neljapäev, 10. august 2023

Õhtud flokside sinas

Juuli oli teatavasti kesmisest jahedam ja sajusem. Paljudele aednikele meeltmööda, kuid puhkajatele mitte nii väga. Ja aednikust puhkajale? No nii ja naa. Päikest oleks võinud ikka pisut rohkem olla ja soojagi... Ja kuigi ma tõden sageli, et ma ei ole kuuma kliima inimene (vähemalt mitte Eesti kuumalaine inimene), siis ometi rahulikult maal-kodus olles võib ikka soojem olla küll. Augusti esimene nädal kujunes suisa sajuseks, mis praktiliselt välistas igasugused muru- ja kõlblatööd. Istutada oleks ehk võinud, kuid peale sünnipäevaks üllatuskingiks saadud roosi (Rosa 'Princess Alexandra of Kent'), ei istutanud ma midagi. 

Niisiis vaatasin neid sadusid ja sinetavaid flokse, mis augustiõhtute jaheduses ja madalas valguses aina sügavamaid toone võtsid. Mulle meeldib flokside õitsemisaeg!

Phlox paniculata 'Shapka Monomaha'
Aedfloks/ Phlox paniculata 'Shapka Monomaha'
Phlox paniculata 'Donau'
Phlox paniculata 'Donau'
Blue Border
Sinised floksid sinises peenras/ Blue phloxes in Blue Bed

Flokse käisin ma sel aastal esimest korda aga vaatamas ja nuusutamas ka floksinäitustel, nii Mädapea mõisas kui Asu ja Nõrga taludes Viljandimaal. Eks mul on ikka huvi siniste vastu, aga uue lemmikvärvina on juurde tulnud heleroosad floksid. Ja nende seas on loomulikult suurepäraseid, mida omagi aeda ihaleda. Mitu aastat on mind vaevanud 'Tsvet Jabloni' ilu ning nüüd on see ilu ka minul olemas! Lisaks veel paar iludust. 'Tsvet Jabloni' oli muide ka eelmise aasta Mädapea mõisa floksinäituse võitja! Kui hästi läheb, näitan õisi järgmine kord, või siis järgmine aasta!

Täna jään aga siniste juurde. Imeline sinine floks on 'Blue Evening'. Olen teda näinud teistes aedades ja lugenud kirjeldusi, kuid nii kõrge, kui on ta minul, pole kuskil täheldatud. Nii aianurgas kui pikas peenras on tal kõrguseks ca 160-170 cm ehk siis mulle ninani! Nii on väga hea teda nuusutamas käia!

Phlox paniculata 'Blue Evening'
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Garden Corner
'Blue Evening' kõrgumas üle kõige muu aiapeenardes/ 'Blue Evening' towering all over others

Toredad on ka helesinised/valged sordid sinise kumaga. Mul on neid ühtekokku kolm. Kaks peaks olema 'Flame Blue', kuid kuna neil on välimuses kerge vahe sees, siis kahtlustan, et äkki üks on 'Flame Marine'. 

Phlox paniculata 'Flame Blue'
Phlox paniculata 'Flame Blue'
Phlox paniculata 'Flame Blue'
'Flame Blue' või siis 'Flame Marine'?
Phlox paniculata 'Ladoga'
Eelmistest kõrgem ja suurema õiega 'Ladoga'/ Phlox paniculata 'Ladoga' - Russian variety, taller and bigger blooms than previous ones

Ja siis on hoopis tumedad. Kameeleonid, kes päeval purpurlillad ja õhtul tumesinkjaslillad. 

Phlox paniculata 'Taina'
Phlox paniculata 'Taina'
Phlox paniculata 'Purple Sensation'
Phlox paniculata 'Purple Sensation'
Phlox paniculata 'Magija'
Phlox paniculata 'Magija'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Blue Border
Sinised floksid/ Blue phloxes
Blue Border
Sinised peenrad/ Blue Borders

Phlox paniculata 'Goluboi Fregat'
Sinised peenrad, Phlox paniculata 'Goluboi Fregat'

Floksid on oluline osa pikast peenrast. Nii et ikka ja jälle ka pisut pikka peenart! 

Long Border
Phloxes are also important part of Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Long Border/ Long Border
Phlox paniculata 'Younique Old Blue'
Phlox paniculata 'Younique Old Blue'



Long Border
Pikk peenar/ Long Border

Nädala algul oli sööstkuumalaine, natuke üle ööpäeva pikk. Pärnus oli esmaspäeval 07.08 üle 32 kraadi sooja. Meil oli 30,5'C. Teadagi lõppes see kuumalaine kanamunarahega Sõrves ning keeristormidega Lätis. Meil oli õhtupoolikul frondi üle minnes väga tugev puhanguline tuul, umbes 20 minutit. Siis tuli sadu, aga see oli suhteliselt väheldane ja ilma raheta. Meie õnn. Tuul rapsis küll tugevalt puid ja oksaprahti oli pärast kogu aed ja majaümbrus täis. Õnneks midagi päriselt ei murdunud ja lilled tulid sellest marust päris tervena välja - kõik pildid on juba järgnevast päevast. 

Veel on suve, ehk ka sooja ja päikest!

18 kommentaari:

  1. Viimane pilt pikast peenrast näitab kui pikk see peenar tõeliselt on. Natuke üllatas isegi. Kujutasin ette, et on neljandiku võrra lühem. Väga huvitav oleks teada mis taimed selles elavad. Kunagi, talvel, kui on rohkem aega ja kui raatsid, palun, tee üks Pika peenra nimekiri.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on hea mõte! Kirjutan kord kõik üles, mis seal on ja siis võib ka nimekirja postitusse panna!

      Kustuta
  2. Pikk peenar on ikka tõeline kompvek. Ja palun ära aja inimesele jälle floksiisu peale. Tundsin nii mõnestki sinisest iludusest teravat puudust neid pilte vaadates. Aga ilma poolest võiksid oma kodu meie külje alla kolida. Ei olulist vihma (täna oli tõesti natuke pikem hoog aga ma magasin selle lõpu maha, seega täpselt ei tea), piisavalt päikest ja pikka varrukat pole ma ikka selga saanud, maika ja lühikesed püksid ja sedagi kohati palju. Ja meie maru oli varahommikul, oksi ja lehti oli maas, elektergi käis korra kusagil jalutamas aga muidu pääsesime meiegi, isegi vihma ei saanud. Oi, mind tabas ikka tõsine floksivalu, Ja ma kujutan ette neid siniseid ning heleroosasid üksteist täiendamas ja rõhutamas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No minu floksilembus küll aina süveneb ja tore kui see nakkab! :D Sinine ja roosa lähevad hästi kokku kaa! ;)

      Kustuta
  3. unustasin, Flame Blue ja Flame Marine on paraku siiski sünonüümid, väike erinevus võib taimepõhiselt alati olla

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on väga hea info! Ma ei teadnud seda. Kuna väike vahe näis sees ka olema siis arvasin, et on eri taimed/sordid.

      Kustuta
  4. You have many beautiful late bloomers! I also love the blue shades in Phloxes and after reading this really want to find 'Blue Evening' to my garden too.
    I'm glad to hear the storm did not do havoc in your garden!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Blue Evening' is really worth to have! Hope you can find it and bring to your beautiful garden! ;)

      Kustuta
  5. Taina tähendab vene keeles saladust. See on imeline küll, kuidas ta värvi muudab :-) Aga õied on kuidagi väikesed või on põõsas alles noor?
    Kõik pildid on imeilusad, piltniku veri on Sinus ka kindlalt olemas :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näed, ma muidugi ei teadnud. Kuigi üheksa aastat vene keelt õppinud, pole mulle ta üldse külge jäänud. 'Taina' õied olid pildistamise hetkel väiksed jah. Esimesed õied olid pisut suuremad-lopsakamad, aga need olid juba närbunud/ vahetunud hädisemate vastu. Eks taim on nooreke ka - teine suvi ja selle viimase algus oli ju ka raske ja kuiv!

      Kustuta
  6. Oi, need sinised floksid on lummavad!

    VastaKustuta
  7. Sinine on võrratu ja valgega kombineerides eriti kaunis. Tõstsin oma 'Flame Blue' ümber ja oo, läks kaunimaks kui enne. Flokside aretus on tormiline ja tulemused aina paremad. Sinu valik on ahvatlev, tulen tagasi vaatama :) Flokside õitseaeg on tõepoolest see hetk suves, milleta ette ei kujuta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuleb tunnistada, 'Flame Blue' on väga kaunis sort. Kuna sorte on tohutult ja tõesti aina lisandub, siis tuleb valikutes olla väga hoolikas, sest kõiki ei saa ja kõik ei mahu nagunii! :)

      Kustuta
  8. Ja ongi päriselt sihukesed sinised floksid olemas?? - imestab võhik, kellele floksid muidu väga meeldivad. Säärane sinine palett on mu jaoks ikka täiesti uus kogemus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kui Sa loed mu siniste flokside artiklit Maakodu suvenumbrist (floksid ka esikaanel), siis saad teada, et see sinine on ikkagi möödnustega. Aga hommikuti ja õhtuti ning jaheda pilves ilmaga - on sinised küll! :D

      Kustuta
  9. What a storm you had at the beginning of August, Tistou. I also think that the summer was not very hot except for a few days.
    I like your blue phloxes Beauty! I don't have any, only white ones. pink and red. They smell so good!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Weather has been erratic this year. I am glad that garden has survived. Blue phloxes are just amazing, you should try some too! ;)

      Kustuta