kolmapäev, 14. juuni 2017

Kuhu see juuni jookseb?

Aeg ja juuni päevad lendavad mööda sellise kiirusega, et niiviisi on varsti jõul käes! Juba on pool kuud läinud, kuid mina pole saanud siia ühtegi sissekannet selle aja jooksul lisatud. Kiire on tööl ja kiire on kodus ja maal oldud ajast ei maksa rääkidagi. Lõpetan igal pühapäeval hämarikus ning mõtlen vaid sellele, mis jälle tegemata jäi. Nii jääb märkamata seegi, mis tehtud. Pagana jama! Mõtlen ka ühtelugu, et no nüüd läheb kohe kõik kergemaks, suurem koorem saab õlgadelt maha, aga no ei tuhkagi, ikka kõik ühtviisi.

Hea on see, et aiamaa on korras ja järjepeal, kartul-uba-hernes tärganud, porgand ka juba idaneb. Sibulatel on kenad rohelised nutid. Muru on ka korras, olen igal nädalal jõudnud kõik üle niita. Lillepeenrad tahaksid aga ülekäimist. Viimati korrastasin metsapeenra ja sellega on ka täitsa kenasti. Kõik muud aga tahaks samuti kobestamist, tärganud umbrohtude noppimist. Halvasti on aga istutamata taimedega. Päris mitmed on pottides juba möödunud kevadest-suvest, keerulise talvegi üle elanud, aga siiani maha istutamata. Nendega on lihtsalt see lugu, et neile pole kohta ja nad vajavad täiesti uute pindade-peenarde loomist, kuid selleks pole aega jagunud. Ideidki on nappinud, et kuhu ja kuidas. Vähemalt paar mõtet nüüd tekkinud on, kuid need vajavad korralikku ettevalmistust. Uus hostapeenar aias vajab samuti pikemaks kaevamist, sest kevadel Hollandist saabunud taimed on samuti alles pottides. Oh vaesekesed, oh mina!

Aiapeenardes aga õitsevad endiselt viridiflora tulbid. Esitlesin neid juba oma viimases postituses mais, kaks nädalat tagasi. Nüüdseks olid nad just sellised oma kooslustes, nagu olin soovinud ja ette kujutanud. Tore!

Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridaflora tulbid aiapeenras/ Viridaflora tulips in my garden beds are the highlight at the moment.
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips, still in bloom after 2 weeks.
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Garden Beds with Viridiflora tulips
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Tegelikult peaks aga rääkima juba aediiristest, sest just nemad on nüüdseks õied avanud ning kaunistavad seinaäärset tulbipeenart. Endiselt on mul vaid nimetud sordid. Mõttes olen ikka mõlgutanud ka mõnd helesinist ja oraanži, kuid pole vaja rohkem taimi pottidesse ootama. Uute iiriste jaoks oleks tarvis juba eraldi peenart ja see on pisut keeruline teema. Tunnen rõõmu olemasolevatest!

Tulips Bed in late spring
Seinaäärne tulbipeenar aediiristes/ Tulips Bed is now filled with tall bearded irises.All nameless, but very dear to me nevertheless. 
Iris germanica cv.
Heledam lilla ja kõige kõrgem/ Pale lilac and tallest of them all, beautiful bearded iris cultivar
Iris germanica cv.
Aediiris/ Iris germanica cv.
Iris germanica cv.
Üks pisut heledam ja roosakam variant nn pruunist aediirisest/ Iris germanica cv.
Iris germanica cv.
Keskmise kõrgusega sinised ja valge neeluga iirsed õitsevad alati väga rikkalikult/ This semi tall blue cultivar blooms very well every year.
Tulips Bed in late spring
Tulbipeenar hiliskevadel/ Tulips Bed in late spring
Natuke uutest taimedest ka, kes kenasti leidnud oma koha olemasolevates peenardes. Türilt tõin kaheõileised kinglilled. Kastsin neid küll korralikult istutamisel, kuid järgneval nädalal olid vaesekesed päikeses puhta närbunud. Ikka niivõrd kuiv oli see mai. Kiire kastmine aga turgutas taimed ja nüüd on esimesed õied lahti. Toredad lilled - meenutavad lapsepõlve potikinglilli.
Calceolaria biflora
Kaheõieline kinglill mägisibulatega/ Calceolaria biflora with house-leeks is new in my garden. 
 
Teiseks toimus mul mingi äratundmine tradeskantsiatega. Arvasin, et see taimeperekond pole mulle, kuid kui nägin toredaid "viinamarja" sarja taimi, olin tehtud. Nüüd on mul 'Concord Grape' ja 'Red Grape'. Ühe  selle liigi (Tradescantia andersoniana) siniseõielise põhivormi võiks ka veel tuua.

Tradescantia andersoniana 'Red Grape'
Tradeskantsia 'Red Grape' võiks interneti piltide järgi olla tumedama õiega, aga no on kes ta on, tal on nii vahvalt suured õied/ Tradescantia andersoniana 'Red Grape' should be more purple in colour (by photos on internet). Who ever it is, I like its large blooms! 
Tradescantia andersoniana 'Concord Grape'
'Concord Grape' on fantastilise lehetooniga, mis hästi sobitub purpurlillade õitega/ Tradescantia andersoniana 'Concord Grape' has fantastic leaf colour and blooms are equally nice. 
Uusi taimi on muidugi veel ja veel (veelkord: oh mind), kuid nendest siis, kui nende aeg jõuab. Papagoitulpidele ennustasin nädalast lendu, kuid vapramad lendavad neist praegugi veel. Sealjuures mustad algusest peale, kolmandat nädalat juba.

Late parrot tulips
Papagoi tulbid on õitsenud juba kolm nädalat/ Parrot tulips are in bloom for the third week already .
Tulipa cv.
Üks...üks lihtsalt kaunis tulp/ Just one more beautiful tulip
Allium 'Gladiator'
On ka laukude aeg alanud/ It is also a leek time - Allium 'Globmaster'
Lamprocapnos spectabilis 'Alba'
Vaatamata kevadistele vintsutustele on ka murtudsüdamed mõned õied teinud. Tugevamalt öökülmakahjustusi saanud 'Alba' isegi enam. Tavaline kasvatas vaid hoogsalt lehti. Kuid nad mõlemad on ka veel väga noored/ Despite spring frosts and damaged shoots, bleeding hearts have put up a little show of their own. 
P1010503
Murtudsüda/ Bleeding heart

Kuid ikkagi, kuhu see juuni kaob ja juba pooleldi kadunud on??!!!

19 kommentaari:

  1. viridiflorad meeldivad mulle ka päris hästi, kingalille ümbrust valva, sest kestab see vaid isekülvi najal aga muus osas tunneme me aiahullud vist kõik sarnaseid tundeid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kinglille kohta olen kuulnud jah, et ei taha taimena püsida ja peab lootma isekülvidele. Eks ma siis pean meeles pidama, et rohimisega hoogu ei läheks! :)

      Kustuta
  2. Due to the cold weather we can enjoy tulip blossom long time, Tistou. Love your Viridaflora tulips, they are very elegant. I see you have many irises, especially the purple one is pretty.
    Have a nice day!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes Nadezda, weather has been hectic and rather cold. Late tulips have lasted very well.
      Irises are wonderful too and I hope to have a long border full of them! There are so many wonderful colours and hybrids!

      Kustuta
  3. See on distantsaianduse rõõm ja mure. Rõõm sellest, kui kohale jõuad ja Su taimed rõõmustavad Sind oma sära ja iluga. Mure, et ei jõua nii palju kui tahaks ja rõõm siis sellest, kui midagigi sai jälle korda, uueks ja ilusaks. Järgmine kord kohale jõudes mure, et kõik on jälle korratu ja tuleb otsast alustada ning uute osadeni veel ei jõuagi :D Aga sügiseks laabub ikkagi kõik
    Su värvi-ja haabitusekooslused on imeilusad. Kunstniku kokkupandud

    VastaKustuta
  4. Su tulbid on ikka nii toredad! Ja et neid jätkub veel... Tradeskantsia on minu meelest ka üks vahva taim, olemuslikult mõjub kuidagi toredalt. Mul aediirised veel ei õitse, sul juba selline pillerkaar. Ja murtudsüda(med)!. Aga kiiresti möödub aeg tõesti. Kujutan ette, et niimoodi kaugelt, nagu sul, sõites kulub ta veelgi. Ei oskagi lohutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehh, jah... ega siin vist polegi muuga lohutada kui tunne rõõmu kõigest sellest mis antud, ja seda polegi vähe. Ma olen ääretult õnnelik, et mul on selline huvi ja hobi ja et seda toita saan ja elus hoida. :) Aitäh kaasa mõtlemast!

      Kustuta
  5. Imeilus see koik, mu "piinatud kunstnik" :) Kunagi ammu, kui ma veel raamatuid lugesin, jai kusagilt meelde "piinatud poeet"... No Sinu hing peaks ikka roomust laulma, nii korras ja ilus pole seal kunagi olnud. Muide valge murtud syda ei kolbagi ju kuskile, taipasin kui lugesin inglisekeelset nimetust Bleeding Heart.. Need aretajad peaks vahemalt veretilgad sydamikku tekitama :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Piinatud-piinatud! :) Tabav võrdlus! Eks mu hing laulab ka, siis kui pühapäeva õhtu ja paanika pole veel kätte jõudnud! :P
      Harilikust murtudsüdamest on ääretult vähe sorte, vist vaid ühel käel ülesloetavad. Ilmselt ei taha ta varieeruda, hübridiseeruda... Aga jah, see oleks vägev, kui kunagi oleks valge õis punase veretilgaga.

      Kustuta
  6. Kaunid taimed! Tradeskantiat võin kaevata, seda kõige tavalisemat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tunnustuse eest!
      Kui Andersoni tradeskantsia on rohelise lehe ja sinise õiega, siis jaa, palun küll. Olen vaadanud, et on ka üks sinine sort 'Zwanenburg Blue', kuid see vist ei erine oluliselt põhiliigist.

      Kustuta
    2. Rohelise lehe ja sinise õiega ja läheb potti

      Kustuta
  7. Ega see sind vist ei lohuta, et mul on kohati sama tunne, kuigi mul on iga õhtu hilistundideni ja siis on nii kahju tuppa minna, sest suveööd on ju valged :)
    Murdsin pead, et mis tänavu teisti on, et kipun ajahätta jääma, alasid pole ju lisandunud. Vanuses nüüd küll asi pole. Tavaliselt on see kõik-läheb-nii-kiiresti-ja mais, tänavu jäi kevad lihtsalt külmade taha kinni ja korraga on vaja nii külvata, rohida, niita kui jagada.

    Igatahes on sul ju kõik tehtud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No lood pole kõige hullemad, tõsi. Aga ma oma täiuslikkuse ihaluses tahaks, et kõik pinnad oleks alati värked ja kobestatud, umbrohuvabad. Siit-sealt hetkel ikka miskit turritab. Aga ütleme nii, et sellegi poolest on palju tehud! ;)

      Kustuta
  8. Nii ilusaid ja loomulikke peenrakooslusi võib ainult nautida. Huvitav, et tulbid, iirised ja tradeskantsiad õitsevad kõik ühel ajal. Ilmselt annab seda korraldada, kui hilisemad õitsejad kõige soojemasse kohta istutada. Minu viridiflorad on juba koltumas, narmastulbid ja madalad nimetud vana aja kollased õitsevad aga täie värskusega. Iirised on aga veel kindlalt nuppus.

    Aeg ja juuni mul eest ära ei jookse, küll aga aed - see on nagu perutav hobune, ei jõua talle ohjepidi järele, fotokaga ka mitte.

    VastaKustuta
  9. No see õitsemiskooslus on võib-olla natuke meelevaldne ja kokku pandud. Tulbid-iirised on omad ja tõesti õitsevad oma soodu, kuid tradeskantsiad alles ostsin ning ostsin õitsvatena. Võib-olla on nad ette kasvatatud, sest samad taimed olid müügil ka Türi Lillelaadal ning sealgi olid juba õies. Eks tuleb kevad-suvi näitab nende õiget õitseaega. Loodetavasti nad ikka jäävad püsima.

    VastaKustuta
  10. Tradeskantsiad on imelised, kahjuks ei ole mul nende jaoks ruumi, aga "Sweet Kate", selle ma tõin küll, tema lihtsalt peab ära mahtuma. Nende õitel on peen aroom, mis meenutab kannikest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vaat, ma pole isegi taibanud nuusutada! Millegipärast oleksin eeldanud lõhnatuid õisi. Koju lähen, kohe nuusutan!

      Olen kaks viimast nädalat nuusutanud iiriseid. Kui erinevalt nad lõhnavad!

      Kustuta