neljapäev, 14. november 2013

Tubased aiad: Phalaenopsis amboinensis

Vastu talve ja pimedat on paljudel liblikorhideedel uued õievarred kasvamas, kuid kahjuks poetavad mitmed ka pungi. Ei lähe nende rütmid meie aastaaegade ja valgustingimustega mitte kokku. Jäin vist sel sügisel hiljaks ka lisavalgustamisega ning kõigile seda paraku ei jätku nagunii. Üks, kes ilma lisavalguseta oma õied siiski kenasti valmis meisterdas, on Phalaenopsis amboinensis. Õievars oli varasemast olemas ja nii ehk jagus energiat piisavalt õitele.

Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis amboinensis
Amboinensis õitsebki tavaliselt 2-3 õiega ühel varrel, vaid kogukamatel isenditel võib õisi korraga rohkem olla. Vanematel taimedel on õievarsi palju ja nii võib taim kenakese vaatepildi luua. Liigisiseselt varieerub õiemuster laialt, on ka ilma punase pigmendita õisi (nn flava vorm). Taimel on tugev iseloomulk ja küllaltki intensiivne vürtsikas-magus lõhn, mis erinevalt teistest kuukingadest on tuntav ööpäevaringselt. Aboinensiseid on palju kasutatud kuukingade aretustöös ja on olnud oluliseks aluseks kollaste hübriidide loomisele.

Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis amboinensis
Summary: Indoor gardens - Phalaenopsis amboinensis  

Lot of phalaenopsis are spiking now but unfortunately quite a lot of them are losing buds as well. Descending light conditions are not in their favour. For most of my collection I have set up an extra lights but I guess I was little late with turning them on in mid-October. However, Phalaenopsis amboinensis is blooming nicely with twoblooms and no additional lighting at all.

Phalaenopsis amboinensis is a species orchid that usually has 2-3 flowers per stem. Only larger plants have more. However, blooming repeatedly from old stems, it can set up quite a nice show! Blooms can be versatile in their pattern; there is also a form without red pigment, so called flava-form. Blooms smell nicely and have a spiced-sweet fragrance. It can be smelled throughout the day as many phalaenopsis are smelling only in mornings or on shiny days.

1 kommentaar:

  1. Huvitava mustriga kaunitar. Ma murdsin paar nädalat tagasi ühel kuukingal kogemata õievarre ära, kui seda ettevaatlikult toele kinnitada üritasin. Arva kas ma olin tige enda peale? Aga mis seal enam

    VastaKustuta