kolmapäev, 29. august 2018

Selle suve liblikad ja kimalased

Tiivuliste ülestähendused iseendale. Pikk suvi on mööda saamas ja kes selle algust enam päris täpselt mäletabki, kevadet veel vähem! Aga meeles on see, et varakevadel talvituvaid liblikaid oli mõõdukalt. Suhteliselt arvukalt päevapaabusilmi, kollaseid lapsuliblikaid. Mais lisandusid valged liblikad. Alati näen kevadeti päeval või paaril koduõuel vähemalt ühte koiduliblikat, sel aastal oli seda liiki rohkem ja pikemalt lendluses.

Suvine liblikate tulek jäi aga hiljaks. Mitmed tavapärased nektaririkkad lemmiktaimed jõudsid õitsemise enne lõpetada, kui liblikad saabusid. Näiteks teleekia ja tulinelk, mis on tavaliselt õitsemise ajal lapsuliblikaid täis, kostitasid seekord vaid kimalasi. Liblikad muutusid arvukaks juuli teises pooles, suure sooja aegu. Eriti rohkelt oli päevapaabusilmi ja väikseid valgeid kapsaliblikaid. Vähemal määral sinitiibasid, nõgeseliblikaid. Kenasti olid kolmandat aastat järjest aias toimetamas erinevad täpikuliigid. Praktiliselt olemata jäid aga "pruunid heinaliblikad" - silmikud ja väikesed koerliblikad. Esimest korda juhtus meie aeda ohakaliblikas, kes sarnaselt admiralile jõuab meile lõunamaadest ning on ka välimuselt viimasele küllaltki sarnane. August tõi massilise admiralide endi invasiooni. Kõik õuna ja prinipuude alused on neid täis, maha langenud viljadel käärivat nestet maitsmas. Happy hour!

Echinacea purpurea
Täpikud siilkübaral/ Fritillarias on coneflower
Tegelikult käis liblika- ja mummipeenardes tõeline möll. Seda seisvale pildile jäädvustada on pea võimatu, seetõttu panen seekord mõned videod juulikuust. Liblikatest ja kimalastest. Parema pildi saab Youtube veebisaidil ning määrates pildikvaliteedi HD 1080p.




Kimalastest rääkides, siis neid oli kesksuvel väga arvukalt, paljudest liikidest. Pruunid, kollased, mustad. Vähe oli märgata vaid halle liike. Pune ja lamedalehised ogaputked olid linnukesi nii täis, et rohkem sinna ei saanudki mahtuda. Seda lustlikku melu oli väga tore jälgida ja kuulata. Talukimalastel ja maakimalastel oli taas ka maja seina sees pesad.

Echinacea purpurea
Kimalasi jagus hulgaliselt kõikjale, ka siilkübaratele/ It was bumble bee rich summer, they were everywhere!
Aiandustrendid väärtustavad üha enam loodussõbralikke ja looduslähedasi aedasid, kus ruumi on ka elusloodusele endale ning kahjuritele ja haigustele püütakse vastu seista "pehmete" võtetega, kui üldse. Sellised printsiibid on üldiselt omased ka mulle ja igasugu pisitegelased aias tervitatud ja tähele pandud. Mulle meeldib vahest mõelda, et ehk olengi oma valikutes ja eesmärkides elu rohkem aeda toonud, kuid tegelikult, kui rikas loodus on ümber ringi niigi, asi tal siis ka vahel aiast läbi astuda (lennata). Aga võib-olla natuke siiski on ka minu osa. Las see mõte jääb mulle! :)

Echinacea purpurea
Päevapaabusilm siilkübaral/ Peacock butterfly on coneflower

8 kommentaari:

  1. Viuuu ja vopsti!! Kus alles kihises ja vihises koik nendes videotes!! Mesimummud on ikka yle koige armsad tegelased.. ja ma poleks eluski uskunud, et vorstirohi nii populaarne on, oksad olid ju paksult mesilasi tais :)
    Muide mis kanepit Sa seal kasvatad? Ja YouTube toppis vaga agressiivselt oma videosid Sinu omadele peale, Sinu blogi kaudu ju. Nahaalid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vorstirohi on üldse üks popimaid taimi, nii kimalaste kui liblikate seas. Õitseb ka tänuväärselt pikalt. Ja loodusikul variandil on kõige kenam roosakas lilla õietoon. Minu taimed on näiteks Ahimäe karjäärist pärit.
      Kanep on virgiinia männasmailane. Ma eeldan, et küsisid nende männasjate lehtedega taime järgi. Vist pole kuidagi sugulane. Vesikanep on sarnase lehestikuga, kas ta on päris kanep, ka ei tea... pigem mitte. :D

      Kustuta
  2. Interesting summer is, the butterflies are everywhere, I love yours but here are Red admirals, flying in the garden.
    Your photos and videos are great!

    VastaKustuta
  3. Tänan, Tistou. :) Mis luksus võib olla neid videosid veel talvel vaadata...
    Ja tasakaalu suhtes olen ma sinuga nõus. Ka mina ei kasuta aias mingeid taimemürke ega väetisi. Kompost ja sõnnik muidugi. Ja taimed on terved.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, nii ka mina arvasin, kui juba eelmine aasta paar videot talveks tegin, aga vaatamata need jäid. No nüüd on siis kaks suve juba videos meenutada ja loodetavasti tuleb ikka talvel siis ka meelde vaadata! :D

      Kustuta
  4. Lisaks: selles esimeses filmis oled saavutanud tummfilmide köitvuse, kuigi tehnika on teisest ooperist.

    VastaKustuta