esmaspäev, 30. september 2019

Selle aasta kõrvitsad

Siit ja sealt, meilt ja piiri tagant on olnud kuulda, et tänavu pole olnud kuigi hea kõrvitsa-aasta. Põhjuseid pole väga mainitud, kuid kuna kõrvitsad tahavad palju vett, siis arvan, et viljumisaegne kuivus jättis saagid tagasihoidlikuks.

Mul on kõrvitsad olnud kompostihunniku otsas mitu aastat, viimasel kahel aastal kõige enam spageti kõrvitsaid, lisaks tavalisi. Möödunud talv aga tekkis kihk proovida teisi kõrvitsalisi (ing. k winter squahs), mis köögis enam võimalusi pakuvad kui tavaline kõrvits (pumpkin). Röstida ahjus, kasutada suppides ja risottos, küpsetada pirukat - võimalusi on ohtralt ja palju laiemalt kui tavalise oranži kõrvitsa puhul. Nii sai selekteeritud maitsvamaid liike-sorte ja tellitud seemneid. Erinevusi aitavad mõista ladinakeelsed nimed piltide all.

Külvidega jäin pisut hiljapeale, kuid taimed hakkasid kenasti edenema ja ka kasvukohale istutades ei jäänud põdema. Vaid spagetikõrvitsatega läks kehvasti - seeme ei tärganud ja alles hiljem sain teada, et kõrvitsate idanevus ongi vaid kaks aastat. Külvasin küll uued seemned, kuid kahest taimekesest sõid ühe teod ning teine jõudis vaid ühe viljani. Eelmine aasta sain kolmelt taimelt 24 vilja. Niisiis jah, ilmselt mitte kõige parem kõrvitsa aasta.

Aga saaki ikka on!

Winter squashes
2019. aasta kõrvitsasaak/ Winter squahes of 2019
Kuna mitmel taimel-sordil oli vaid üks vili, siis pean peapõhjuseks ikka suvist kuivust. Kastsin ma taimi vaid mõned korrad istutamise järgselt.

 1. 'Blue Ballet' - kaks taime, kaks vilja mõlemal. Väga ilusad helesinised viljad. Pakun, et kõige tulemuslikum sort sel aastal. Viljus ja kasvas täis juba varakult.

Cucurbita maxima 'Blue Ballet'
Cucurbita maxima 'Blue Ballet'

2. 'Black Futsu' - üks taim, viis vilja. Pika kasvuperioodiga kõrvitsaline. Mustjasrohelised viljad peaksid lõpuks muutuma hallikas-oraanžiks, kuid võib korjata ka mustas staadiumis. Pidavat olema ahjus röstitult eriti maitsev.

Cucurbita moschata 'Black Futsu'
Cucurbita moschata 'Black Futsu'

3. 'Crown Prince' - üks taim, üks vili. Väidetavalt kõige maitsvam kõrvitsaline. Magus, mesine, pähkline - saab ükshetk maitstud! Pärineb suisa Austraaliast. Pidi olema ka kõige parema säilivusega.

Cucurbita 'Waltham Butternut' & Cucurbita maxima 'Crown Prince'
Cucurbita moshata 'Waltham Beauty' & Cucurbita maxima 'Crown Prince'

4. 'Waltham Beauty' - üks taim, üks vili. Esimene butternut, mis mul õnnesub kasvatada, olen püüdnud ka varem. Ilmselt vajavad soojemat kliimat ja pikemat kasvuaega. Õnneks on poodides muutunud ohtraks ja odavaks, Väga maitsev ahjus küpsetatult või köögiviljakarris. 

5. 'Blue Hubbard' - üks taim, üks vili. Üks väga vana kõrvitsalise sort, juba 19. sajandist.

6. 'Spaghetti Squash'  - üks taim, üks vili. Nagu öeldud, varasematel aastatel oluliselt viljakam, kuid jäi sel aastal ka väga hilja peale. Väga maitsev täidetult! Viljaliha laguneb küpsedes spagettideks!

Cucurbita maxima 'Blue Hubbard' & Cucurbita pepo 'Spaghetti Squash'
Cucurbita maxima 'Blue Hubbard' & Cucurbita pepo 'Spaghetti Squash'

7. 'Musquee de Provence' - üks taim, kolm vilja. Viimane siiski poolenisti välja arenenud. Peruu ja Uus-Mehhiko aladelt pärinev muskaatkõrvits on kasvatamisel-kasutuses aastatuhandeid.

Cucurbita pepo 'Spaghetti' & Cucurbita moschata 'Musquee De Provence'
Cucurbita moschata ''Musquee de Provence'
Nüüd siis ei jää muud üle, kui külma aega oodata ja siis ahi sooja panna ning maiustama hakata!

Winter squashes
Talvemaitsed/ Winter delights

Teistest selle aasta viljadest. Kartulid olid väga suured, kuid all keskmiselt või pigem vähe. Seemnekartulit praktiliselt ei ole. Sibulad andsid väga hea saagi, ühe parimaid. Punased sibulad on nagu kaalikad! Ka punased peedid on nagu kaalikad! Ja porgandid on nagu kaalikad. Pikad kaalikad. Aga kaalikad ise on kidud, maakirbud sõid nad olematuks. Ube oli rohkelt ja herneid ka hästi. Väga hea tomatiaasta. Viis kurgitaime andsid kastmata kuival suvel korraliku saagi. Kokkuvõttes ikkagi hea ja edukas köögivilja-aasta!

Muidu on aga sügis pööranud taas pehmeks ja meeldivaks. Väljas on mõnus. Ainult et sääsed on kuskilt välja ilmunud, keda pole terve suve lõpp näha olnud. Sääskedel on muidugi aga vaid üks mõte ja see on teadagi mis! Laupäeval oli lennus pääsukesi, arvukalt väikeseid kärbtiibu, mõned admiralid ja lapsuliblikad. Kärbtiibu pole nii arvukana mina oma aias näinud. Neid alati on olnud sügiseti, üks-kaks, kuid nüüd võis olla aias korraga kümmekond. Ka on veel laulvaid ritsikaid. Kuid on mõrkjas maikki sel mõnul - daaliad on mustad, kuigi nad nii sobiks praegustesse päevadesse. No mis teha.

Polygonia c-album
Väike kärbtiib/ Comma

4 kommentaari:

  1. Ägedad kõrvitsalised. Anna siis aru kuidas maitsesid.

    VastaKustuta
  2. Aitäh oma kõrvitsalisi jagamast.Tegin ma märkmeid ja püüan uut ka endale hankida seemne näol.Minul sel aastal kehv kõrvitsasaak ,aga koju kogunes neid lõpuks rohkem,kui tegelikult vaja.Muu saak oli rahuldav,aga sellist porgandisaaki nagu sel aastal ei mäleta-ilusad suured ja ühtlased silinderjad.Ju minu liivamaa neile sobib.

    VastaKustuta
  3. Päris hariv. Ja inspireeriv ka. Viimasel ajal on selgunud, et ka meil saab kompostihunnikul sellist kraami kasvatada. Sel suvel olid tavalised suvikõrvitsad ja tavaline kõrvits, kuid need tegelased siin lausa kutsuvad katsetama.

    VastaKustuta
  4. Nice harvest, Tistou! What an unusual name to pumpkin - Blue ballet? But I like them!

    VastaKustuta