teisipäev, 7. august 2018

Õuduste suvi

Esiteks, suvi on olnud suvi. Aus ja kaua oodatud. Aga et ta pöördub selliseks kuumuse ja kuivuse kadalipuks, ei osanud ilmselt ükski aednik oodata ja tahta. Vähe sellest, et mais oli mitu nädalat vihmata ja kolmekümneste temperatuuridega, on seda olnud ka aeg alates juuli keskpaigast ning niisamuti augusti algus. Kevadel olid veel mullas sügis-talvised veevarud ja põud seetõttu pisut kergem taluda, kuid nüüd on need kõik ammendunud ning kuivus aeda ja taimi tõsiselt proovile panemas.

Vihma ei ole meil üldse sadanud. Tuli mälu järgi pisut enam kui kolm nädalat tagasi, kuid viimase nädala sajud on meist kõik viimseni mööda läinud. Lähikonnas, Viljandi pool, on sadanud küll. Seetõttu on olukord päris hull. Floksid ei suuda lehtedes turgorit taastada enam ööselgi, rääkimata päevasest ajast, mil enamik püsikuid on norus ja lehed rippu lasknud. Seda on valus vaadata.

Enne veel kui kuivus kimbutama hakkas, ilmnesid kuumuse kõrvetavad mõjud. Ligi kaks nädalat kolmekümne kraadi lähedast temperatuuri osutus liiaks isegi taimede jaoks, kelle puhul seda poleks osanud arvata. Varakult õitsema asunud daalate õied kõrbesid ja närbusid veel enne, kui täielikult avaneda jõudsid. Eriti just täidisõielised, kel muidu õie eluiga pikk. Seetõttu on oodatud daaliailu jäänud kõik olemata. Õite kõrbemise vastu ei aidanud isegi mitte sage kastmine, mille ma majalähedases peenras ette võtsin. Põllus olevad daaliad on pidanud läbi ajama ilma kastmiseta. Päikeses kõrbesid ka budlejade (!) õiekobarad, violetsed ja sinised floksid, nüüd isegi juba siilkübarad.

Aiamaa on kui tuhaväli. Hernekaunad vananesid veel enne, kui täis kasvada jõudsid. Hetkega. Nüüd on kogu peenar juba kollane ja taimed elutegevuse lõpetanud. Sibulad kaotasid pealsed ja need on praeguseks suisa valgeks pleekinud. Põldubade külv jäi hiljapeale, tärkasid küll kõik viimseni, kuid õitsemine ja kaunade moodustamine sattus kuivale ajale ja sealt ei tulnudki midagi. Aedoad ja lattoad on õnneks paremas seisus ja annavad saaki. Neid olen pisut ka kastnud. Varasel kartulil on pealne ammu läinud, hilisel on minemas. Kõrvitsaid ja kabatšokke on hästi, neile soe meeldib, kuid lehed on norus päeviti nendelgi.

No ja kas siis üldse midagi hästi ka on? Kannad vist naudivad olukorda. Õitsevad suurepäraselt ja pikalt, õied neil kuumuses ja teravas kiirguses ei kõrbe. Eks on nad ka vett võrreldes teistega kõige enam kannust saanud.

Canna 'Assaut'
Canna 'Assaut'/ If the whole garden seems to be suffering in high temperatures and drought, cannas seem to be enjoying this extreme summer we have.
Canna 'Pink Perfection'
Canna 'Pink Perfection'
Canna Border
Kannapeenar/ Canna Border
Garden
Juuli aed/ July Garden
Canna Border
Kannad, daaliad ja lembeliiliad/ Cannas, Dahlias and Lily of Nile
Canna 'Whithelm Pride'
Canna 'Whithelm Pride' & Dahlia 'Fascination'
Tegelikult oli juuli keskpaigas, kui puhkus algas, kõik palju kaunim ja lootusrikkam. Aed oli ilus ja õitsev, suminat ning liblikalendu täis. Kimalasi pole vist ühelgi aastal nii palju olnud kui nüüd. Vaatasin ringi nii mõneski teises õisi täis aias, kuid seal oli putukaelu palju kesisem. Väiksed tiivulised justkui teaks, kui oodatud ja imetletud nad siinsetes peenardes on. Heh, ja maaherilased vist arvavad sama, sest üks pesa on paraadukse all, teine idapoolses majaseinas, kolm tükki pea kõrvu üle hoovi metsaserval mutikäikudes ...

Aedkimalased aga õppisid sel aastal isegi kanna õitest nektarit püüdma, mida ma varem kunagi märganud pole. Kanna õied on sügavad lehtrid ja sinna põhja küündivad tõesti vaid aedkimalased, kelle suised on meie kimalaseliikide seas kõige pikemad. Aedkimalastele meeldivad ka teised "sügavad" õied, nagu sõrmkübaralilled, hostad, käokingad, lembeliiliad jmt. Muudele õitele nad ei pretendeerigi, sest konkurents on tihe.

Bumble bee & Canna 'Assaut'
Aedkimalane kanna õiel/ Bombus hortorum on Canna 'Assaut'. The garden bumblebees learned to drink nectar from canna blooms, which I have never noticed before.
Agapanthus 'Headbourne Hybrids'
Aedkimalane ja lembeliilia/ Garden bumble bees prefer deep blooms such as this lily of Nile 'Headbourne Hybrids'
Niisiis jõuame lembeliiliateni. Kuidagi on nad mulle hinge pugenud, nagu mitmed teisedki eksoodid. Lembeliiliad pärinevad lõuna-aafrikast ja jagunevad heitlehisteks ning igihaljasteks. Minul on heitlehised, kes on küllaltki külmataluvad, kuid Eesti talvedes siiski eeldatavalt vastu ei peaks. Võib-olla mõne soodsama talve. Katsetada pole siiani tahtnud. Niisiis kasvavad nad pottides ja talvituvad keldris. Õitsemine on sel aastal rikkalik, arvestades, et taimed pole kuigi vanad. Lembeliilia tahab suvel palju vett ja piisavalt toitaineid, siis moodustuvad sügisel hästi ka järgmise aasta õiepungad.

Canna Border
Lembeliiliate kollektsioon/ Collection of agapanthus
Agapanthus
Lembeliiliate kollektsioon/ Collection of agapanthus
Agapanthus 'Senna'
Agapanthus 'Senna'
Agapanthus 'Charlotte'
Agapanthus 'Charlotte'
Agapanthus 'Northern Star'
Agapanthus 'Northern Star'
Agapanthus 'Northern Star'
Lembeliiliate kollektsioon/ Collection of agapanthus
Agapanthus 'Big Blue'
Agapanthus 'Big Blue'
Agapanthus 'Headbourne Hybrids'
Agapanthus 'Headbourne Hybrids'
Agapanthus 'Big Blue' & Dahlia 'Walzing Mathilda'
Agapanthus 'Big Blue' & Dahlia 'Walzing Mathilda'
Canna Border
Kõik koos/ All together
Daaliatest on hetkel kõige enam kahju. See on üllatus, et nad kuuma ja kõrvetavat päikest ei kannata, troopikataimed nagu nad on. Kuumus on rikkunud enamuse õisi, kuid ehk on neilt oodata veel üht õitsemispuhangut, kui ilm jaheneb ja tuleb vihma. Muidu nagu polegi enam sellest suvest midagi oodata. Kõik juba kuhtub, kolletub, närbub. Vanaks läinud suvi.

Dahlia 'Tangerine Dream'
Daalia 'Tangerine Dream' kunagi puhkedes/ Dahlia 'Tangerine Dream' with first fresh blooms back in July. Heat and drought have ruined all rest.
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda' kes näib pisut paremini toime tulevat antud oludes. Leegitseva õietooniga, ilmale vastavalt/ Dahlia 'Walzing Mathilda' performs the strongest in summer heat. It's colour resembles well the hot weather we have.

PS!
Postituse pealkiri on ajendatud pühapäevasest meeleheitest ja jõuetusetundest, kui naastes nädalaselt puhkuselt lõunapoolsetesse vennasvabariikidesse avastasin, et meil pole tilkagi vihma sadanud.

14 kommentaari:

  1. Agree, Joy. I love its leaves as well, the flowers are poor.
    Tistou, I hope today you have had some rain, because we've had a lot of water with thunderstorm. Love your Agapanthus 'Charlotte', is very pretty, Canna is seem remembered that they're tropical plants.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Cannas are the only plants along with agapanhus, who seems to be enjoying the weather. No rain so far unfortuantely. :(

      Kustuta
  2. Tean täpselt mida sa tunned :( Vähemalt päästavad kannad ja lembeliiliad, minul on lihtsalt kõrbenud õied ja hakkangi tasapisi peenardelt pealseid lõikama, Nutma hakkan ilmselt kevadel, sest laipu loen juba praegu :( Aga parata pole ka midagi, tekivad uued võimalused ja mõtted ja...aednik on ju visa ja lollilt järjekindel :) Elame edasi, onju

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi elame. Aitäh kaasa elamast ja tundmast! Loodame tõesti ikka kõige paremat veel. Mõtlesin ka talvele juba, et mis see nõrgestatud taimedele kaasa tuua võib. Eks me näe, mis muud.

      Kustuta
  3. Piltidel küll kusagil kõrbemist näha pole! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ajaloo talletamise mõttes oleks loomulikult pildid pidanud pigem olema päeva- ja sissekandekohased. Aga ma visuaalis keskendusin sellele, mis hea ja ilus. Et ikka säilitada postiivset meelt. Kannad ja lembeliiliad on sellest suvest kõige nägusematena läbi tulnud.

      Kustuta
  4. Mul siin lisaks enneolematu maakirpude hord; kaalikat ja kapsast ei saa. Mungalillede vaip läks kellegi-millegi nahka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kasutaimede ikaldumine on tõesti vist veel kõige morjendavam. Oled maad harinud, külvanud, oodanud ja hoolitsenud, ja kui see kõik põua või pahalaste nahka läheb, siis on ikka kurb küll. Minul ristõielisi praktiliselt aiamaal pole ja nii ei ole ka kirpe märganud. Aga herneusse oli küll rohkem kui möödunud aastal.

      Kustuta
  5. Ma mõistan seda tunnet, seda kui tuled ja näed, et vihma pole antud ja kõik põleb ja krabiseb. Ma tegin ju eelmisel sügisel rõõmsa sügispeenra, kus täna kõik krõbiseb. Tiiki on imekombel vett jäänud, aga seda kasutan juba päris hädaliste peal. Vesiroos on juba kuival. Nojah ja siis ma kolin aeda, uues kohas on vett. hull suvi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ka vesiroos kuivale jäämas ja kasvab nagu peenralill, lehed õhus, püstistel vartel- päris naljakas vaatepilt.
      Algul plaanisin ka postituse pealkirjaks panna "Hull suvi" aga see ei oleks kõike seda ekstreemsust suutnud piisavalt kokku võtta ja väljendada! Aga elame veel! :)

      Kustuta
  6. Tunnen kaasa.:( Jube põud tõesti. Mul on aed küll käe-jala juures, aga ikkagi olen aeg-ajalt avastanud, et floksi kõik õied on ühe päevaga närbunud, et sarvkannikese lehed on ära kuivanud, et hostad ei suudagi õitseda ja need kes õitsevad, nende õied kuivavad keset pidu nagu astilbedelgi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen vaadanud ja mõelnud, et kui palju vihma näiteks ilmajaam ja yr.no meile selle viimase kuu jooksul lubanud on - ikka nii nädalapäevade jagu ette, ja siis aja kätte jõudes on need ennustused kõik "päikeseliseks" muudetud. Sama on juba juhtumas ka selle nädalavahetusega. Laupäevaks lubati sadu, see on juba ära muudetud. Hetkel on lootus veel pühapäevale. Aga ma ei imestaks, kui meil üldse enne septembrit ja sügist päris sadusid ei tulegi.

      Kustuta
  7. Oh dear, vaga kurb. Peaaegu et nutangi, daaliaid on ikka vaga kurb vaadata. Ja kui paris ausalt, siis taimed tulevad ja lahevad.. Aga kui nyyd talv tuleb ka miinus 30 ja kuude kaupa, siis viljapuud meil jalle lahevad... tea kas nagidki kadu ette, et nii tais tanavu.. Vaga ekstreem terves maailmas hetkel.

    VastaKustuta
  8. Hull aasta on tõesti üle maailma. Jääb vaid loota, et sügisel tuleb piisavalt vihma ja talv tuleb leebe, kuid korralikule suvele vist järgnevad ka korralikud talved. Eks näis.
    Daaliad ehk tulevad veel raskest seisust välja ning pakuvad õisi ja ilu sügise jooksul.

    VastaKustuta