laupäev, 30. september 2023

Septembrid pole vennad

Pole aastad vennad, ei aastaajad ega ka kuud. Eelmine september oli armutu, kohe esimesel nädalal tegi öökülma ning keeras looduse sügiseseks. Aiast rääkimata. Daalaid punnitasid küll kuu lõpuks uusi õisi, kuid suurem õitsemine sai esimeste öökülmadega lõpetatud. Suvelilledest rääkimata. Oktoobri alguseks olid metsad kollased.

Sel aastal ja septembris on kõik teisiti. September on olnud suvekuu, kompenseerides seda, mis võib-olla ehk juulis-augustis väheseks jäi. Veel  eile, 29. septembril oli 23 kraadi sooja, mis on pea enneolematu. September pakkuski soojarekordeid mitmele poole üle Eesti. Kus udud enam üle käivad, on kaskedes kollast, ja vatradki punetavad juba mitmel pool. Aga üldilmelt on metsad ikkagi veel rohelised. Mõnes vaates pole sügist mitte aimatagi. 

Miski minus pisut aimas ette, et septembriga nii võib minna. Et teeb veel päris suve. Sest see päris suvi ise jäi ju kuidagi napiks. Või lahjaks. Oli ära juba jaanipäeva paiku. 

Kes sai, see kindlasti nautis septembrit. 

Autumn flowering perennials
Päevalilled ja sügisastrid/ Perennial sunflowers & Autumn asters

Vihma pole meil tulnud nii palju kui ehk mujal. Tiik on kuival. Vesiroosid on kui kuivamaa taimed, lehed vapralt püsti. Suve poole olid nende vahel ka õied. Kui talv risoome ei võtaks, võibolla saakski vesiroosi kuival maal kasvatada? Vähemalt mõnda aega ehk. Hea, et nad meil need veenappused ja kuivad ajad üle elavad. See on päris sage viimastel aastatel, et tiik jääb päris kuivaks.

Kuna sademeid on vähe olnud, on ka metsad kuivad ja sellist seente uputust kui mujal, siin ei ole. Meie metsad muidugi polegi mingid erilised seenemetsad. Marjadest rääkimata. Viljakatel maadel on nad tihedad ja pimedad kui džunglid. Või kui ongi vähe rohkem valgust, siis on heinad rinnuni. Kastikud ja sinihelmikad. 

Aster x frikartii 'Mönch'
Frikart aster/ Aster x frikartii 'Mönch'
Sypmhyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae

See september ja see sügis on kindlasti soodsamad ka sügisastritele. Õisi on olnud varajasemate seas juba augusti keskpaigast ning lootust on, et suurem osa teisigi jõuavad sel aastal õitsemiseni. Ja kes ei jõua, neid ilmselt pole ka vaja. Tuleb kriitiliselt hakata vaatama ja suhtuma neisse, kes oma ülesandeid siin aias ja siinsetes oludes ei täida. 

Aster amellus 'Rosa Erfüllung'
Amellaster/ Aster amellus 'Rosa Erfüllung'
Aster amellus 'Veilchenkönigin
Amellaster/ Aster amellus 'Veilchenkönigin'
Aster dumosus 'Island Samoa'
Madal aster/ Aster dumosus 'Island Samoa'
Sypmhyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonski'
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonski'

Üle paari aasta olen tellinud selleks sügiseks pisut enam sibullilli, mida kevadeks maha panna. Aga keeruline on midagi maha panna, kui peenrad on tihedalt taimi täis. Ja kui ei olegi, siis kindlasti on kuskil juba mingid sibulad mullas ees ootel. Niiviisi pean vist suurema osa hoopis pottidesse istutama ja niiviisi nendega kevadet ootama, et siis, kui selgub kus ka tegelikult ruumi on, maha istutada. Mõned koerahambad saab siiski ka kohe õunapuude alla istutada. Loodan, et nad hakkavad seal vaikselt ise paljunema ja levima. 

Rahmeldaja tundis huvi, kuidas mul on korduvõitsemistega. No eriti ei ole. Mul ju enamikus siin püsililled ja need, kui just polegi korduvõitsejatega tegu, eriti uuesti õitsema ei kipu. Olgu aasta missugune tahes. Korduvõitsemine paistab olema enam puittaimede teema. Jaaniroos on teinud veidi õisi meil. Tallinnas nägin üht eksemplari, mis oli pea sama õisi täis kui suve alguses. Tallinnas nägin ka ungari sirelit, millel mõned õiekobarad valla. 

Püsikutest on floksid ehk ühed parimad korduvõitsejad ja nende seas on mõni eriti kindel. 'Blue Evening' õitseb peal igal aastal teist korda uuesti ja ka see aasta pole erand. On kenasti jälle sinine!

Phlox paniculata 'Blue Evening'
Aed-floks/ Phlox paniculata 'Blue Evening' - second flush of blooms
Micanthus sinensis 'Variegata' & Phlox paniculata 'Blue Evening'
Siidpöörised ja floksid/ Miscanthus sinensis 'Variegatus' & Phlox paniculata 'Blue Evening'

Heledamat ja rõõmsamat tooni loovad püsik-päevalilled. Huvitav on, et nad punnitavad õisi lahti igal aastal mõnda aega, aga ilusaks muutuvad ikkagi alles siis, kui päevad lühemaks ja ilmad jahedamaks muutuvad. No sel aastal pole muidugi mingit jahedust eriti olnud. Aga ilusad on nad juba küll!

Helianthus 'Carine'
Helianthus 'Carine'
Helianthus 'Lemon Queen'
Helianthus 'Lemon Queen' - pisut kollasem/ Little darker yellow than previous
Silphium mohrii
Eelmistega õie poolest väga sarnane on vaigulill (Silphium mohrii, eestikeelne nimi näib puuduvat)/ Very similar to previous sunflowers is Silphium mohrii, which is completely other family however

Niisiis päevalilled ja astrid. On mida nautida ja on mida veel oodata!

Long Border
Pikk peenar/ Long Border

Lõpetuseks. See suvi tõi veel ühe muutuse. Meie silmapiirile nimelt. Poleks iial arvanud, et meil siin, keset sisemaad ja kaugel meredest, aga mitte tugevatest tuultest, võiks kokkupuudet tulla tuulikutega. Aga nüüd nii on. Meie silmapiiril on 9 tuulikut! Kui ei teaks, võib-olla ei näeks või ei aimakski. Vaid õhtul tekib õhtutaevasse punaste vilkuvate tulede rida. Aga kui ilm on selge ja hoolikalt vaadata, siis täiesti näeb ka tuulikuid endid. Vaatamata sellele, et nad on 25 km kaugusel. See on vastvalminud Saarde tuulepark Kilingi-Nõmme kandis. Mind nad ei sega, pigem lisab kübeke elevust. Et moodne maailm on ka meie silmapiirile jõudnud! Või siis rohepööre... või midagi.

Evening Sky
Kaks üheksast - Saarde tuulepark/ New view from our garden - newly erected wind turbines, some 25 km away from us but clearly wisible nevertheless!


4 kommentaari:

  1. Imestlen jätkuvalt, et pikas peenras kõik nii hästi püsti seisavad. Või on siiski toed ka vahel? Piltide pealt igatahes ei paista. Jah, flokside teistkordne õitsemine on meil ka, muidugi mitte kõik sordid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõni tugi on, aga neid on üldiselt vähe. Treenime tuultega end iseseisvalt seisma või siis toetume headele naabritele! ;)

      Kustuta
  2. Selle ´Blue Evenngi `pean mina saama :) aga üldiselt on tõesti roheline silmapiir ja astrite uhke õitsemine. need tuulikud silmapiiril on kuidagi ulmelised ja võivad elevust tekitada küll :) No ja millised imelised Helianthused, ma pole osanud nende poole kunagi vaadata, kahjuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Helianthuste teema väärib täiesti avastamist, sest nad on nii tänuväärsed sügisesed õitsejad!

      Kustuta