kolmapäev, 17. oktoober 2018

Suvi ei lase lahti

Tundub, et suvi ei taha lasta lahti meist, ja meie vist suvestki. Juba lõputuna näiv suvehooaeg tekitab aina uusi meenutusi ja tagasivaateid sellele, mis pikalt olnud ning eredalt meeltesse ja kehadesse sööbinud. Selle aasta päike ja soojus. Ja ikka ja jälle tulevad nad taas. Üllatades, rekordeid murdes, mõnulevaid muljeid luues. Mmm! Erakordne soe oktoobris, mil samahästi võiks ka lund sadada.

Laupäeval 18,5'C, pühapäeval grammike alla 20. Edasi küll pisut mahedamalt, kuid kokku juba pea nädalapäevad ilusat, päikeselist ilma, mis keskmisest oluliselt soojem. Nädalavahetuse aiatöödel võis heita pikad riided ült ja tunda kaugeneva suve hüvastijätu paitust.
  
P1010174
Keskoktoobri suveilm/ Mid October Summer Weather
Aiatööd ise olid küll enamuses juba õige sügisesed. Lehtede riisumist polnud ma veel tõsiselt plaani võtnud, kuid pärn ja vaher hakkasid hoogsalt lehti langetama ja nende koristusega tuli lihtsalt algust teha - head lehekomposti kraami ei saa raisku minna.

Lehed riisutud, võis küll vägagi suvise tööga jätkata - muruniitmisega. Suurt platsi ei olnud juba kuu vist niidetud ning talve alla sellist heas kasvus heina ka ei tahtnud jätta. Niisiis, kõik murupinnad veelkord üle! Laupäeval oli hostaistutus ja pühapäeval sibulate muldapanek. Ja vahepeal pidi ka lihtsalt niisama mõnulema ja ilma oma imedega imetlema.

Dahlia 'Black Jack'
Dahlia 'Black Jack' keeldus kõrvetavas suvekuumuses õitsemast, pungad lihtsalt ei arenenud õiteks. Nüüd on õisi külluslikult/ Dahlia 'Black Jack' refused to bloom in summer heat back in August. Now fresh buds are bursted into a bloom!
Dahlia Bed
Daaliad sügiskullas/ Daglia Bed in Autumn Gold
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Särtsaakad 'Walzing Mathilda' õied muutuvad sügisel kuldset virsiku värvi/ Sizzling hot 'Walzing Mathilda' blooms turn soft golden peach in Autumn.
Soe oli tõepoolest suvise tundega. See tõi uuesti välja liblikad ja jätkus vilgas kimalaseelu. Kui viimased toimetasid aktiivselt daalia ja sügisastrite õitel, siis liblikad keskendusid pigem käärivatele õuntele. Nagu ka musträstad, kes on puud juba pea puhtaks söönud!

Kohatud liblikad laupäeval-pühapäeval: üks päevapaabusilm, kaks admirali, üks kärbtiib, kaks lapsuliblikat, üks väike kapsaliblikas.

Nymphalis io
Päevapaabusilm/ Warm weather this week brought out butterflies again, who chose to feast on rotting apples. Peacock.
Vanessa atalanta
Punane admiral/ Red Admiral butterfly
Uskusin, et kõik admiralid on lõunasse lennanud, rändliblikad nagu nad on. Ehk siis siiajääjatel õnnestub leida hea talvitumispaik ja üle talve kohapeal elada. Esimesed külmad arvatavasti ongi juba kapsaliblikad viinud, sest näha oli vaid ühte isendit. Daaliad on maja lähedal aga külmast veel seegi kord pääsenud, põllul paraku juba tugevamalt pihta saanud. Puutumatult seisab ja õitseb seal veel vaid 'David Howard'i nimeline.

Dahlia 'Fascination'
'Fascination' juba väga kollasel taustal/ Dahlia 'Fascination' in deep autumn setting
Dahlia 'Walzing Mathilda' & 'Fascination'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Late Blooms
Lilleline nurk/ Blossoming corner
Salvia cv.
Üks tore salvei/ One fine salvia
Dahlia Border on the field
'David Howard' põllus/ Dahlia 'David Howaerd' on the field
Olen viimastel päevadel ringi sõitnud ja vaadanud, kui paljudes aedades hetkel õitseb sügisastreid. Nad polegi niiviisi silma jäänud varasemalt. Ju neil on hea aasta. Ja tore, et nad nii levinud on. Mul on mõned madalad sordid. Aga neid võiks olla oluliselt rohkem. 

Aster dumosus 'Early Blue'
Madal sügisaster 'Early Blue' õitseb juba augustist alates/ Aster dumosus 'Early Blue' blooms from August
Aster dumosus cv.
Üks armas madal roosa aster Nõmme mändide alt, tervitusted ja tänud Tii'le!/ Another lovely low growing pink aster
Aster dumosus cv.
Ja veel üks armas helelilla/ And another lovely soft blue aster

Riputasin neil soojadel päevil isegi veel kiige õunapuude vahele ja lugesin ajakirja. Ja hüppasin basseini. Täitsa suvi!

12 kommentaari:

  1. No uskumatu, aga piltide jargi tundub ilus ja kuldne :) Muide maletan toesti sygist, kus lumi tuli maha sula maa peale 3.oktoobril ja jaigi, tollest paevast enam lehmad valja ei saanud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks jah, aastaid on olnud kindlasti aegade jooksul igasuguseid. Kolm viimast on daaliad kestnud oktoobri keskele välja, ehk siis pole olnud külma, lumest rääkimata! Meie lehmaajad on juba nii kauged....

      Kustuta
  2. You're right Tistou, this October looks like summer month, we had +17 yesterday as well. The plants continue growth, some blooms. Your dahlias are amazing despite on autumn. Will do store their tubers? I also love your autumnal aster, I should buy one of them next spring.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, I will store all my dahlias for next year. I like some continuety and dahlias are surely part of it!
      Autumn asters are so lovely, I would like to have a whole bed full of them!

      Kustuta
  3. On tõesti imelised oktoobrikuusoojad päevad olnud. Sa oled palju ka jõundud! Nii tore, et Sul veel daaliad rõõmustamas, meil tegi ikka ühekordne näpistus teadagi mida. Sügisastrid on jah sügises väga rõõmupakkuvad, ise vaatlen siin kujunduslikult kuhu neid veel panna. Kahjuks osa sorte on aga nii hilised, et ei jõua praktiliselt õitsemiseni, ju peab valima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma nüüd sügisel iga kord kui maale jõuan vaatan esimese asjana daaliad üle, et kas on alles. Isegi pimedas! 😁 Täna ka! Alles!

      Kustuta
  4. Oh, Sind daaliatega kiusajat :) See vananaistesuvi oli nüüd küll võrratu, see võiks vabalt edasi kesta aga...

    VastaKustuta
  5. Ma keerasin ka oma daaliamõtted lausa väevõimuga kummuli, ei ole mul neid daaliaid kuskile panna, ei ole, aga nii pagana ilusad on.:)
    Vaatan parem sinu piltide peal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No Futu ... Sinu aias leiab alati ju koha! 😁

      Kustuta
  6. Sinu daaliad on tõesti imelised. Aga eks nendega on omajagu mässamist ka ja hea talvine hoiukoht on sul ka kindlasti olemas. Meil kipuvad keldris hallitama minema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitähh! Mäsu natuke tõesti on, aga see küllus, millega lõpuks vaev tasutakse... see on seda väärt!
      Kuiva õhuga kelder, mis kartuli näiteks kiirelt närtsitab, näib daaliatele sobivat. Tõepoolest.

      Kustuta