esmaspäev, 22. oktoober 2018

Veel üks ilus päikeseline nädalavahetus

Laupäevaks lubati vihma. Nõrgalt, kuid siiski üle Eesti. Tuli hoopis ilus päikeseline ilm, mis jätkus veel pühapäevalgi, kuigi siis kippus tuult tõstma ja olemist veidi kõhedamaks muutma. Ikkagi võrratud päevad, kuigi mitte enam nii soe, kui nädal tagasi. Õigupoolest küll vaid napp kümme kraadi, või päikese paistes pisut enam, kuid siiski meeldiv. Nii meeldiv, et kimalased olid ikka veel väljas toimetamas ja laupäeval lendas õunaaias ringi üks punane admirali liblikaski.

Puud on aga juba pooleldi raagus ning lõunasse suunduvad haneparved annavad häälekalt märku külmemate aegade saabumisest. Kerge öökülm oligi jälle laupäeval vastu pühapäeva, kuid daaliad ei vandunud ikka veel alla. Muru nende ees oli härmas ning sellest, et ka õhus miinuskraadid esinesid, andis märku auto jäätunud katus ja esiklaas. Aga daaliad polnud veel jääs! Õitsevad. Ikka veel!

Dahlia Bed. late October
Troopiline õieilu raagu jääva metsa taustal, peaaegu sürreaalne/ Tropical dahlia blooms and baring trees behind - almost surreal combination.
Dahlia Bed. late October
Daaliapeenar oktoobri lõpukolmandikus/ Dahlia Bed in late October, what a year!
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'Karma Chock'
Dahlia 'Karma Chock'
Dahlia 'Sunshine'
Daalia 'Sunshine', päikeseline kui viimane nädalavahetus/ Dahlia 'Sunshine', sunny as last weekend
Dahlia Bed. late October
Daaliapeenar/ Dahlia Bed
Ja ilm soosib mu toimetusi aias. Sest mina ikka veel kaevan peenraid ja istutan ning pistan sibulaid mulda. Uued mõtted ja ideed aina sünnivad ja siis ma püüan neid meelerahuks pisut ka realiseerida. Uus hiidkõrreliste nurk on saanud oma peamised mängijad, viimased vitshirsid istutasin sel pühapäeval. Taimed on hetkel küll istutatud üksikult murusse ja praegu saaks nende vahelt ka muruniidukiga niita, kuid kuna need kõrrelised kasvavad kõik väga suureks, siis lõpuks peaks moodustama üks voogav mass. Eks siis ajapikku jõuab harida kõik üheks terviklikuks alaks.

Aiapeenardes hakkavad teised taimed kõrrelistele alla jääma, mistõttu ma segaistutust siia nurka enam ei planeeri, kuigi korra käisid peast läbi sügisastrid. Aga lõpuks jääks nad ikka alla. Aga astrid ja kõrrelised läheks omavahel iseenesest imehästi! Ja teistpidi, on mul ju unistus puhtalt kõrrelistest koosnevatest kooslustest. Mul on aega mõelda ja plaani pidada, sest astreid mul veel pole.

New Giant Grasses Corner
Värske istutus vitshirssidega/ Fresh planting of new grasses area with panicums in front
Kuigi ülal pildilt ei paista, siis jätkub vitshirsside taga veel terve rida suurekasvulisi kõrrelisi ümber lõkkekoha. Hetkel on nad muidugi veel noored ja väikesed taimed. Siin on nüüd mitmeid roog-sinihelmikaid, hiina siidpööriseid, hiid-siidpööris, kamm-soohein ja veel teisi kõrgekasvuliste vitshirsside sorte. Ruumi on ka veel üht-teist kompositsiooni lisada. Talv on nüüd aega mõtlemiseks.

Teine istutustöö käis hostapeenardes. Taanist ja Leedust saabus paar hiirepoega, mis vajasid hellusega oma kohale seadmist. Ka uus aia hostapeenar sai paar täiendust. Ja kuigi aeg on suhteliselt hiline ning taimed kaotavad pealseid, siis hostade pärast ma ei muretse, nad on tublid ja tugevad.

Pühapäeva töö oli juurikakoristus aiamaalt. Peedid ja porgandid. Vaatamata kuivale suvele oli saak hea!

Lõpetuseks aga tagasi oktoobri soojale nädalale. See pani isegi kannad uuesti õitsema!

Canna Border
Kannapeenar uuesti õies/ Past week in October was so warm that even cannas started to bloom again, mainly due to warmer ninghts, I think.
Canna Border
Canna Border with dahlias
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Canna 'Assaut'
Canna 'Assaut'

14 kommentaari:

  1. Viibisin nädala teises pooles inimhulkade seas; miskipärast ajas naerma, et nii palju ilmast räägiti... "Hakkab sadama".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga hakkabki sadama! Ja kohe hakkab ka tormama ja lörtsi tulema! Läheb kohe päris hulluks! :D

      Kustuta
  2. Kui ilusad ja erakorralised varvikombinatsioonid toesti, uskumatult hasti on Su daaliad vastu pidanud! Ja kannad uuesti oitsemas.... ei noh, haruldane aasta :) Mulle vaga meeldivad ka Sinu uued heinad :) Kastsin tana oma puukesi pottides, sest tegelikult on ikkagi kuiv, siin ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ON erakorraline, vähemalt minu aiatamise jooksul, mil pole õieilu nii kaua kestnud.
      Uued heinad on väga ägedad ja peaksid mõjusateks kasvama. Kokkuvõttes peaks kohe üks väga heinane lõkkenurk kujunema. Sahisev ja kahisev seal kraavi servas.

      Kustuta
  3. imelised õied ja imeline sügis, keegi on nüüd tõsiselt kõrreliste lummuses aga eks need ole seda väärt ka :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lummus on juba tegelikult juba mõnda aega ja mu peenrad on enamuses päris "karvased"! :D

      Kustuta
  4. Imeilus sügis sel aastal ja õisi on sul veel palju.Ajad mulle vägisi daaliate isu peale,võrratud õied.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Daaliad on seda täiesti väärt! Nii et õhutan ainult takka! ;)

      Kustuta
  5. Imeline ilm oli küll ja ilmateema on meil pidevalt üleval, ainult lähenemisnurk on teine. Üldist ilmaprognoosi jagatakse ikka rohkem linnainimeste seiskohast ja kas ikka suvitada saab :)

    Ma ei imestaks üldse kui ühel ilusal hooajal on meie sõpruskonna aiad daaliad täis, puha sinu süü :)

    Kõrreliste ala peale mõtlen minagi ja hää, et talvel selleks aega on. Mul lihtsam, ruumi on nüüd palju ja saab kohta valida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilm on ju meie rahvuslik jututeema! Meil ja inglastel ja ilmselt nendel teistelgi rahvastel, kel ta heitlik või kesine kipub olema! :)
      Daaliad on sel suvel hästi kasvanud, ning kui talvitamine ka õnnestub hästi, siis tuleks osa laiali jagama hakkama. Ma arvan, et iga aed väärib mõnd daaliat! :D

      Suurte ruumidega on see häda, et need nõuavad ka suuri ja toimivaid lahendusi, mis pole üldse lihtne ülesanne lahendada. Aga aeg annab arutust nende osas küll - ma ei osanud 5 aasta jooksul välja mõelda, kuidas võiks lahendada meie suurt muruplatsi maja kõrval, mis algselt oli aiamaa. Nüüd on aga mingi lahendus peas kujunema hakanud. Näis mis sest ka saab!

      Kustuta
  6. Canna and Dahlia border is picturesque, Tistou. It's a pity that snow came to our area and the flowers suffer the cold days.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes Nadezda, all looked very good last week. Now that cold and first snow have ruined all blooms and green leaves there is nothin else to think about than spring.

      Kustuta
  7. Imetlen su tegemisi, kuidas sa seda küll jõuad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ikka väiksed skaalad tegelikult. Kui külla tuled, saad aru! ;)

      Kustuta