reede, 20. oktoober 2023

Heitlik-sajune sügis

Sügisesed muutused käivad kiirelt. Vaid nädalaga võib pilt sootuks teiseks saada, eriti kui sinna nädalasse jääb mõni korralikum öökülm. 9. oktoobri öösel oli õrn öökülm, mis võttis kõrvitsaliste lehed, kuid jättis alles veel daaliad. Järgneval, 10. oktoobri hommikul, oli aga kogu maa ja ilm hallast valged ja ka daaliad külmavõetud. Kiirelt hakkasid kolletama puud ning pruuni siginema püsikute peenardesse. Järgnenud tormid ja sajud on vaid vintsutusi lisanud. 

Ja sadanud on tõesti palju. Tiiki on isegi vesi uuesti siginenud - hea uudis muidugi vesiroosidele - saavad kindlamalt talvele vastu minna. Muu maa aga on vettinud. Plaanisin viimasel nädalavahetusel üles võtta peedid ja porgandid, kuid sajule vahet ei tulnudki ja kõik oli ligamärg. Esmaspäeval õnneks oli päeva esimene pool kuivem ja sai lõunapausil töödega alustada. Õhtupoole jätkates aga tuli juba kerge hoogsadu taaskord peale ja muutis töö väga ebameeldivaks ja ligaseks. Ma ei mäletaks, et ma porganditelt oleks pidanud varem eemaldama vedelat-voolavat savi! Juurvili sai siiski üles ja järgmisel päeval ka daaliad põllult.

Ma juba kevadel mõtlesin, et no enam ma nende daaliate istutamise ja ülesvõtmisega ei taha jännata. See on tõesti väga töömahukas. No nüüd siis lisandus veel väga halb ilm ja väga märg maa... seda raskem, seda tülikam... Aga endast tuleb võtu saada, ja asjad ära teha! Daaliad olid ju sel aasta väga ilusad ja õitsesid hästi. Ja eks on nad ju ilusad ka!   

Calamagrostis brachytricha
Lühikarvane kastik/ Calamagrostis brachytricha

Niisiis sadanud on viimasel ajal palju. Nüüd on ka esimene lumi olnud - neljapäeval 19.10 oli Lääne-Virumaal ja mujal Põhja-Eestis maa valge. Tallinnas oli õhuke kirme hommikul Pääskülas, kuid see sulas kiirelt. Päeva jooksul viskas valgeid helbeid alla veelgi. 

Long Border in October
Muutunud värvigamma peale esimest suuremat öökülma/ Changed colour palette in the garden after first frost of the seadson
Long Border in October
Pikk peenar ja kolletavad vahtrad/ Long Border and yellowing acers
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Kaunid sügisastrid pikas peenras/ New England asters in Long Border

Sel nädalal on olnud ka paar ilusat selget ja härmas hommikut. Ka tänane hommik oli päiksepaisteline ja hall püsis päris pikalt maas. Järgnevad pildid on möödunud esmaspäeva hommikust.

Frosty Morning
Härmas hommik/ Frosty morning
Long Border in October
Pikk peenar/ Long Border
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Sügisastrid/ Autumn asters
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'

Kui päike tõusis kõrgemale, härmatis sulas ja sündis päris kena päev. Õhtupoolik küll piserdas taaskord ka vihma. 

Long Border in October
Kõrged püsikud/ Tall prennials and grasses
Symphyotrichum 'Treffpunkt'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Treffpunkt'
Symphyotrichum 'Treffpunkt'
Symphyotrichum novi-belgii 'Treffpunkt'
Symphyotrichum 'Treffpunkt'
Symphyotrichum novi-belgii 'Treffpunkt'
Symphyotrichum novae-angliae 'Eugens Tintenblau'
Kaunis-sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Eugen's Tintenblau'
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae
Aster cordifolius 'Little Carlow'
Südajalehine sügisaster/ Symphyotrichum cordifolium 'Little Carlow'
Aster cordifolius 'Little Carlow'
Symphyotrichum cordifolium 'Little Carlow'
Phlox paniculata
Floksid teevad uusi õisi/ Some phloxes are having a new flush of flowers

Midagi üles (daaliad), midagi maha - sain mulda ka suurema osa uutest kevadistest sibullilledest. Nagu eelmine kord juba kirjutasin, polnud ma mitu sügist praktiliselt midagi ostnud ega mulda pistnud, siis nüüd sai nagu kuidagi topelt või suisa kolmekordselt. Ja kõik ei saanudki maha, päris palju ka pottidesse, sest õiget kohta püsikute vahel, kus nad olla võiks, on hetkel päris keeruline kui mitte võimatu leida. Aga uusi on nüüd nii krookusi, koerahambaid, kobarhüatsinte ja idahüatsinte, sillasid ja botaanilisi tulpe... üks lumikelluke (!)) ,,, kindlasti midagi veel. Mida ei olnud, olid laugud ja nartsissid. Eelolev kevad jälle sedakorda huvitavam oodata.

Eile sain kätte ka veel 10 uut hiirt. Pisi-pisid, aga väga erilised-uued! Sel nädalavahetusel niisiis jälle toredat istutamistööd. Ja istutada on muudki, annaks vaid ilma.

Long Border in October
Pikk peenar/ Long Border

3 kommentaari:

  1. tänud, päsmasaster peab mul olema küll, nime e tea enne kui vaatan, Treffpunkt on väga ilusat värvi. See pikk suvi eksitas kuidagi ära ja nüüd on äkiline suur sügis. Isegi meil on üsna palju sadanud, üks tõsisem hall olnud aga esimest lund ei olnud. Minu daaliate kannatused lõpetas hoiutingimuste kadumine. Töö poolest on hea meel aga ilu poolest jälle mitte. Daaliad on tõesti ilusad. Minul jäävad püsikud lõikamata. Küünarnuki kanaleid laiendati eile ja terve kuu ei tohi pingutada aga ega ilma võib veel ka novembri keskel olla sellist, et midagi olulist lõigata saab. Loodame parimat. Saad ehk oma plaanid täidetud. Palju sul neid hiiri juba on, mulle tundub, et väga palju :)

    VastaKustuta
  2. Ma mõtlesin, et hiired teevad toas kurja, et said 10 uut kätte. Hea jaht. :) Aga siis taipasin, et hoopis väärtuslikumatest hiirtest käib jutt. Tohoh, nii palju uusi mousesid juba olemas. Ega sa nimesid ei raatsi avaldada? Aga astrid on ka mind ära võlunud ja Little Carlow on tõeline aare.

    VastaKustuta
  3. Kúll on ilusad need halla - hármatise pildid. Eriti Marina Volkonsky úksiku oksaga..

    VastaKustuta