teisipäev, 23. veebruar 2016

Eesti lumikelluke Ebay oksionirallil

Jaanuaris-veebruaris ma ikka poole silmaga jälgin, mis toimub UK Ebay lumikellukeste oksjoneil. Esiti võib näha mõnd müstilist, väga haruldast sorti, ja see on ju väga põnev; vahel aga, ka ise siseneda mängu ja püüda silmapaistvalt ahvatlevat valget lillekest. See mäng ei ole nõrganärvlistele ja rahakottki peab reeglina olema toekas kui kasiinosse minejal. Mina muidugi kõrgliigas ei mängi, püüan jõukohaseid kalakesi ja kui hind sobib, ostan vahel miskit ka ära. Sel kevadel pole küll veel midagi näkanud.

Mõne taime puhul kerkib hind lausa arusaamatustesse kõrgustesse. Sel kevadel on väga populaarne sort 'Green Tear', mida juba on veidike jõutud paljundada ja pakkujaidki on mitmeid, kuid hinnad jäävad sellegi poolest 100 ja 200 naela vahele. Põnev on jälgida pakkumiste protsessi ja seda, milliseks lõplikud hinnad kujunevad. Sel nädalal oli suureks üllatuseks oksjonil aga üks meie Eesti lumikelluke - Galanthus Estonian Spirit Group. Inglasest müüja annab taime kohta järgmise kirjelduse: see rühm kollaseid lumikellukesi pärineb Eestist. Neid iseloomustab väike kasv ja helekollane toon sigimikul ning sisemistel kroonlehtedel, kahvatud hõbedased lehed. Kogu taim mõjub kummituslikult, sellest ka valitud nimi. Antud konkreetse klooni leidis Taavi Tuulik 2007 Hiiumaalt, Esikülast Kassari saarel. Taim on kompaktse kasvuga, mis nähtub ka lisatud pildilt ja joonlaualt. Täna hommikul oksjoni lõppedes kujunes taime hinnaks väärikad 191,53 inglise naela.  

Hiiu lumikelluke/ Estonian galanthus on Ebay
Hiiu kelluke Ebay oksjonil/ Estonian snowdrop on UK's Ebay auction/ Ebay kuvatõmmis
Meenus, et olin kord näinud veel ühte Eestist pärit hariliku lumikellukese teisendit oksjonil, kuid nimi oli tol midagi muud. Natuke googeldamist ja leidsingi üles - Galanthus nivalis 'Kullake'. Sort on olnud müügil Sulev Savisaare nimekirjas, kes on kirjutanud tutvustuseks järgmist: Taavi Tuuliku nr. 7 on korjatud Hiiumaalt Allika külast. Pisikeste sibulatega pisikesed taimed on kollase sigimiku ja nõrkade kollaste märkidega sisemistel õielehtedel. Seni pole teda maailmas veel müügiks pakutud (2012). Interneti andmetel on sort nüüdseks levinud vähemalt Inglismaal ja Saksamaal.

Niisiis meie jaoks kollaste ülastega kuulsaks saanud Taavi Tuulik on tegija ka galantofiilide peenekoelises maailmas oma kollaste lumikellukestega!

Lõpetuseks aga veel veidi kollaseid lumikellukesi. 2015. aastal tegi absoluutse oksionirekordi kurruline lumikelluke G. plicatus 'Golden Fleece' hämmastava 1390 £-ga.

Record
Rekordid sündimas/ Breaking records/ Ebay kuvatõmmis

Uurige hoolega oma lumikellukesi ja vanu aedu ning mine tea, võib-olla leiate ka teie tõelise kullatüki!


Summary: Estonian Snowdrop on Ebay Auction Rally

In January and February I tend to keep one eye of mine on Ebay UK snowdrop auctions. Partly because it gives a fine chance to get to know what's in vouge and trending along with galanthophiles, but also, in a lucky (and affordable) chance to acquire something to myself. I sense a growing galanthoman(iack) in me, too!

In one of the recent strolls over the active offers I discovered a snowdrop originating from Estonia, my home country. It was named Galanthus 'Estonian Spirit Group' and at the end of the auction staggering 191 pounds was offered for it. Seller described the plant as Galanthus nivalis, found from island Hiiumaa by mr Taavi Tuulik in 2007. Plant itself is small, has a pale yellow marks on inner segments of the flower and matching ovary. Overall look is ghostly, hence the name. It reminded me, that I had seen another Estonian snowdrop on Ebay years before. Little seach with Google and I learned that there is another snowdrop form Hiiumaa, also found by Taavi Tuulik - Galanthus nivalis 'Kullake'. Very similar to 'Estonian Spirit' in looks. Both plants were found from old village gardens.

With the last bit of the post I wanted to indicate how mad snowdrop mania can go. Last year an absolute price record was made when Galanthus 'Golden Fleece' gathered 1390 £! What do you think of that!?

Look around in your gardens, and who knows, you might have a piece of gold growing in your own plot!

24 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Eksole, täiesti hämmastav. Mõtlen, et mis on tegelikult kõige selle taga. Ei oma ju üks lumikelluke aias väga suurt mõju, eriti kui unikaalsus seisneb vaid väga väikestes ja eemalt mittehoomavates nüanssides. Ilmselt taandub kõik omamisele ja teadmisele, et sul on miskit, mida suuremal osal teistel ei ole. Või siis ...?!

      Kustuta
  2. Tõesti uskumatu. Nojah, ega sinilillede sordidki odavad ole, aga üle tuhande naela on juba tase.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõsi, sinililled on samuti üks rühm taimi täiesti enneolematute hindadega. Keskmiselt on nad kindlasti hinnalisemadki kui lumikellukesed. Ma jään esialgu lumikellukeste juurde! :D

      Kustuta
  3. Su blogi päis on nii ilusa kevadise ilme saanud. Põnev lugu nende lumikellukestega, näita siis kevadel kindlasti oma haruldusi ka

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh! Tekkis tunne väikse värskenduse ja tasakaalustatuma lahenduse järele. Olen ise ka uuendusega rahul! :)
      Sa ei kujuta ette, kuidas ma ei jõua oma enese esimesi õisi ära oodata! Näha arvukatema õitega varem soetatuid ja paari päris-päris uut! Kindlasti jagan teiega ka, kui aeg käes. Ilmselt võtab veel kuu enne.

      Kustuta
  4. Oehh. Ja ma siiani arvasin, et sajaeurosed pojengid on kallid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sajaeurosed pojengid kindlasti ongi kallid! :) Peaasi, et neil on ostjaid!

      Kustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. eks harulduse aste ja hullude kogujate nõudmised ning ka ostujõud (eriti kui mõistus loojub) määravad need hinnad. Õnneks on nii lumikellukeste kui sinilollikeste seas ka mõistliku hinnaga taimekesi :) Kahju on mul sellest, et T. Tuulik ise oma leidusid ei paljunda ja meid õnnelikuks ei tee :( Uus päis on super.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on ka natuke sellest kahju. Ja võib-olla veel rohkem kahju on sellest, et T. Tuulik võiks oma leidusid ise oksjonil müüa ja saada selle eest ka väärilist tasu, kuid praegusel juhul läheb see kasu kõik kellegile teisele.

      Kustuta
  7. Hämmastavad hinnad . . . Ja mina pidasin ennast hulluks kui mullu eBay'st 11,- eest ühe piimjaõielise kelluka tellisin.

    VastaKustuta
  8. Väga huvitav info! Õnneks pole endal selliseid summasid, et üldse mõeldagi mõne nii haruldase taime omamisest... Rõõmustan kui kevadel mõned üksikud topeltõielised kusagil nina välja pistavad ning tavalised lumikellukesed see-eest löövad oma massilise iluga :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et me ei peaks ennast seejuures kuidagipidi halvasti tundma, justnimelt tuleb rõõmu tunda sellest, mis on! Ja Sul tuleb see kindlasti hästi välja! :)

      Kustuta
    2. Alles üks päev jäi kusagilt meelde lause, et omamisiha on Kesk-Euroopa nähtus, et põhjamaal kasinas olus tuleb rohkem arvestada üksteise abistamisega.
      See mõte on üldistav ja ilmselt ajale jalgu jäänud, aga jäi meelde, sest tunnen veidrat huvi omamise vastu, kui mõistatuse... mitte asjade. Selle mõistatuse vastus võib olla väga lihtne või pisut keerukam; teaduse jätan kõrvale.

      Kustuta
  9. Oi, kui huvitav ja põnev maailm. Tore, et sa meid ikka valgustad.
    Luban, et sel kevadel vaatan KSJ-i aias hoolega ringi, et kas on midagi isemoodi ka. Pmäel on mul tavalised, aga ikkagi hingelähedased.

    Sinilillede puhul olem ma ka tihti mõelnud, et üle mõistuse hinnad ja ega ülasegi puhul teisiti pole. Hakka või mesilaseks.

    Blogi näeb mõnus-mõnus välja nagu Tistoule kohane.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh lahke kiituse eest!
      Minu harilikud lumikellukesed pärinevad ka ühest vanast aiast. Ja hästi neil läks, sest eelmine aasta tõmmati see talukoht koos aiaga täiesti lagedaks ning nüüd on seal vaid lage põld. Selle aia lumikellukesed olid ka küllaltki varieeruvad. Korjasin mõned eraldi ja jälgin nüüd, kas nad hoiavad oma omadusi ka minu aias. Kui õitseaeg käes, tutvustan lähemalt!

      Kustuta
  10. Jajah, ajaloost leiab piisavalt näiteid, kuidas ühe sibula eest on pankrotti mindud, müüdud mõisaid ja losse :)
    Blogi kiidan mina ka

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siirad tänud! Ju on õige valik tehtud, kui niiviisi teile kõigile silma jääb! :)
      Igasugune liialdus on kurjast ja olgu meil oidu end hoida! :D

      Kustuta
  11. Interesting post, I haven't bought any snowdrops from E.Bay, I think they are cheaper from the nurserymen who grow them and then sell them when they have enough stock. I have seen some lovely seed pods on Wendy's Gold, so I must plant them up and see what comes up!

    VastaKustuta
  12. Huvitav, huvitav! Kondasin eile just Sarastro Staudeni lehel ja seal tundus päris palju lumikellukesi olevat.

    VastaKustuta
  13. No see Golden Fleece on tõesti armas, aga sellist hinda...
    Tegelikult on kõik lumikellukesed üliarmsad.
    Ja Sinu blogi uus nägu ka. :)

    VastaKustuta