teisipäev, 14. august 2018

Põua murdmine

Põud kestis neljandagi nädala. Reedel maale jõudes sai selgeks, et jätkuvalt pole tilkagi sadanud - veenõu räästa all oli endiselt tühi. Seega kokku terve kuu ilma vihmata. Oh vaesed taimed. Ma tõesti lootsin, et ehk mõni hoogsadu jõudis nädala sees ka meie maile, kuid ei midagi.

Laupäeval päikeseliselt alanud päev tõmbus ühtäkki kagust halliks ja taevas heitis korra alla isegi kerget vihmapihu, kuid märjaks tegi see vaid lehed, ei miskit maapinnani. Tuuline õhtupoolik kuivatas sellegi kiirelt. Ja kui pühapäeva keskpäevaks oli juba mitmed hoovihmapilved meist ühelt ja teiselt poolt mööda läinud, olin valmis meelt heitma, alla andma, lootust kaotama. Aga saatus oli siiski armulisem ja me saime ühe korraliku hoogvihma, õhtupoolikul paar väiksemat veel lisaks ning ööselgi sabistas pisut juurde. Sügavuti see kindlasti veel ei kastnud, kuid pindmine mullakiht sai siiski mingi niiskuse, kust juured võiks ammutada uut elujõudu.

Kandsin veetünni räästa alt tühjaks peenardele, norgus hortensiatele, kõrvitsatele-kabašokkidele aiamaal. Kõige hullem sai sellega ehk mööda.

Agapanthus seedheads
Taevane vesi/ Long waited rain - drought and hot weather lasted for four weeksaption
Dahlia 'Jescot Julie'
Daaliates tärkab lootus/ New hope for dahlias, heat was very rough on them/ Dahlia 'Jescot Julie'
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Fascination'
Vaatasin, et juba pühapäeva õhtul olid daaliad kuidagi oluliselt rõõmsama olemisega. Ehk tuleb veel õierikas suvelõpp! Kannad aga muudkui õitsevad, on rahul kõigega.

Canna Border
Kanna peenar/ Canna Border
Canna 'Striata' & Dahlia 'Fascination'
Canna 'Striata'
Mildat ja Futut võiks huvitada see, mis sai minu kevadel Eurobulbist tellitud "kaalikatest". Uudis on nüüd see, et "kaalikad" on asutanud ennast õitsema. Tegemist on siis tegelikult suurte tuttliiliatega. Ja suured on nad tõesti, ulatuvad mulle puusani. Teised seltsilised on neil siin juba varasematest suvedest ja talvituvad kenasti keldris. Kasvatasin neid siiani koosluses daaliatega, kuid otsustasin sel aastal neile eraldi peenralapikese murusse rajada, et taimed oleksid paremini eksponeeritud ning saaksid maksimaalselt päikesevalgust. Lõuna-Aafrika taimedena igatsevad nad seda väga.

Eucomis Bed
Tuttliiliad oma peenras/ Eucomis Bed - formerly they grew along with dahlias, but deserved better exposition and have a bed for their own this year.
Eucomis Bed
Tuttliilia peenar/ Eucomis Bed
Eucomis comosa pole-evansi
Suur tuttliilia/ Eucomis comosa pole-evansi
Eucomis 'Zulu Flame'
Tuttliilia 'Zulu Flame'/ Eucomis 'Zulu Flame'
Eucomis bicolor
Kahevärviline tuttliilia/ Eucomis bicolor
Eucomis comosa pole-evansi
Suur tuttliilia/ Eucomis comosa pole-evansi
Kenad rohelised toonid oh hetkel ka aiapeenardes. Õitsevad rohelised siilkübarad, rohekad raudrohud, hortensiad. Kaunid kõrrelised neile lisaks. Siinsetes peenardes pole põud kõrreliste kasvu pidurdanud, kuigi lõpus muutus ka siin pinnas tuhkkuivaks.

Garden Beds
Rohelised aiapeenrad/ Green Garden Beds
Garden Beds
Rahumeelsed kooslused/ Peaceful companions
Echinacea 'Green Jewel'
Siilkübar 'Green Jewel' kõrreliste kaisus/ Green Echinacea 'Green Jewel' in the midst of gentle grasses
Echinacea 'Green Jewel'
Echinacea 'Green Jewel'
Echinacea 'Green Jewel'
Echinacea 'Green Jewel'
Achillea cv.
Raudrohi/ Achillea cv.
Vanessa atalanta & Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'
Aedhortensia ja admirali liblikas/ Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge' & red admiral butterfly
Kalimeris incisa 'Charlotte'
Natuke sina toob kooslusse kalimeeris/ Bit blue form Kalimeris incisa 'Charlotte'

Edaspidi saab loodetavasti raporteerida sellest, kuidas lood aias lähevad aina paremaks. Inglismaalt jõudis kohale paikike kalliskividega - uued lumikellukesed. Kastsin hoolega hostapeenart ette ja sinna vahele nad maha järgmine kord lähevad. Ilmselt saab ka pottides olevaid taimi maha panna, ime et nad hullu suve nii üle elasid, aga elasid. Ja taimeaedades on soodustused! Ma olen langenud sinistele floksidele... ehh heee ... ho... hoo!

11 kommentaari:

  1. Need langemised on vahel väga äkilised ja endalegi uskumatud :) Ja kaalikad on sul tõesti vägevad :) :) ehk nüüd hakkavad jälle normaalsed meiemaised ilmad olema, et kui vaja kuiva siis sajab ja vastupidi :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ilm on ilm ja sellega tuleb kohaneda. Eks kõik võiks ju veidi paremini olla, kui ma kogu aeg kohal oleksin. Eks see lisab oma nüansi nendesse tumedatesse tundmustesse.
      Aga tegelikult väga palju ikka rõõmustab ka, kasvõi kaalikad! :D

      Kustuta
  2. Väga ilusad kooslused. See rohelus ja varjundid on võluv. Ja oo, millised tuttliiliad, tõesti suursugused (ps. meenutavad veid jutulindu ühest multikast :) Ja hea, et siis lõpuks saite vihma. Meie ka oleme juba mõne korra saanud. Oli vast suvi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tunnustuse eest! Roheline rahustab! Tutikad on lahedad tegelased ja tore, et nad täitsa kenasti vastu peavad meie oludes.
      Suvi on olnud äge ja kontrastiderohke!

      Kustuta
  3. Rõõm sinu vihma üle! Esimene pilt on võrratu! Mitte et teised kehvad oleksid :)
    Mul jäi sel aastal siilkübara ainuke sort Hot Lava tulemata ja otsustasin, et liigi jätan, aga sortidega rohkem ei jända, küllap on nende jaoks kirge vähem, aga teiste aias on neid rõõm näha.

    Tuttliiliad ... vau!

    Mõnusat augustit!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loodan, et vihma on nüüd tulnud aina juurde ja juurde. Vihmakaardid nagu lubaks seda.
      Siilkübarad on armsad ja eks ma jään neid ikka vast pidama ka edaspidi. Natuke värvilisi ikka ka, kuid ükskord võiks olla üks mass pallida't ja paradoxa't.
      Aitäh augustisoovide eest! ;)

      Kustuta
  4. We have had some rains as well Tistou. Your dahlias are amazing, and Eucomis is such unusual to me, it looks like a tropical plant in Estonia. I think August will be as chill as always.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eucomis is sub-tropical plant from South Africa. In warmer parts of UK it can be grown outside all year round but I collect my bulbs in autumn and store in cellar until next spring.
      Rainy days are such a relief! :)

      Kustuta
  5. Nii tore oli näha mus kaalikatest tuli.Pildilt nende täisvõimsus ilmselt ikka lõpuni pole aru saada.Vinge!
    Kui on jätkuvalt Elle iiriste soovi, kirjuta mulle, lepime kokku kuhu saadan. Juurikaks on vist liiga hilja jätta

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks nad ongi palju suuremad kui pildilt paistavad. Hästi ägedad! Aitähh Sulle vaeva ette võtmast, et kõike seda tellida! :)
      Ma sooviks Elle iiriseid küll, aga mul ei ole iirise peenart veel, ma pigem jätaks tuleviku peale selle hetkel.

      Kustuta
    2. Mina panin nad saaduna hoopis juurikamaale, sest polnud ka peenart ja just nüüd istutan ümber iirisepeenrasse

      Kustuta