laupäev, 7. oktoober 2023

Tõsine sügistorm

Suuremad ilmamuutused tulevad sageli tugeva tuulega. Päris sügis saabub sel aastal tormiga. Tuul hakkas tugevamalt puhuma juba reede õhtul, paisudes tormiks järgneval ööl. Väga tugevalt on see puhunud terve tänase laupäeva ja ei näita ka nüüd õhtul erilisi vaibumise märke. Tugevat tuult ja tormi iile on oodata ka veel homseks päevaks. Läänekaarest alanuna on ta nüüdseks põhja keeranud. Ja toob sealt külma. 

Sügistorm võiks puudelt rebida lehti, aga mõõtmisajaloo kõige soojema septembri järel on lehed alles kõvasti puus kinni ja nii sakutatakse alla pigem terveid oksi. Tuul väntsutab ka aias kõrgeid püsikuid ja suisa ime on, kuidas nad vastu peavad, väändudes mõnes tugevamas iilis suisa maani, siis keerutatakse latvupidi kokku, siis jälle lahku...

Tuli vihma, aga mõni päikseline hetk oli ka.

Long Border
Püsikupeenar tormipäeval/ Long Border standing strong in fierce storm winds of October 7th

Pikas peenras on mõned toed, kuid neid ei ole palju. Üldine põhimõte on, et taimed peavad ise hakkama saama ja püsti seisma. Mõnel aga pole kahjuks seda omadust siiski antud ja siis peab pisut abi pakkuma. Toestan kõige kõrgemat punanuppu 'Arnhem', ka ahtalehine punanupp 'Alba' kipub õitsemise keskel ikka laiali vajuma. Mõni juhuslik tugi saab hooaja jooksul veel siia ja sinna, aga üldiselt on istutus niipalju tihe, et püsib kenasti üksteise toel püsti. Sasis mis ta sasis, aga tänane tormituul ei teinud pikas peenras mingit segadust. Üldse lamandab taimi pigem tugev vihm kui tuul. 

Blue Borders
Sügisesed toonid sinistes peenardes/ Autumnal colours in Blue Borders

Tugevast tuulest on ka nii palju kasu, et kui ka vahepeal veidi vihma sajab, siis aed kuivab kiiresti ja saab aiatöid teha. Niitsin täna muru, korrastasin peenraid ja istutasin mõned uued roosad floksid ('Rosa Pastel', 'Tsvet Jabloni' ja 'Zimoje Utro'. Õhtu eel korjasin kokku veel selleaastase kõrvitsasaagi, sest öökülmad pole enam kaugel. Saak kujunes ootamatult suureks, sest taimed ei saanud kevadel head kasvuhoogu sisse ja viljumine kippus hiliseks jääma. Lõpp hea, kõik hea. 

Helianthus 'Lemon Queen'
Lilled tuules/ October flowers in the wind
Pond Borders
Tiigipeenrad/ Pond Borders
Pond Borders
Tiigipeenrad/ Pond Borders

Tiigipeenardes on tuulele ja vihmale alla andjaid rohkem. Peenrad on ka veidi varjulisemates oludes ja seetõttu on taimed veidi pehmemad-nõrgemad. Tuge vajavad punanup 'Korea'n Snow', mõned sügisastrid ja kastik-stepirohud. Üle kõige kõrgub seal torujaõieline vesikanep. Enam kui kahemeetrine taim on möödunud sügise istutus ning tore, et ta juba nii tugevat kasvu näitab, kuigi hooaeg pole lihtsamate killast olnud. 

Sama vesikanepi sõsartaim (samast seemnekülvist, mis pärineb Kanadast) kasvab minu aias kolmandat aastat. See on ilmselt minu "desert island" taim, ehk taim, kelle ma valiksin, kui saaksin valida vaid ühe. Temas on kõik kaunis, kogu hooaja vältel. Jõuline kasv, ilmelised roosad varred, lopsakas suur lehestik, üleelusuurused õisikud. Möödunud aastal oli kõrgust 2,75 meetrit, sel aasta võib veelgi enam olla. Et kasvust õiget aimdust saada, astusin ka ise pildile.


Eupatorium fistulosum
Aednik ja tema taim/ Gardener and his desert island plant
Eupatorium fistulosum
Torujaõieline vesikanep/ Eupatorium fistulosum

Sügis hakkab nüüd oma palet näitama ja võimalik, et kohe oma kurjemast küljest. Sünoptikud ennustavad jahedat ja sajust oktoobrit. Näis, kas pääseme veel öökülmast või mitte. Siiani pole meil teda olnud. Nagu ikka, sõltub sellest daaliate hooaeg. Samas on see juba küllaldaselt pikk olnud ning enamus neist on juba õige väsinud moega. Kannasid tahaks aga küll veel hoida silmarõõmuks.

Ka hortensiate õitsemise lõpetab esimene öökülm. Hetkel on neil puna palgeil.

Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds' & 'Candle Light'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds' & 'Candle Light'
Hydrangea paniculata 'Angel's Blush'
Hydrangea paniculata 'Angel's Blush'
Long Border
Hydrangea paniculata 'Early Sensation' & 'Pink Diamond'

Aiamaalt on koristada veel juurikad (porgand, pastinaak ja punapeet) ning tarbida lehtköögivilju (lehtpeet, lehtkapsas). Ubade vigvam lendas tormiga minema, peaks siiski kokku korjama veel kaunad, kus terad sees. 

Natuke on ka sibulilli veel istutada. Pean nad pottidesse panema, sest ma lihtsalt ei tea, kus on ruumi ja kus ei ole. Eks kevadel selgub ja siis saab ka pottide sisu maha istutada. On kirgaslilli ja krookusi, kobarhüatsinte, siniliiliad ja tulpe. Ja Belgiast ootan veel kümmet hiirt! ;)

Pumkin & Squash Crop 2023
Värvikas saak ja lõpetus sellele sissekandele/ Colourful crop and colourful ending to this post


8 kommentaari:

  1. This is an excellent crop of vegetables, Tistou. I love red pumpkins. The storm did not damage your plants, many of them look beautiful. Your hydrangeas are wonderful.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, despite of rather difficult summer (heat and drought) the crop is pretty satisfying!

      Kustuta
  2. Torujaõieline vesikanep on tõesti lausa vapustav. Kust sa neid taimi küll hangid. Ma tahan ka :) No ja kus on kõrvitsaid. Ei tule see oktoober nii jahe midagi või õigemini on meil jaheduse piir mingil moel 20 C kanti roninud. Alla selle tundub, et on peaaegu pakane. Ilusat sügise nautimist. Usun, et novembrini saab seda teha, eriti kuu lõpupoole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No oktoober on tulnud pisut heitlikum kui me lootsime ehk. Nüüdseks esimene üllatuslumigi olnud.

      Erilised taimed tulevad aga suure soovimise peale. Olen seda täheldanud. :)

      Kustuta
  3. See Eupatorium fistulosum näeb ikka kummastav välja, mäherdune õisikujurakas otsas! Suured-kõrged taimed on head, sama hästi kui hooldusvabad. Näiteks Silphium perfoliatum meeldib mulle hästi, kasvab n-ö preeriaheinamaal, üle pea kõrge ning tihkesse taimepessa pole umbrohi suutnud tungida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kogu taim on ilge jurakas! Ja jube äge. Silphium perfoliatum on mul täitsa listil, aga veel saamata. Tartu bot aias olen vaadanud küll, et väga tore taim. Aga kukub vist esimese külma peale kokku?

      Kustuta
  4. Vaadates Sinu uhket vesikanepit, meenus mulle nimi, mille vanaema ja isa Sulle kahepeale panid... :-) Näed ikka veel oled Tillu-Villu :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No selle taimevõrdluse peale võiks küll arvata, et päris päkapikk! :D

      Kustuta