esmaspäev, 8. oktoober 2018

Pööre sügisesse

Kalendrisügise saabumine loodusesse suurt muudatust koheselt ei toonud. Kased olid kollakad juba kesksuvisest põuast saati, muu aga siiani võrdlemisi roheline ja vihmade saabudes mitmeti veelgi värskem. Ka esimene kerge öökülm nädalapäevad tagasi ei löönud metsi koheselt lõkendama. Nüüd on aga vahtrad kollased ja päris palju on nende lehtedes sel aastal ka punast. Dramaatiliste hoovihmataevaste taustal olid metsad viimastel päevadel juba väga kirkad.

Aiaski toimuvad omad värvimängud. Õite värve jääb vähemaks, lehestikud aga omandavad uusi sügistoone. Mõni taim üllatab päris omanäolise rüüga. Näiteks siniselehised hostad muutuvad enne kuhtumist kollaseks või suisa põlevalt oraanžiks. Hostade sügisesed muutused on üldse põnevad.

Acer pseudosieboldianum
Korea vaher on rõõmsates toonides/ Acer pseudosieboldianum have marry autumn colour
Acer pseudosieboldianum
Korea vaher/ Acer pseudosieboldianum
Acer pseudosieboldianum
Korea vaher/ Acer pseudosieboldianum
Hostade puhul võib täheldada sel aastal ka teistkordset õitsemist, just nende sortide seas, kes kõige varasemalt oma õied avavad. Hostapeenras on sellisteks sortideks näiteks 'Little Aurora' ja 'Moon Split'. Arvatavasti on sügisene õitsemine tulevase aasta arvel ning soodsaks ja loomupäraseks sellist toimimist pidada ei saa. Uut kasvu on aga näiteks alustanud ruuge päevaliilia ning tradeskantsiad.

Hosta 'Little Aurora'
Hosta 'Little Aurora'/ Many early blooming hostas have started to bloom again. Is it on next years expense?
Hosta 'Moon Split'
'Moon Split' viljad ja õied/ Hosta 'Moon Split' has seed capsules and new blooms at the same time
Blue Hosta sieboldiana
Sinihall hosta on minetanud kogu oma sina ning särab hoopis uutes värvides/ Hosta sieboldiana has lost its distinctive gray-blue colour and shines in completely new shades. 
Perennials Bed
Sama hostataime sõsar päikselisemas kasvukohas on veelgi kirkamates toonides/ Same hosta in more sunny aspect is even deeper gold.
Hemerocallis fulva
Ruuge päevaliilia on hakanud uusi lehti kasvatama/ Orange day-lily has started new growth in this long season 
Daaliad veel püsisid pühapäevani. Põllupealsed olid küll osaliselt 5. oktoobri öökülmast pihta saanud, kuid näpistatud olid üldiselt vaid mõne sordi lehed, õied mitte. Toa juures olevatel polnud häda midagi. Kas tänane öö lõpetas selle hooaja, pole veel teada, kuid põhja-eestis oli öökülm korralik. Peaaegu õide jõudis puhkeda ilmselt minu hiliseim sort - 'Emory Paul'. Pean talle järgmiseks suveks mõne seinaäärse koha vaatama, kui juurikas üle talve elab. Ta on vahvates toonides ja väga suur!

Dahlia 'Emory Paul'
Külmast näpistatud, kuid siiski õitseb - 'Emory Paul'/ Bitten by first frosts, Dahlia 'Emory Paul' stands proudly with its first bloom.
Dahlia 'Walzing Mathilda'
'Walzing Mathilda' toonid on muutunud võrreldes suvega pehmemaks ja soojemaks/ Colours of Dahlia 'Walzing Mathilda' have become softer and warmer by colder days. Still providing food for late bumble-bees.
Ja kui enamus on lõpetamas, siis mõni alles alustab...

Acer dumosus cv.
Madala astri sort/ And if most are finishing, some are still starting... Aster dumosus cv.
Echinacea 'Green Jewel'
Ja mõned lihtsalt kestavad hästi/ And some are just lasting well!
Nädalavahetuse ilm paljut ei võimaldanud, sest taaskord sadas külluslikult. Siiski niitsin laupäeva õhtupoolikul muru ning loomas on uus kõrreliste nurk, hiiglastega! Ühel kõrgujal leidsin ämblikuelu... siis juba sadas.

Spider Web
Pühapäevases sajus/ In a rain on Sunday
Aga nädala lõpus tuleb vist väike vana-vananaiste suvi veel. Oh seda kummalist aastat!

6 kommentaari:

  1. Sügis oma värvides on ikka võrratu küll ja need lõputud ning imelised ämblikuvõrgud, mis mind alati kuidagi rõõmsaks teevad. Need tublid kudujad :) Hostad teevad sel aastal aias kulda enam kui tavaliselt ja õitsema kipuvad teist korda minulgi.

    VastaKustuta
  2. Minu poolest võib talv juba tulla, aga sügisvärvused on põnevad. Neid võiks veel paar nädalat olla küll. Missugune imeline vaher! :)

    VastaKustuta
  3. Pärlitega kaunistatud kudum:D Imeline leid!

    VastaKustuta
  4. Vaatasin ka eile oma hostasid ja kiitsin mõttes nende sügisvärvi. Vaher on ka sul armsake :)

    VastaKustuta
  5. Ambliku kodu on imeilus... ja pildistamine tuleb Sul ikka hasti valja... No korea vaher seal metsa taustal.. ja yldse, vaga ilusad pildid.

    VastaKustuta
  6. Hostadega on tänavu tõepoolest huvitavad lood, nt mu `Invincible` välised lehed lahkusid esimeste külmemate kraadidega, südamik aga on roheline ja pottides taimed valmistuvad õitsema.

    Eriline aasta on tänavu.

    P.S. Külastasin Lundi Botaanikaaeda ja sealset daalia näidispeenart vaadates mõtlesin sinule :)

    VastaKustuta