris istuatud kuningliiliad, mis passisid suveni mullas ja nüüd alles tõusevad. Ju said külmashoki. Aga küll saab ka neist asja.

      Kustuta
  4. Punased tomatid, uskumatu . . .

    Ma arvasin, et ma olen ainus, kel seemnepakid pea pool aastat lauanurgal seisavad ja ikka mulda ei jõua. :D

    Minu liblikapõõsas külmus täielikult ära, ka nii on võimalik.

    See lõokese lend on üliarmas roos! Ja ses osas olen nõus, et roos peab lõhnama, et olla roos. Tegelikult võiks see iga lille puhul nii olla . . . on pettumus kui küünitad nuusutama, aga ninna midagi ei tule.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ärakülmunud liblikapõõsast on kahju. Õnneks nad ei ole väga kallid ja saab mõne uue ehk asemele.
      Minu seemned jäid ka seekord külvamata! :( Laupäev ruttas kiirelt mööda teiste tegemistega, pühapäev oli vihmane ja kastuasin seda istutustöödeks. Ka need tööd on veel järje peale saamata.
      'The Lark Ascending' on väga ilus roos ja võiks oodata, et lõhnab hästi, kuid tema aroom on väga tagasihoidlik.

      Kustuta
  5. Kõik on nii ilus, lopsakas ja küps, et eraldi ei oskagi midagi esile tõsta.
    `Coral Charmi` õiget ilu aga näed alles tulevikus

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti sõltumata sellest päevaraamatust ja siinsetest kirjtistest sain täpselt sama reaktsiooni ühest teisest allikast - õiget 'Coral Charmi' ilu näeb kui Ahsete aeda satud! :P
      Ma ootan need aastad ära!

      Kustuta
  6. Toesti-toesti, lohn on vaga oluline.. Naljakas kyll, mis roll siin inimese jaoks voiks olla? Koigel looduses on ju ikka oma pohjus ja eesmark :) Meie pojengidest on parim lohn vanaema pojengil, hea et talle elu sisse puhusid. Muide minust on ta kindlalt vanem :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meeleline! Inimene on meeleline ja nautlev olend. ;P
      Ma loodan, et vanaema pojeng kosub ja ükskord on nendest terve peenar, sest ülesvõtmisel murdunud juurikajuppidest on pottides neli pojegilast jõudu kogumas!

      Kustuta
    2. Tervelt 4 last, kui tore :) Vanasti taluaedades tehti selliseid tee-aare-palistusi, kyll pojengide kyll punaste sostardega.. Ja hasti toidetud rammusa valjanagemisega koer pidi magama kaevu juures, sest sellised palistused tihti just sinna viisid :)

      Kustuta
  7. Minu liblikapõõsas külmus ka ära :( No ja punaseid tomateid ei saa veel niipea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No sellest on küll kahju! Mina omi põõsaid pisut katsin ja ilmselt tänu sellele on kõik elus ja heas kasvujõus. Aga võrsed külmusid maani maha sellegipoolest küll. Eelmine talv näiteks ei külmunud.

      Kustuta
  8. Wow, you have red tomatoes in July, bravo Tistou! Mine are in bloom only :(.
    Love your candelabra primulas, very pretty. And your rose 'The Lark Ascending' is wonderful, is it once blooming or long term one?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Candelabra primulas are just wonderful, I'm so hooked on them. Planted 6 more plants from different colours this past weekend. Looks just like English bog garden!
      Tomatoes are very early this year for me. I think it is becase of warm May and June.
      'The Lark Ascending' is repeat flowering English rose from Austin Roses. Very nice and strong growing. It was taller than me last fall!

      Kustuta
  9. Sul on uhked priimulad. Kas nad seemnelisi järglasi ka peenrasse poetavad? Mul on kõik pojengid lõpetanud.

    VastaKustuta
  10. Mul on candelabra priimulad möödunud suvest ja hetkel pole seemikuid tuvastanud. Lepiku-Mardi talus, kust nad aga pärit on, annavad ohtralt külve ja uusi värvitoone.

    VastaKustuta