reede, 15. september 2023

Ja on suve veel septembriski

Viimases kirjutises nentisin oma tundmusi, et ega õiget suve enam septembris pole. Pole seda õiget tunnet ja ega ilmgi on juba teise olemisega. Et septembri keskpaiga lähedal võib tulla veel 4 päeva järjest südasuvist soojust (24-25 'C) ei osanud ma küll kuidagi ette aimata ega prognoosida. Kuigi, kasin suvesoe juulis ja augustis panid mindki arvama, et ehk septembris tuleb veel miskit. Aga tuli rohkem, kui oodata oleks osanud!

Septembril on juba oma värvid ja õied ning seda ei saa eirata, aga ometi see soojus, see õhtute sumedus tõid tagasi kõige pesuehtsamad suvetundmused. Jah, võib-olla just need soojad õhtud, mil veel kella 22 ajal oli 18-20 kraadi sooja. Oleme juba mõnda aega harjunud päris kuumade suvepäevadega, aga troopiliselt soe õhtu ja soe öö on jätkuvalt meie kandis haruldus. Seda enam septembris.

Septembri õites domineerivad juba astrid.

Aster amellus 'Mira'
Amellaster/ Aster amellus 'Mira'
Aster ageratoides 'Harry Smith'
Päsmasaster/ Aster ageratoides 'Harry Smith'
Symphyotrichum dumosus 'Early Blue'
Madal sügisaster/ Symphyotrichum dumosus 'Early Blue'
Asters in Long Border
Sügisastrid pikas peenras/ Autumn asters in Long Border

Varakevadel tõi ema mulle Inglismaalt väga haruldase kuldvitsasordi 'Foxbrook Fountain'. See saab kõrguma tulevikus meie sügiseses aias, kuid näitab juba ka nüüd oma iseloomu. Sordi eripära on suur kõrgus. 

Solidago 'Foxbrook Fountain'
Kõrrelised ja kuldvits/ Grasses & Solidago 'Foxbrook Fountain'

Et miinimumtellimust täis saada, sai lisatud juurde paar kroonlauku (Tulbaghia) ja kaeralille sort 'Star of the East'. Laugud on pea suvi läbi õitsenud, nüüd jõudis selleni ka kaeralill. Õied on suurimad perekonnas, läbimõõduga kuni 7 cm. 

Kniphofia 'Star of the East'
Kaeralill/ Crocosmia 'Star of the East'

Kaeralilled on pärit Lõuna-Aafrikast. On suur ime, et osad sordid suudavad ka meie kliimas aasta ringi hakkama saada. Aafrika lõunaosast on pärit mitmeid teisigi taimi, mis aianduses olulise koha leidnud. Meie kliimas paraku suvikute või potitaimedena. Tutt-liiliad on samuti toredad sibulilled, mis päris kenasti suvel väljas peenardes hakkama saavad, kuid talvel külmavaba kohta vajavad. 

Eucomis 'Pink Gin'
Tuttliilia/ Eucomis 'Pink Gin'

Kannad on päris troopilised taimed. Suve lõpuks jõuavad nad oma parimasse vormi.

Canna collection
Kannakollektsioon/ Collection of Cannas

Püsilillepeenardes on lõppenud fokside õitsemine ning see on asendunud veiskanepite domineerimisega. Nad on mul ühed suured lemmikud! Huvitaval kombel on sel aastal mõned kõrged madalamad ja madalad palju kõrgemad kui tavaliselt. Kes sai kevadistest hilisöökülmadest pihta, nende kasv jäigi napimaks.

Euphorbia cultivars
Sügisesed sinised peenrad on vesikanepi-roosad/ Blue Borders are Eupatorium pink in September
Garden View
Vesikanepid aias/ Eupatorium cultivars in garden
Long Border
Pikk peenar/Long Border

Hortensiad õhetavad.

Hydrangea paniculata cultivars
Aedhortensiad/ Hydrangea paniculata cultivars
Hydrangea paniculata 'White Diamond'
Hydrangea paniculata 'White Diamond'
Hydrangea paniculata 'Limelight'
Hydrangea paniculata 'Limelight'

Ja lõpetuseks taas natuke tugevamat värvi!

Late Summer Blooms
Daaliad/ Dahlia Bed
Late Summer Blooms
Päevalilled ja daaliad/ Sunflowers & Dahlias
Garden View
Pikad vaated/ Long Views
Aster x frikartii 'Jungfrau'
Frikarti aster/ Aster x frikartii 'Jungfrau'

Soojalaines oli veel palju pääsukesi ja väike lehelind laksutas laulda. Sügav sügis on veel kaugel!

4 kommentaari:

  1. Kaeralilled püsisid mul päris mitu aastat. Kuniks läksin laisaks ja enam ei katnud ning üks vähese lumega talv tegi neile otsa peale. Samamoodi kadus ka Galtonia. Kuid tõrvikliiliad on alles. Nemad on andnud isekülvitaimigi. Viimastel suvedel on aga õitsemine paraku peagu olematuks muutunud. Miks? - ei tea.

    VastaKustuta
  2. It does feel like summer during the days, even if we've had a couple of degrees cooler than you.
    You have fantastic colours, and so much flowers! September is actually still quite floriferous and the trees are still in leaf. During a sunny day it's easy to keep the spirits up.

    VastaKustuta
  3. Imelised kooslused on need kõrged lilled vaheliti kõrrelistega.

    VastaKustuta
  4. Sellist ilma tõesti prognoosida ei osanud ja just need hilisõhtud panevad emotsioneerima. Milline nauding. Kuidagi ei saa tuppa mindud kuigi juba suur pime ja kellaaeg hiline. Ehk õnnestub tänavu ka neil astritel õide minna mis muidu ei jõua. Kuidas sul korduvõitsemistega on? Mina avastasin eile alpi näsiniine lisaks paljudele priimulatele.

    VastaKustuta