esmaspäev, 27. märts 2017

Mida kõike muudab üks nädal

Need seinaäärsed võrkiirised on üllatanud ka varem. Kuid et möödunud nädala soojal pühapäeval polnud neist veel ühtegi sinist tippugi, siis ei osanud ma küll oodata seda pilti, mis nüüd avanes - kõik juba täisõies. Nagu oleks üks väike sinine värvipomm tulbipeenras lõhkenud. Peenra peategelased isegi olid edenenud päris jõudsalt - turkestani tulp juba loob pead!

Iris reticulata 'Harmony'
Võrkiiris/ Iris reticulata 'Harmony' has suddenly bursted into a bloom
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Eks nädala sees oli olnud ju veel paar sooja päeva ning küllap see õied valla lõi. Mujal peenardes  teised võrkiirised samuti tärkavad jõudsalt, kuid sellist spuritimist märgata pole. Paari uut põnevat sorti on oodata ning vanasidki on rõõm taaskohata.

Danfori iirisel on sel aastal vaid 4 õit tulemas. Algul vaatasin, et puhmas on üldse otsa saanud, vaid mõni võrse servadest tärkab. Nüüd ikka tõuseb kõik. Aga natuke halva kohapeale on nad sattunud küll - katuselt kipub just selle kohale vett tilkuma. Ja kui sul ikka terve talve tilgub lagipähe...

Iris danfordiae
Iris danfordiae
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Tulips Bed
Tulbipeenar märtsi lõpul/ Tulips Bed in late March
Ilm juhtus sel nädalavahetusel nigel olema. Sadas laupäevl, sadas pühapäeval. Eile lisandus veel tormimõõtu tuul. Päikese püüdsin kinni laupäeva päeval mõneks minutiks, eile lõi klaariks alles poole seitsme paiku õhtul. Oh ilmateenistus, mida sina ennustasid reedel pühapäevaks?!

Püüdsin oma peenarde puhastustööga edasi saada, sest ega tõelist aednikku ilm ja väike vihm veel peata. Kuid ahastus ja nali käisid selle töö juures käsikäes, sest kõike mida ma peenardelt kergitasin, see tuule alla võttis ning puhastatud aladele lendas. Eriti muidugi mägisibulapeenrasse. Mu ümber tansisklesid aina saatanlikud lehepöörised. Nüüd on siiski jäänud veel aiapeenrad ja metsapeenar. Polegi kõige halvem! Eks need lendlehed tuleb ka ühel vaiksel päeval kokku korjata.

Bulbocoium vernum
Kevadine valevlill/ Bulbocodium vernum
Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Krookused jäid seekord nuppu/ Crocus crysanthus 'Blue Pearl'
Ennekõike on aga hetkel lumikellukeste aeg ja küll nad on toredad!

Galanthus nivalis
Lumikellukesed/ Snowdrops
Galanthus nivalis
Õunapuude all/ Under the apple trees
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Nii on.

18 kommentaari:

  1. Väga ilus! Vahel on mul tunne, et me ei ela ühes ja samas Eesti Vabariigis, nii erinevad kliimatingimused. Meil ainult lumenimelised lilled avatud:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesti on väike, kuid suure kliimaga riik! Sealjuures mängivad olulist rolli mikroklimaatilised tingimused. Soe, tuulte eest varjatud, kuid lõunapäikesele avatud seinaäär erineb tingimuste poolest oluliselt nt 2 meetrit eemalasetsevast peenrast, kus asjalood iiristega pole üldse mitte nii kaugel.

      Kustuta
  2. Oi kui palju värve ja õisi nii järsku!:)

    VastaKustuta
  3. Uskumatu, mul vaid üks võrkiiris natuke loob ja vanad sordid on veel täieliselt maa sees kui ma neid just eelmisel aastal mujale ei kolinud. Igatahes on paanikaosakond täiesti töös.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No küll nad tulevad! Muudkui jälgi ja oota ja pidista ja jaga uudiseid!

      Kustuta
  4. Lilled on edenenud joudsalt, aga Sinu piltidel on nad erilised.. Et kui alla ei kummarda, siis ehk ei naegi seda erilist.. kaugelt vaadates on yks sinine laik, ja siis siin-seal valgeid laike.. :) See harmooniumi nimeline vorkiiris on iluduste iludus Su pildi peal, ja hea et kollased ikka alles jaid. Hoia oma meel ikka virge, joo kodumetsa mahla ja nuusuta tuult, serious :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mahla joon ja on teist ka kaasas. Jagus veel tänessegi hommikusse. Vahtramahla siis.
      Väikeseid lilli tulebki lähemalt vaadta, siis leiab huvitavaid detaile!

      Kustuta
  5. Sul on tulbipeenras vägev mikrokliima tõesti. Aga esimene `Katharine Hodgkin`juba õitseb ka minu aias :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle Katherinega oledki Sina minust ette saanud! Mu omad olid alles ninakestena. Aga Beatrix Stanley õitses kenasti! Küll on neile ka nimesid antud! Sheila Ann Germany on mul ka. :P

      Kustuta
  6. See on tõepoolest hüpe sinisesse! Võrkiirised on lihtsalt nii ilusad ja nad oleksid ilusad mistahes teisel ajal ka. Kasvukoht on sul ka hästi valitud, minu üksikud alles ajavad otsakesi välja ja nad on mul kuidagi hajevil ka.

    Kui nüüd see uus ilmaprognoos tõele ka vastab, siis on uuel nädalal sul seal ilmselgelt õite pidu :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hehee, oh neid ilmaprognoose. Loodame-loodame! Tänaöine pidas paika ja viskaski säärase lumeteki maha! Ehk on pühapäevaks läinud!
      Võrkiirised on lihtsalt võrratud. Ja nende varajasus väärib imetlust!

      Kustuta
  7. Massistutused on alati ilusad ja muljetavaldavad. Meie näeme alles esimesi õiekesi, sellise plahvatuseni läheb veel aega

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Massil on tõesti mõju! Peaasi, et kriitilist massi ei ületa! :)

      Kustuta