kolmapäev, 23. august 2023

Hiirteteater - suveetendus 2023

See oli kolm-neli suve tagasi, kui mu hiirehostad hakkasid vähehaaval peenrdes hääbuma ja kaduma. Olin seda tendentsi juba teistelt aednikelt kuulnud, kuid endamisi lootsin ikka, et küll mina neid paremini poputan ja kollektsiooni elujõulisena hoian. Aga no ei läinud nii. Kiratsema  ja kaduma hakkasid just varem istutatud ja kirjelduste järgi vitaalsemad sordid - 'Lucky Mouse', 'Frosted Mouse Ears' ja 'Snow Mouse' mõned tuntumatest. 

Otsustasin, et proovin teist lähenemist - potikultuuri. 2021.a sügisel võtsin kõik alles jäänud sordid üles ning istutasin savipottidesse. Mullasegu püüdsin segada kergema ja lisasin pikatoimelist väetist. Nii olid hiired minuni sageli jõudnud - juured väetise pärleid täis. Ju neid siis aiandites suudetakse nii elu- ja paljunemisvõimelistena hoida. Potid said talveks istutatud lavasse.

Esimesel suvel möödunud aastal kogusid taimed veel jõudu. Aga ikka kasvasid ja olid päris kenad. Sel aastal võib olla isegi rahulolev! Ilus õtsemine oli. Ja õitsemine on hiirehostadel kindlasti boonuseks!

Mouse Family Hostas
Hiirehostade teater/ Mouse Hosta Theatre
Mouse Family Hostas
Kollektsioon/ Collection of Mouse Hostas
Mouse Family Hostas
Kollektsioon/ Collection of Mouse Hostas

Kollektsioonis on hetkel 30 sorti pluss kõigi hiirte ema 'Blue Mouse Ears' kahe eksemplariga endiselt peenardes. Viimastel aastatel on taas palju uusi sorte juurde tulnud, mida mul ei ole. Kuid nende uutega on ka sageli nii, et kiirelt nad tulevad ja sama kiirelt ka kaovad ning paljundusse ning müüginimekirjadesse nad pikalt pidama ei jää. Kas siis pole neil suuremat sordiväärtust või pole taimed püsivad/elujõulised. Mõned sordid pole ka stabiilsed ja "keeravad tagasi" algsordiks. 

Mouse Family Hostas
Eriilmelised/ Great variety of leaf features among Mouse series hostas
Mouse Family Hostas
Mouse collection
Mouse Family Hostas
Mouse Family
Mouse Family Hostas
Mouse Family
Mouse Family Hostas
Kõik koos/ All together
Mouse Family Hostas
Kollektsioon/ Collection

Vähemalt esialgu näib potikultuuri üleminek end õigustavat. Kui sageli ja mil viisil neid ümber istutada, jagada, väetada, selgub edasise praktika käigus. Mõni sort näib õige kiiresti oma poti täis kasvatavat. Võimalus on muidugi minna siis ka suurema poti peale. Juba paegu on kasutusel potid kahes mõõdus. No näis. Peaasi, et püsivad ja rõõmustavad!

Ahjaa - miks teater? Teater, sest niiviisi kutsutakse pottidesse istutatud ja korrustena (riiulisse) seatud taimekollektsioone Inglismaal. Eriti populaarsed on seal kõrvikpriimulateatrid. Aga miks mitte ka hostateater? Või hiirteteater!

12 kommentaari:

  1. What a lovely mouse theater! I had no idea there were so many cultivars. Looks really, really great assembled like this.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. There is almost countless list of mice that is ever growing! Just decided to include eight more mouse to my collection, but there are many more.

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Jaa, see nende pisike minimaalim on põnev ja väga vaheldusrikas!

      Kustuta
  3. On see vast etendus! Ilus tükk, pole midagi öelda. Mul neid hiiri vähe. Just selle kahtlase püsimise pärast. Hakka või ise ka teatrit tegema. Hiired on nunnud ja neile tõesti sobib ka õitsemine. Kui suured potid ka üle ääre hakkavad ajama siis olen valmis jääkidele kodu pakkuma :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodan, et olen leidnud viisi, kuidas neid pidada ja presenteerida! ;)

      Kustuta
  4. Väga ilus vaadata,kõik ühesugused potid ka.Kuidas neid talvel hoiad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitähh! Olen potte talvitanud lavas servani mulda kaevatuna. Laval on kilest katus/kaan - nii et sademeid nad ei saa.

      Kustuta
  5. Interesting collection of potted hostas, Tistou. I didn't know such miniature sorts existed. Thanks for the info.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, mouse series hostas are wonderful and great to collect! ;)

      Kustuta
  6. Huvitav, et teemasse :) Ma olen viimasel ajal kohanud aedades üksjagu potitaimi ja need on mõjunud kauni täiendusena. "kogutud hiired" näevad nii hoopis uhkemad välja ja nagu alati on siin mängus sinu hea maitse ja oskus - potid - savist ja ilusa vormiga. Ilus!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Aga hiired näevad tõesti pottides paremad välja! ;)

      Kustuta