esmaspäev, 13. märts 2023

Kas talv murdub?

Märsti 13 esimest päeva on kõike seda, mida talv jaanuari ja veebruari kuu jooksul olla ei suutnud - olla tõeline talv. 10. märtsi öö ja varahommik on selle talve kõige külmemad. Meil on teist korda -17'C, kuid Mustvees on sel hommikul kell kuus 26 miinuskraadi. Lund on meil tänaseks kogunenud ligi 40 cm ja nii palju pole teda olnud aastaid. Blogipostitustest paistab sarnane olema 2013.a märts. Kümme aastat suurest lumest. Ikka ja jälle hakkab kevad sellise suure lume aastal lahti rulluma maja seinaäärtest, kust tärkavad esimesed lumikellukesed.

March Winter
Tuisuhanged 12.03.2023/ Blizzard on the fields on March 12th

Pühapäeva täitis päikesepaiste, kuid ka väga vali tuul loodest. See keerutas väljadel tuisku ning kandis kokku hangi. Temperatuur jääb napilt miinusesse, kuid tumedad pinnad sulatavad lund ja räästad tilguvad katuste lõunakülgedel intensiivselt. Viimane lumesadu laupäeva hommikul ja päeval toob veel kümme sentimeetrit värsket lund. Meie suur maja näib mattuvat hangedesse...


March Winter
Hanged maja ees/ Piles of snow in front yard
March Winter
Püsiku peenar/ Perennials bed
March Winter
Lumme mattunud aed/ Snow filled garden

Täna (13.03) hommikul oli veel sama kaunis ilm, kuid pisut soojem ja meeldivam. Tihased laualavad. Pärastlõunal tõmbub taevas pilve ning tõuseb väga tugev tuul. Taaskord sajab tihedat peenikest lund. See kõik on eelmäng ilmapöördele. Saabumas on madalrõhkkond ootamatu suure sooja ja vihmasajuga. Lubatakse kuni 7 kraadi sooja. Näis, kui palju see lund jõuab sulatada, kuid talve murdumine on ehk ta siiski. On ka aeg! Esimesed kevadõied on valmis!

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Vahepeal jälle lume alla jäänud lumikellukesed seina ääres sulavad välja/ Snowdrops covered by snow are melting out once again. Is it a finally the Spring?

Võiks öelda, et nädalavahetusel tegin ka esimesi aiatöid. Potistasin ema Inglismaalt toodud taimi. Mul on nüüd kanada kuldvits 'Foxbrooke Fountain'. Oi see saab olema vägev! Kahemeetrine kuldvits! Tõeline kuldne sammas! Mõned väiksemad asjad veel lisaks. Keldris ärkavad lembeliiliad. Puhastasin nad ja andsin esimese suutäie juua. Tomatid tärkavad ... Jah, moel või teisel on kevad siiski käes! 

March Winter
Servast sulab..../ It is melting a little ...

Järgmine kord kirjutan ilmselt kevadel. :)

6 kommentaari:

  1. Jah, on aeg. Lumi on küll iseenesest ilumeeli köitev aga...Meil tänaseks pool lund ööga läinud, mis õhtuks on saab näha olema. kevad igatahes kolistab juba koridorides ja eks see peagi meie aiasaalid täidab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see pööre oli kiire. Täna sain maalt sõnumeid, et esimesed lõokesedki juba kohal! :)

      Kustuta
  2. Looks like spring with the light! It's amazing, how during the night icy snow has turned to slush. It will thaw rapidly with the rain and the sun that's in the forecast.
    Wow, you've had very cold nights! And lots of snow. A bit harder winter than here this last week.
    It's been a peculiar winter but now it's time for spring, like you I have strong faith.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, we haven't had so much snow for years! But now lot has melted as we had one strong rain this week with temperatures up to +5 at the same time. Rain melts the snow the quickest!

      Kustuta
  3. Juba on armas tagasi vaadata neid lumiseid pilte :-) Kõige armsam pilt on seina ääres väljasulavad tillukesed.. Nii ehtne!! Väga hea võte.

    VastaKustuta