neljapäev, 12. september 2019

Kisub sügisesse

Tuleb tunnistada, augusti lõpp ja septembri algus on olnud väga ilusad. Soe, suvine, temperatuuridega meeldivalt paaril korral ka üle 25-26 kraadi. Nüüd on olukord pöördunud - vihmasemaks ja jahedamaks. Eile kihutas meist üle Bahama saartel suurt laastamistööd teinud orkaan Dorian jäänused, täna juba orkaan 'Gabrielle' viimased riismed. Ei midagi hullu neist enam meie kandis, kuid vihma ja tuult siiski siingi. Sünoptikud teatasid, et sellenädalane suvesoe oli ilmselt viimane, kuid ma ei imestaks, kui sarnast sooja tuleb veel, sest möödunud september üllatas ju mitme soojalainega. Aga eks üldilmed on ikka juba sügisesed!

Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Kaunid aedhortensiad/ Beautiful Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Mis siis aialainel? Tõttöelda sama, mis peavoolu meedia igaõhtustes uudistes - BREXIT! Nimelt ähvardab pahalane nurjata igasuguse lumikellukeste edaspidise kogumise Ühendkuningriigist. Lumikellukesed on kantud loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) nimekirja ning nendega kauplemine kolmandatest riikidest on rangelt reguleeritud. Sisuliselt tähendab see seda, et saareriigi müüjad reklaamivad oma sügiseseid katalooge kui viimaseid Euroopas. Ja eks teema minulgi seetõttu pisut käest läinud. Pagan, nad on kallid! Kümmekond uut sorti on tellitud ja mulda pandud.

Ühel viimastest soojadest päevadest sai käidud aga Mädapea mõisas, flokse vaatamas. Läksin uurima siniseid sorte, kuid loomulikult oli seal kõikvõimalikke ja võimatuid värve ja vorme (üle 400 erineva) ning see pani suu vett jooksma. Naasin küll vaid ühe taimega, kuid tellitud sai taimi veel selleks sügiseks ja ka järgmiseks hooajaks. Peamiselt siis ikkagi siniseid.

Phlox paniculata 'Gordost Rossii'
Mädapealt kaasta toodud - Phlox paniculata 'Gordost Rossii', blue plox from Russia
Flokside sinisus on muidugi suhteline, sest päikesevalguses on nad enamuses roosakad-lillakad ja päriselt sinised vaid varahommikul ja õhtul. Aga selline värvimäng teeb nad ainult huvitamaks ning tekitab soovi kõrvutada erinevaid. On vaid väidetavalt üks sort, 'Donau', mis kogu päeva lõikes on muutumatult oma hallikas-sinist tooni. Imeline lill!

Phlox paniculata 'Donau'
Floks 'Donau'/ Powdery blue plox 'Donau' is the only one to keep its blue colour throughout the day
Ja siis juhtus väike kõrvalehüpe päevaliiliatega. Väike tellimus. Sinisele floksidele tasakaaluks, kollaseid, suureõielisi. Leedust. Kuskil Slovakkia ja Eesti vahel on aga veel ka mõned hostad ja kohe jõuab kätte Võhma Juurikas, samuti nii mõnegi tellitud taime ja sibulaga, siit ja sealt. Justkui agoonilised tõmblused enne talvist letargiat.

Hydrangea paniculata 'Limelight'
'Limelight' on selleaastane täht/ Hydrangea paniculata 'Limelight' is best looking of this years hydrangeas
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' is looking good too!
Augusti algul kurtsin liblikate vähesuse üle. Kuu lõpuks nad siiski saabusid. Kõige arvukamalt admirale ja ohakaliblikaid, pisut vähem päevapaabusilmija lapsuliblikaid. Vähevõitu on endiselt koerliblikaid. Ohakaliblikaid pole meie aias minu vaatluste ajal esinenud, sel kevadel rändas neid aga meie aladele sisse arvukalt ning nüüd lendab ringi teine põlvkond. Ja üks päris uus liik sattus veel aeda augusti viimastel päevadel - niidu võiliblikas. Vahva leid!

Colias hyale
Niidu-võiliblikas on uus liik meie aias, hiid-iisopi seemikul/  Pale clouded yellow is a new species in our garden, here on anise hyssop
Vanessa atalanta
Admiral/ Red Admiral
Vanessa atlanta
Ohakaliblikas/ Painted Lady
Aglais io
Päevapaabusilm/ Peacock
Aglais urticae
Väike koerliblikas/ Small tortoiseshell
Vanessa atalanta
Admiral/ Red Admiral
Vanessa atlanta
Ohakaliblikas/ Painted Lady
Buddleja davidii 'Black Knight'
Liblikapõõsas/ Buttrfly Bush
Kui sügis on lahke, siis on veel umbes kuu daaliaaega ning head istutusaega. Daaliad on küll juba oma parimas vormis, kuid kui vanad õied lõigata ja põõsad värsked hoida, siis ilu jätkub pikaks, esimese öökülmani. Loodan, et jagub aega õisi ja värve imetleda.

Dahlia Bed
Aia daaliapeenar/ Garden Dahlia Bed
Dahlia Bed
Aia daaliapeenar/ Garden Dahlia Bed
Dahlia 'Tartan'
Dahlia 'Tartan'
Dahlia Bed
Aia daaliapeenar/ Garden Dahlia Bed

8 kommentaari:

  1. Imetlen alati su budleiasid, mina pole neid kasvama saanud ja daaliate peenart on ka puhas rõõm vaadata. Need hoolikalt kokkusobitatud värvitoonid...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Buddleiad on mulle puhas rõõm. Ilu, lõhn ja liblikas! :D

      Kustuta
  2. Jah, need daaliad ajavad mul ka alati südame sügelema :) Ohakaliblikat on (või oli) tõesti hulgi meilgi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma ütlen veelükskord, et mina ei usu, et nii suures majapidamises kui Tagatalus neile talvituskohta pole! :D

      Kustuta
  3. I see Tistou you did a lot of orders for your garden. I think they are enough expensive, aren't they? Lovely dahlias and hydrangeas!
    happy Sunday!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes, snowdrops are exceptionally expensive. But equally beautiful and worth every penny! :)

      Kustuta
  4. jah, Brexit aednikele midagi head ei too :( Kahju küll.
    Ma alustan ka taas budleiadega, mitu aastat oli vahe sees, nüüd on mul nende jaoks ruumi ja ma tunnen nende õisikutest puudust. Esimese ostsin sel sügisel. Küll ma need teised ka üles leian, mesilaste ja liblikate pärast muidugi ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No neid Brexiti tegelikke mõjusid aednikena me veel saame tundma. Mulle väga oluline seemne-taime-sibula-juurikamaa. Näis siis kuidas edasi.
      Buddleiadeta mina enam poleks ilmselt kuskil.

      Kustuta