pühapäev, 14. veebruar 2016

Sitsikleit

Sitsikleit-sitsikleit-sitsikleit laulis täna hommikul üks tihane ühes Hara küla aias. Laulis pikalt ja korduvalt. Veel pärastlõunalgi kuulutas ta oma laulusõnu. On veebruari keskpunkt. Sajab vesist lörtsi, terve päeva. Sadanud on üldse palju, peamiselt vihma, vahel sekka valget, viimast peamiselt öösiti, et siis hommikul ärkajaid ja aknast väljavaatajaid üllatada. Sadanud on nii palju, et Soomaal on viies aastaaeg. See muidu kevadine nähe olla nüüd üha sagedasem kesktalve. Ja Tuhala Nõiakaev hakkas keema.

Kuigi lauljaks oli rasvatihane, jäi pildile hoopis sinitihane. Käis ja keksis viirpuupõõsas, kesk vihmast pärlendavaid oksi.

Parus caeruleus
Sinitihane karvase viirpuu põõsas/ Blue tit on crataegus on Valentine's Day
Tegime väikese jalutuskäigu Lohja järve äärde. Järv oli jääs, aga peale minna enam ei kannatanud, servadest oli liialt laht. Mets tilkus, vette ja krae vahele, aga ilus oli ikka! Paar kitse olid jätnud oma jäljed metsateele ning rohelised pohlavarred turritasid värskelt sadanud öisest lumekirmest.

Lohja stream
Piisad vees/ Raindrops in water
Lohja stream
Lohja oja/ Lohja stream
Üks ilmatark ütles sel nädalal, et linnud on vakka ja ega see talv niipea veel otsa saa. Jõuab tagasi tulla ja aprilli lõppugi välja vedada. Tänased sitsikleidilauljad olid aga südikamad kui varasemad ja oleks justkui kindlail häälil kevadet kuulutanud. Ilm polnudki asi, vaevalt plussis, hall ja lörtsine, kuid miski pani neil rinna rõkkama. Aga eks me näe, kuidas kõik edeneb ja kuhu poole liigub.

Crataegus submollis
Pärlendav karvane viirpuu/ Crataegus submollis
Lichen
Samblik/ Lichen
Parus caeruleus
Kevadekuulutaja/ Spring Singer

Aiasõpradele kaunist sõbrapäeva!

20 kommentaari:

  1. Your blue tit looks beautiful - so colourful. He must be related to our chickadee (although chickadees are rather more dull in colour).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Alain! Blue tit is one of the most colourful birds we have here. It stands out probably because of the contrasting colours of blue and yellow, black and white. These are also very active and and rather courageous little birds!

      Kustuta
  2. Meie kraadiklaas on tardunud -0,9 peale, selline poolsula. Aga metsas on kraavid ääreni täis. Viimase kahe talve lumevaesuse tõttu olevat põhjavee tase rekordiliselt alanenud. Loodetavasti saab nüüd jälle tasa. Karvase viirpuu okkad on eraldi nähtus, kui lehti pole, siis paistab nagu koosnekski ainult okastest ja neil rippuvatest vihmapärlitest.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõtlen, kuidas need linnukesed seal tihedas okkapõõsas vilkalt liikudes endale viga ei tee. Aga eks iga okas on ka pea linnumõõtu.

      Kustuta
  3. Sinitihane on minu lemmiktihane, vilgas ja ergas :) aga ilma kohta ei mõista enam midagi tarka öelda, sedakorda uputas meid lumme, totaalselt

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaat siis lugu! Võib kelgud ja suusad välja tuua ja veelkord talve nautima hakata! :)

      Kustuta
  4. Sinitihane on nagu tihasemaailma Väike My. Nad on küll pisikesed aga iseloomu jätkub mitme suurema linnu jagu. Ega ilma vastu saa, jääb vaid oodata ja vaadata, mis antakse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Iseloom on sinitihastel tõesti südikas! Eks väiksematel tulebki oma koht välja teenida nii. Olen vaadanud, kuidas sinitihased kevadel oma valitud pesakasti kaitsevad kõikvõimalike uudistajate eest, sh suurte kuldnokkade. Miski ei kõiguta nende vankumatust pesa kaitsel.

      Kustuta
  5. Lohja lake is near the cost of Gulf of Finland, isn't it? We had the same weather yesterday and today all is white, wet and windy. Lovely tits!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Dear Nadi, you are absolutely correct! Lohja stream starts from it and rans through forests and reaches Gulf of Finland, just about 2km away from lake itself.

      Kustuta
  6. Meie kraadiklaas on tardunud kuskile nulli ja pluss ühe vahele, väljas on kohutav pläga, mis selle temperatuuri juures nagu sulaks ja nagu ei sula ka. Aga linnud lasevad ikka üsna kevadiselt juba.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehk tulevad vähe krõbedamad ööd tahendavad seda läga, sest olla ja astuda selles pole kuigi mõnus. Tänane hommik oli ses osas juba päris meeldiv!

      Kustuta
  7. Meiekandis lauldi täna sitsikleidist paksus lumes. Nädala pärast lubatakse -9C, see ei kõlba küll kuhugile ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kevade ootuses talvised nähted ... mõistan-mõistan! :)

      Kustuta
  8. Eestimaa on ikka lõpmata ilus paik. Igal aastaajal

    VastaKustuta
  9. Hello from Finland! I found your beautiful blog through Nadezda's Northern Garden.
    Gorgeous photos!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Sara! It is always good to hear from neighbours!!! :)

      Kustuta
  10. Nii säravas kostüümis "üliõpilane". Sinitihased on mu lemmikud. Ja need samblikud...oeh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Samblikud on vahvad. Pildistasin kord neid terve seeria oma aiast üles, aga postitus siia jäi paraku tegemata. Aga nad kindlasti vääriks seda.

      Kustuta