esmaspäev, 19. juuni 2017

Enne päikese kõrgeimat kaart, Jaani eel

Veel vaid kaks päeva ja selleks aastaks ongi päike saavutanud oma maksimumi, hakkab jälle vähehaaval taanduma hilissügisesse pimedusse. Õnneks suvi alles algab ja ehk toob ta ikka oma sooja ja pillava külluse. Saadame ära kevade, mis on olnud varajane (lume sulamine) ja hiline (taimede tärkamine), kuiv (mai) ja märg (juuni), külm (mai öökülmad) ja kuum (troopiline soojus nii mitmelgi korral mais ja juunis) - ikka ja jälle, kontrastiderohke.

Viimse kahe nädala sajud ja suhteline soojus on kasvatanud aiast tõelise džungli. Püsikud on suured ja lopsakad, peaks nad vaid vastu tugevatele tuultele, mis on ainus kindel asi meie viimase aja kevadetes.

Õitsevad siberi iirised. Mul on peenardes vaid põhiliik, kunagi kooli ajal Räpinast toodud taimekilluke on jõudsalt kasvanud ja moodustab nüüd telje ühes aiapeenras ning on kesksel positsioonil püsikupeenras. Kui need üles kaevata, ära jagada, saaks pika sinise peenra küll, nagu unistustes on.

Perennials Bed
Siberi iirised püsikupeenras/ Siberian irises in my Perennials Bed are taking the centre stage
Garden Border
Iirise sina täidab seinaäärset aiapeenart/ Garden Border is blue by Siberian irises
Garden Border
Adoonised, siniliiliad, lumikellukesed on asendunud iiristega/ Adonis, snowdrops and scillas have replaced by luch iris community in Garden Border.
Iris sibirica
Siberi iirise lihtne ilu/ Modest beauty of species Siberian iris
Et kõik aediirised oleks üles loendatud, siis jätkan möödunud nädala rida uute lisandunud õitsejatega. Need on vanad sordid, meil juba enne mind olemas ning ajas ja ruumis kaasa liikunud. "Pruun" iiris on üks lapsepõlveost Viljandi turult - iirised võlusid mind ilmselt juba siis!

Iris germanica ssp. flavescens
Taluaia klassika - Iris germanica ssp. flavescens - armas ja hästilõhnav/ Cottage Garden favourite of Estonia, Iris germanica ssp. flavescens - cute and well scented.
Garden Border
Aiapeenar ühest otsast/ Garden Border from one end
Iris germanica ssp. flavescens
See iirise klump kasvab vast juba paar aastakümmet õunapuude all. Siis kui ta mulda sai õunapuude vahesse, olid puud veel väikesed ja aed valgusküllane. Nüüd on võrad liitunud ja puudealune päris hämar, kuid vapper iiris peab vastu ja aina laieneb ning ikka õitseb/ This group of irises was planted some 20 years ago. Life below apple trees was bright and sunny back then, as now canopies have merged to one and stolen all sunlight. Tough iris however, is ever expnading and blooming every year.
Iris germanica cv.
Aiapeenra teises otsas õitseb teine väga vana iiris/ On the other end of Garden Border, there is another very old bearded iris cultivar.
Iris germanica cv.
Ja kuskil keskosas on see pruun, lapsepõlve kiindumus Viljandi turult/ Somewhere in the middle of Garden Border, this brown beauty can be found.
Iris germanica cv.
Iris germanica cv.
Iris germanica cv.
Üks tumelilla iiris, tema on küll uuema aja tulija siiski/ One dark purple semi-tall bearded iris, lot newer than previous old favourites.
Püsikupeenar on täidlane ja kui kevadel paistsi, et nii mõnigi näiliselt vaba pind võiks veel ehk mõne toreda taime mahutada, siis tegelikkuses olen suutnud suruda servadele vaid kaks tradeskantsiat ja siberi iirise kõrvale hiina kullerkupu 'Goldkönigin'. Viimane on kui oraanž täpike muidu rahulikus sini-roheluses. Kena päikseline aktsent.

Trollius chinensis 'Goldkönigin'
Neeva Aias toodud hiina kullerkupp 'Goldkönigin'/ Trollius chinensis 'Goldköning' is new in my Perennials Bed, adding a shiny golden spot next to Sibierian irises. Nice contrast, it is making. 
Perennials Bed
Püsikupeenra küllus/ Fullness of my Perennials Bed in late June
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Jaanipäeva ilmaennustused kisuvad klassika poolele - vihma ja jahedust, võimaliku öökülmaohuga. See, et jaaniilmad ei erine meil oluliselt jõuludest, hakkab erandlikest juhtumitest korduvaks klassikaks saama. Uus normaalsus?! Loodan, et öökülm jääb vähemalt olemata, sest kabatšokid põllul ja daaliad peenardes on juba kenad puhmad kasvatanud. Kahju oleks neid kaotada.

Alanud on pojengide aeg ning varane 'Rubra Plena' on oma täisilus. Seda ilu on küll viivuks, kuid hea meel sellestki!

Peony 'Rubra Plena'
Paeonia 'Rubra Plena'
Linum perenne
Oandult toodud püsilina, parimad tervitused jagajale! ;) / Perennial blue flax opens its bloom just for a day, but what a joy!
Sel aastal on mul ka natuke oma lilleniitu. See on küll vaid muru väikeste niidulillelappidega, kuid hoopis uue mulje loob seegi. Need on ajutised niitmata jäetud laigukesed murus karikakardega, mis just nüüd jaanipäevaks oma õisi avamas on. Esimesed olid juba õied paotanud. Järgmisel korral neist enam!

Leucanthemum vulgare
Karikakrad murus/ This year I have left some paches in grass unmowed. These were specifically chosed  by where the daisies grow. Now they are opening their blooms for the Midsummer. 
Leucanthemum vulgare
Karikakrad/ Common daisies 
Leucanthemum vulgare
Leucanthemum vulgare
Kauneid jaanipühi!

6 kommentaari:

  1. Jah, aiad on suve näo ette saanud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kevadega on nüüdseks igati läbi. No vaid sirelid õitsevad veel veidi... sirelitega lõpeb ka kevad.

      Kustuta
  2. Lillemuru on iluaianduses üks väga köitev teema. Kirjuta sellest kindlasti veel. Kas peale karikakarde on selles veel õistaimi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah on! Teen jaani ajal ekspeditsiooni murusse! :P

      Kustuta
  3. Kauneid pühi Sullegi.
    Meie sinine jõgi juba piserdab pisut :)

    VastaKustuta