laupäev, 30. november 2013

Novembri lõpetuseks

Täna on novembri viimane päev, homme on juba detsember ja esimene advent. Viimane novembriöö kostitas päris krõbeda külmaga. Meie kandis oli -8, mõnel pool Kesk-Eestis isegi kümnest allapoole. Aga muidu oli november vägagi soe. Kuu keskpaigas oli sooja kümne kraadi ligi ning võis mõelda, et alles on oktoober.

Kui oktoobri kolmandal kolmandikul viimased kevadlillesibulad maha sain, arvasin, et nüüd on rahu majas ja võib hakata rahulikult kevadet ja õisi ootama. Et jääb vaid veel panna katted mõnele õrnemale uustulnukale ja riisuda viimased lehed. Aga oh ei, see arvamine tol hetkel ei kujunenud küll kaugeltki tegelikkuseks. Sest hull aednik leidis veel hulle pakkumisi sibullilledele ja ahvatlevaid pakke liblikate meelitamiseks, mis mind ennast meelitasid ehk enamgi kui nende sisu mõnd liblikat tulevikus.

Summer bulbs for butterflies
Vastupandamatud liblikaahvatlused/ Summer bulbs for butterflies
Nii sai kaevatud pikendus liblikapeenrale ning istutatud sinna mitmesuguseid lauke, hüatsinte ja looduslikke tulbiliike. Kevadel on plaan sinna lisada metssalveid ja naistenõgest, võib-olla ka lavendlit. Ning ehk üht-teist veel, mis liblikatele ja kimalastele meelepärane.

New Spring Bulbs
Odavmüügi saak/ Catch from the falls last offerings
Ja siis meenus veel, et ununenud on kasutada võimalus tellida soodsalt hostasid Elise Aiast. Sai ette võetud seegi ning nüüd on 11 uut sorti potiga lavas lehevaiba all ootamas kevadet ja peenrasse pääsemist. Hull aednik peab vaid leiutama pikkade pimedate talvekuude jooksul sellele peenrale õige koha.

Ja siis jõudsin veel mõelda, et esimese elava lible tekkimiseni on võib-olla viis kuud ja kes küll nii kaua jaksab oodata!!??

Novembrit lõpetan Hiiumaal. Olen siin palju käinud, kuid viimased kaks suve läksid nii kiirelt et ... Et siis kasvõi nüüd ja novembris. Jõudsin kahe tormi vahel ja tänane ilm ja meri olid vaiksed. Homseks lubab kuni 30 meetrit sekundis tormituult. Detsember ja jõuluootus tõotab alata rahutult. Kuid selleski on ilu. Kaunist advendiaega kõigile!

Kärdla, Hiiumaa
Novembrilõpu tervitused kõigile veebikülalistele Hiiumaalt!/ Greetings from Hiiumaa Island!
Summary: For November Ending

Today is the last day of November. Tomorrow is already December and the first Advent - Christmas is near! Last night was frosty with temperatures down to -8 to -10 in Celsius but November in general was very warm, like October normally in Estonia. I took advantage of it and planted some more bulbs for spring and summer. It would have been awfully late in average year but hopefully not this November as it was very mild and with very few frosty nights. It was back in October when I thought that all bulb planting is done for this year but one attractive pack of alliums caught my sight and then I saw some incredibly cheap offerings I couldn´t resist ... and so it went, as always. Now there is new extension of Butterfly Bed with new alliums, hyacinths and species tulips. Spring is worth to wait!

I´m spending my last days of November on Hiiumaa Island, second biggest island in Estonia. Usually I´m here in summertime but this year in November. It is predicted a heavy storm to hit the island tomorrow, it could be terrifying but also beautiful. However, it is certainly interesting time to visit!

5 kommentaari:

  1. Ma piilusin ka paar kuud tagasi poes seda pakitäit liblikaahvatlust aga veensin ennast ikka ümber, et enne oleks parem asjad aias läbi mõelda kui uusi ahvatlusi koju tassida (Haa!). Ja aiavaba periood tundub praegu tõesti pikana aga ma ootan siis siin blogis pilte kaunitest kuukingadest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ilmselt õnnestus minul see ahvatlus häbematult odavalt soetada. Tõsi, oli ta sellegi poolest võrdlemisi kena kopikas.

      Najaa, orhideepilte loodetavasti saab, kui on pildistamise ilma ja valgust- argipäevad on ju pimedas tööle, pimedas koju...

      Kustuta
    2. Muideks see ahvatlus oli ikka üks kummaline vidin! Selline sibulapaki lux edition. Mullaga! Varsti panevad ehk labidakesegi kaasa! :-D

      Kustuta
  2. Mul ka juba peas ja paberil kõik valmis mõeldud, kuhu potti ja mida rõdule panna ning millised seemned selleks varuda-külvata. Ja aeda vaatevälja keskele liblikate ja kimalaste meelitamise ala :)!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, lahe-lahe!!! Nüüd jääb vaid sellest veel blogi pidama hakata! ;-)

      Kustuta