neljapäev, 2. märts 2023

Märts ja killuke kevadet

Veebruari lõpetasin tõdemusega, et kevad näib veel nii kaugel, nii kaugel. Aga piisas vaid kuu vahetusest ja ühest päevast, kui kõik muutus. Päike tuli välja, sula jätkus ja imesid hakkas juhtuma. Eile, 1. märtsil sulasid seina ääred niipalju lahti, et esimesed lumikellukese pungad ilmusid nähtavale. Sai selgeks, et ei passita enam midagi - liigutakse kevade ootuses. Veebruari keskel, kui lund ei olnud, polnud veel tõesti midagi näha. 

Täna, 2. märtsil oli taaskord päikeseline ilm ja viis kraadi sooja, nagu eelnevalgi päeval ning üht-teist hakkas veel lumest välja sulama, ja see oli rohkem kui meeli ülendav. 

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Kõige esimesed!/ The very first snowdrops of 2023

Need on siis harilikud topeltõielised lumikellukesed, mis kasvavad lõunapoolse seina ääres, mägisibulapeenras ja vaid 10 cm vundamendist. Imestan, et nad ikka üldse vastu peavad sellel asukohal, sest suviti on koht kuum ja kuiv ning varakevadel kipub külm näpistama nii varakult tõusvaid taimi. Aga nad on pidanud. 

Samas peenras kasvab veel teisigi harilikke lumikellukesi ning täna hakkasid nemadki välja sulama.

Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Tulips Bed
Ja nii ta sulab!/ And so it melts!
Sping Waters
Sula/ Thaw

Kuna õunapuude all on ka lumi pisut õhem, hakkasid ka seal esimesed õied välja sulama. Need on suureõieliste lumikellukeste seemikud. Päris peenardes, kus sordid kasvavad, on veel paks lumikate.

Galanthus elwesii
Suureõieline lumikelluke/ Galanthus elwesii
Galanthus elwesii
Suureõieline lumikelluke/ Galanthus elwesii
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Adonis amurensis
Amuuri adoonise seemik oma enda valitud asukohas/ A seedling of Adonis amurensis on its chosen spot

Kevade ilmingud algasid aga eile hommikupoolikul hoopis hundinuiade seemnepoetamisega. Läänetuul tõi neid tiigi poolt aina köögi aknast mööda. Taimed on ikka targad - oskasid väga hästi valida kuivad ja väga tuulised ilmad. Täna oli juba kõik kohad sulgjaid seemneid täis. Üks tiigiäärne kasevõrse näis otsekui härmas, kuigi loomulikult mingit härmatist selles päikeses ja +5 temperatuuriga päevas ei olnud.

Typha latifolia
Hundinui/ Thypa seeding
Typha latifolia seed
Võltshärmatis/ Fake frost (Thypa seeds on birch)
Typha latifolia seed
Udusulis/ Feathered

Homme on veel lootust näha päikest ja paar kraadi peaks ka temperatuur olema ülal pool nulli. Siis aga tuleb lumesadu ja talv koos miinuskraadidega naaseb. Märtsi viimases kolmandikus võib sulailm naasta. Kannatame ära, sest need paar päeva andisid juba nii palju jõudu!


9 kommentaari:

  1. Yayyyy, looks like spring! The forecast for next week is daunting but maybe it will change... the sun is already high in the sky and strong to warm. I love all the snowdrops emerging, you have so many up already!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yesss, it surely felt like an early spring! But you are right, forecasts are pretty bad for coming week and deep cold spell is predicted. But lets hope for the best! :)

      Kustuta
  2. Oi, hakkab juba tulema lumikellukesi! Ma saan siit blogist nii toreda kevadeootuse tunde.😊 Meil aias ulatub lumi põlvini.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hakkas natuke tulema jah, aga näib et homseks on kõik taas lume all. Ja ega siingi on tegelikult üldiselt lumi põlvini, vaid üksikutes kohtades vähe hõredamalt. Siiani. Aga juba sajabki.

      Kustuta
  3. Viimased päevad on tõesti tõsist imet teinud. Ning lumikellukesed üllatavad oma jõulise äkilise ilmumisega jällegi, nii nagu igal aastal. Eks nad nüüd mõneks ajaks vist taas lume alla mattu, aga vähemalt kevade avapauk on ikkagi tehtud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ja juba sajabki laia lobjakat. Hommikuks on ilmselt kõik mattunud värskesse lumme. Sellest paarist ilusast päevast siiski piisas, et tekiks usk kevade tulekusse! Varem või hiljem.

      Kustuta
  4. What a beauty these first spring flowers, Tistou. They are brave ones. Here there is snow, it doesn't melt, so my spring flowers are under it. I'm waiting for spring too.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. First flowers are always very special! And you are true, they are very brave too, tolerating all this cold and snow that keep on coming. Will there ever be a Spring?!

      Kustuta
  5. See noore kase pilt "udusulis"ehk hundinuia - kattega on ikka väga kunstipärane :-) Palun mulle suurelt välja printida ja raamida, kui veel juubeleid peaks tulema..

    VastaKustuta