esmaspäev, 24. september 2018

+25'C 21.09.2018, viimane suvepäev

Suvi korraldas kohase ärasaatmispeo! Nii nagu oli soe juba mitmel korral mais (tegelikult siis veel kevad, kuid meeleliselt sai ta alguse justkui juba siis), rääkimata juulist-augustis, siis meeldivat soojust pakkus ta mitmel korral septembriski. Aga et astronoomilise suve viimane päev suudab pakkuda veel kesksuvist leitsakut, poleks küll osanud oodata ega ka loota. Aga nii ta oli, suisa kuum, +25. Veidi küll väsinud, sumbunud värvide ja vinese taevaga, kuid siiski.

Sõitsin reedel pisut varem maale, et tajuda seda sumedat olustikku ning nautida viimast sooja päeva. 

Borders
Dahlia & Butterfly Beds show no sign of fall on a last day of Summer last Friday when temperatures rose to +25 degrees in Celsius.
Aia lõunapoolses küljes oli värve veel moel, mis ehk järgmisel päeval saabuvat sügist aimata ei lasknud. Kuid prognoosid olid ette teada ja sügis saabus, nii kalendris kui ilmas. Õieilu sõltub paljuski esimesest öökülmast - see viib paljud. Jäävad vaid mõned tugevamad sügisastrid ja kukeharjad. Ülalolevalt pildilt oleksid momentselt kustutatud kannad-daaliad kui ka päevakübarad. Paraku prognoositakse tulevaks nädalavahetuseks juba ka esimesi hallaöid.

Pikaks ja soojaks kujunenud suvi tõi üllatuslikult teise flokside laine. Mitmed roosaõielised õitsevad hetkel nagu augustis. Ka valgetel on uusi õisi tekkinud, kuid mitte nii arvukalt kui roosadel. Ja esimest korda õitseb floks, mille õisi olen ma oodanud viis aastat, kuid ta pole kordagi suvatsenud siiani õisi moodustada. Meenub, et ma vist ähvardasin teda ka välja kaevata ja komposti visata. Ostsin teise pakitaimena aiapoest, mingi sinise sordi pähe, kuid sinisest on siiski asi kaugel. Üpris ebamäärane lilla.

Phlox paniulata
Esimesed õied viie aasta jooksul/ This phlox was planted five years ago as one of the blue cultivars from Holland mass production. It never bloomed for me as being obviously very late blooming cultivar. This long hot summer however, brought first flovers by end the of september - but not blue! A keeper?
Phlox paniculata
Roosad floksid õitsevad teist korda/ Pink phloxes however, are having a second flush of blooms now
Phlox paniculata
Floksid septembri lõpul/ Phloxes late September
Phlox paniculata
Phlox paniculata cv.
Phlox paniulata
Phlox paniculata cv.
Huviga ootasin, et milliseid liblikad on veel lennus. Ootuspäraselt mõned päevapaabusilmad, igasügisene kärbtiib kukeharjal, suured ja väikesed kapsaliblikad, üks silmik, üks väike-kiirgliblikas ja üks leek-kuldtiib, kes on aias olnud juba mitu nädalat. Rikkalik! Aga admiralid on juba lõunamaale lennanud!

Lycaena phlaeas
Leek-kuldtiib on uus kohatud liik aias/  Small copper is a new species in my garden
Dahlia 'Fascination' & Inachis io
Päevapaabusilmad on armastatud aiaelanikud, suurem osa neist on juba talvepuhkusele sättinud/ Peacocks are much adored garden habitants, foraging on garden blooms and hibernating under roof of our house.
Veel mõned õied:

Rosa 'Robusta'
Roosid üldiselt teist õieringi mulle sel aastal ei paku, ainult 'Robusta'/ 'Robusta' is one of the few roses, that is repeat blooming this year. 
 
Salvia 'Amistad'
Salvei 'Amistad' on troopiline potitaim/ Salvia 'Amistad' is a tropical pot plant for me, blooming profusely in late summer
Dahlia 'Lilac Time
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia Border
Terve suve kannatanud daaliad on lõpuks ometi saavutanud õige õitsemishoo/ Dahlias that suffered whole summer by drought and burning sun have finally a chance to florish.
Ilus-ilus päev oli ja väga mõnus olemine, mis kestis öösse välja. Veel hilja pimedas oli üle 20 kraadi sooja. Kuid hommikuks oli muutunud kõik. Vihm, hoopis jahedam tempeeratuur ja tugev tuul. Pühapäev oli hoopis kõle ning see aina süveneb. Suvi on tõesti otsa saanud.

Dahlia Border
Pühapäeva hommik sajuhoogudega/ Sunday morning with showers
Dahlia Border
Aiamaa daaliad/ Dahlias on veggy plot
Dahlia Border
Daaliad/ Dahlias
Dahlia Border
Daaliad/ Dahlias
Kas daaliate aeg lõpeb selle nädalaga, saab selgeks nädalavahetusel. Külmakartuses koristasin aiamaalt kõrvitsad, tõstsin sisse külmakartlikumad lilled. Ehk siiski veel jagub õiteilu?!

11 kommentaari:

  1. Nii vahva on nüüd Su blogi lugeda kui aed endal nähtud, hoopis teise pilguga saab vaadata. Me istusime reede õhtul veel pimedaski väljas, oli kõva tuul aga väga mõnus soe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul sama jutt,palju vahvam on lugeda blogi kui täpselt on teada millisest aiaosast kirjutatakse.Nii vahva külaskäik oli.

      Kustuta
    2. Ma mõistan väga hästi, millest te räägite. Tõepoolest liiguvad kõik pildid ja kujutelmad paika, kui aed oma silmaga üle nähtud.

      Kustuta
  2. Jah, reedel ja laupäeval oli veel tõesti suvi. Suved on pikemaks veninud. Peaaegu viis kuud. Teen järgmine aasta katset arbuusidega. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liigume kahe aastaja suunas. Jäävad veel ülemineku ajad ehk kevad ja sügis. Arbuusidega katsetamine on kindlasti väärt mõte! Oleks see vaid tulnud sel kevadel!!! :D

      Kustuta
  3. no ja oli see vast alles suvi, isegi mulle vist jääb aasta number meelde :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meie kliima kipub pakkuma aina uusi üllatusi ja rekordeid. Nendel on juba raske järge pidada. Aga no suvi oli tõesti unustamatu!

      Kustuta
  4. Lopuks on siis daaliad oma taies ilus, vahva! Nad on toesti ilusad ja toesti kahju, et nad ei lohna... Ja veel on kahju, et nyydseks ilmselt on kylm nad Sul juba koik ara votnud.
    Muide ka siin tulid ookylmad vara, tana st vastu Mihklipaeva, oli juba kolmas kord, et maa hommikul valge. Aga paev tuli kuldne ja soe, ilusad sygisvarvid koikjal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vaat, palusin hoolega, et külm veel ei võtaks ja ei võtnudki, kuigi maa oli valge mitmes paigas ümber maja! Mul üks sort alles avaneb ja üks puhta nuppus! Need võiks ka ikka oma õie lahti saada. Kuigi kes teab, kas selle jahedusega jõuavad. Kuigi siin lubatakse ka mini-vananaiste suve tulevaks nädalaks!

      Kustuta
  5. Yes, I also enjoyed the last warm days, Tistou. I see your dahlias were in bloom till last September days. Here the weather dropped and cold rain is doing the second day.
    What the fields are around your garden? Are they of your land?
    Happy new week!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, Nadezda, dahlias are still in bloom and very beautiful. First frost on Saturday was mild and they survived!
      The fields are old agricultural lands, partly owned by us but currently rented out. I use only a small plot for vegetables and most of my dahlias are also there.

      Kustuta