pühapäev, 8. jaanuar 2017

Talve saabumine

Uue aasta esimesel nädalal saabus talv, nagu ka eelmisel aastal. Tuli suure tuulega põhjast, võttes merelt kaasa lumepilvi ja puistates neid tühjaks rannikule. Tallinnas on ligi 10 cm lund, lõuna pool vaid kirme. Paraku aga just lõunas langesid temperatuurid reede öösel vastu laupäeva kõige madalamale, -25 kraadinini. Meie kandis, edela pool, oli pilvkatte all pehmem ning temperatuur -20ni ei langenud. Laupäev tõi veidikene lumelisa, täna oli pealinnas temperatuur nullis.

Pehme ilm meelitas välja kõndima ning kuhu mujale siin minna, kui botaanikaaeda uudistama. Lapsed võtsid päevast parimat, kelgutades ja ehitades lumememmi. Pirita jõe org kajas rõõmsatest kilgetest. Taimehuvilised sumasid lumes, aimates teerade ja peenarde piire. Vastutulija jagas õhinal uudist puhkenud näsiniinest, vastu poetasin vaimustust õitsvast nõiapuust. Juhatasime üksteisele omi leide, soovisime head päeva.

Tallinn Botaical Garden
Täisõies laialehine nõiapuu/ Hamamelis macrophylla in full bloom in midst of winter
Tallinn Botaical Garden
Hamamelis macrophylla
Tallinn Botaical Garden
Näsiniin on puhkenud õide/ Daphne mezereum

Näsiniinel olid muidugi vaid mõned üksikud õied, kuid pungad olid väga punnis ning kes teab, kas need ka kevadeni kestavad. Õied kindlasti mitte, sest juba praegu oli neist suurem osa külmavõetud. Sellegi poolest oli neid külma ja talve trotsivaid õisi tore leida. Eriti muljetavaldav oli suurelehine nõiapuu, teise nimega virgiinia nõiapuu. Üks eksemplar oli tihedalt õisi täis ning loojuvas päikses lõi kogu põõsas eriliselt särama.

Ma alati kipun ülistama Tartu Botaanikaaeda ja jätma Tallinna oma selle varju, kuid ka viimasel on oma tugevused. Siinne aed on hästi maastikuline, vaateline. Siin on palju avarust ja kompositsioonilist kooskõla. Enamus puid ja põõsaid on istutatud suuremate gruppidena ning nii pääsevad nad hästi mõjule. Täna leidsin ühe paiga, kus on selgelt mõeldud talvisele vaatele.

Tallinn Botaical Garden
Värviline talve aed/ Colourful winter garden in Tallinn Botanical Garden
Tallinn Botanical Garden
Esiplaanil  valgete võrsetega vaarikas Rubus cockburnianus - palju elevust tekitav nimetus botaanikatudengitele inglise keelses keeleruumis/ Rubus cockburnianus always amazes in winter garden as intrigues pupils in botanical classes
Tallinn Botaical Garden
Kukerpuud toovad punast talve/ Berberis bring some red to winter garden
Tallinn Botaical Garden
Aedhortensia/ Hydrangea paniculata 
Tallinn Botaical Garden
Tallinna Botaanika Aed/ Tallinn Botanical Garden
Tallinn Botanical Garden
Tallinna Botaanika Aed/ Tallinn Botanical Garden
Tallinn Botaical Garden
Tallinna Botaanika Aed/ Tallinn Botanical Garden
Lisaks värvile on talvises aias tähtis struktuur ja vorm. Need on sageli meenutused suvest - kõrreliste puhmad, kuivanud varred ja seemnepead. Mõne vaatamiseks pead kummarduma, teist võib vaadelda kaugemalt. Igal on oma koht ning roll, pakkudes erinevad elamusi.


Tallinn Botanical Garden
Mummud lumes/ Tittles in snow
Tallinn Botaical Garden
Õhulised sabad/ Airy tails
Tallinn Botaical Garden
Kompositsioon sõnajalgadega/ Composition with ferns
Tallinn Botaical Garden
Kõrreliste peenar/ Grass Border in Tallinn BG
Tallinn Botaical Garden
Kõrreliste peenar/ Grass Border in Tallinn BG
Tallinn Botaical Garden
Tallinna Botaanika Aed/ Tallinn Botanical Garden
Talve aiad (Winter Gardens) on hetkel popp teema lääne era-, avalikes ja botaanikaaedades. Kuna suurem osa neis kasutatavatest taimedest on ka meil hästi edenevad, miks mitte neid enam kasutada?! Just avalikel aladel ja parkides. Ja miks mitte võiks meil kõigil omal ka olla üks väike Winter Walk või Winter Garden?! Mina mõtlen sellele!

Tallinn Botaical Garden
Tallinna Botaanika Aed/ Tallinn Botanical Garden

16 kommentaari:

  1. Ilusad pildid ja ilusad mõtted ja nõiapuu on lausa uskumatult uhke :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Mõtted on kohe täitsa head mu meelest! :P
      Nõiapuu võttis mu täitsa sõnatuks. Mäletan, et eelmine varakevad otsisin neid mööda aeda taga, et näha õisi, aga ei leidnud üles. Suvel puhtjuhuslikult avastasin selle grupi, kuigi teadsin, et nõiapuud peavad Tallinna BA-s olemas olema. Nüüd teadsin juba samme seada!

      Kustuta
  2. Väga ilusad võtted ja uskumatu,kui õisi täis nõiapuu.Aga minu lemmikpilt on eelviimane-see pingiga päikeses-nii ootuses!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nõiapuu oli suisa nõiduslik!
      Tegelikult oli vahva lugu ka päris viimase pildiga, mis jäi kirjutamata. See teletorn seal särab loojuvas päikeses, kui kõik muu on juba hämar. See oli väga kitsas viirg päikesevalgust pilvede vahelt, mis pääses valgutama ainult teletorni jalga. Nii ta heledas seal muidu juba hämarduvas ümbruses. No ja kuu sättis ka selleks hetkeks end pildile.

      Kustuta
  3. Huvitav, huvitav - WinterGarden ? Sellest tahaks rohkem teada :) Kas see on seotud vormidega? või aiakülastuste propageerimisega?

    TB tundub mulle hiiglaslik :) Detsembris punnitas minugi näsiniin ja vaatasin, et laseb end ära petta. Nüüd on külm ühe põõsa õiepungad mustaks teinud, sealt kevadel õisi ilmselt enam ei tule. Tallinnas oli ilmselt nii palju soojem, et jõudis õitsema minna. Nõiapuud on lahedad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Khmmm.. Tsiil!!?? Ma eeldanuks, et Sa tead Winter Gardenist kõike! Ma pean siis tõesti ühe lühiloengu siin korraldama! Küsimus on nüüd vaid, et kas pildimaterjal taimedest ise kokku koguda (mis oleks väljakutse!) või kasutada ajakirjade abi... Kui tuleb võimalust, teen ära!
      Sinu näsiniinest on kahju! Aga nad on meil tuhandeid aastaid elanud ja olnud, tühja need õied, taim ise on ikka terve kindlasti.

      Kustuta
    2. Oh muidugi tee ära, talvel on igasugused harivad postitused hinge kosutavad :) Tee või kaks, üks piltidega :)

      Kustuta
    3. Luban, et tuleb! Võib-olla et kakski! :D Teema on ju tegelikult mahukas!

      Kustuta
    4. Ma mõtlesin, et see on ikka õue teema, mitte tubaseid talveaedu

      Kustuta
    5. See on 100% õue teema! Siin tulebki mängu see keeleline segadus - talveaed on meil kindla tähendusega, mis võrdub inglise keelse sõnaga conservatory (sisuliselt köetav kasvuhoone). Winter garden, winter walk, winter beds, see tähistab kõik vabas õhus olevat aiaruumi, milles on keskendutud talvisele ilule, talvistele väärtustele - koore värvid, struktuurid, talvised õied ja lõhn jne. Siin tuleks nüüd välja mõelda mingi eestikeelne vaste. Näiteks "taliaed". "Sita suusailma aed" sobiks Eesti tingimustes sobiks kah! :P

      Kustuta
  4. Imelised pildid ja tabava nimetuse on see põõsas endale saanud. Ega ei ole ikka õige asi küll kui keset talve õied peal.:)
    Tänud jalutuskäiku jagamast.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle R. cockianusega oli tore lugu sedaviisi, et olin just tast lugenud ühes ajakirjas ja nüüd leidsin BA-st üles. Sealjuures absoluutselt teadmata tema olemasolust aias. Elus ikka juhutub selliseid kummalisi kokkusattumusi!

      Eile juhtusin ühe aedniku blogist lugema, et tal 1. jaanuaril oli aknal kirju liblikas... no mul ka... just sellest 365st päevast sel ühel. Kas pole mitte mõtlemapanev kokkusattumus?! Mis sõnumeid nad tõid, peale selle et suvi tuleb kirju?

      Kustuta
  5. Tänud toreda jalutuskäigu ja imeliste vaadete eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on ainult hea meel kui meeldis ja midagi pakkus! ;)

      Kustuta
  6. Teletorni pilt on super, kohe kukub ymber kah :) Ja siis need mummud lume peal on armsad.. ja pingi peal tahaks istuda ja maailma asjade yle motelda. Yldse kokku koik hea :) Tuletad mulle meelde, et meie maja projektis on Winter Garden, ilus idee - aga kyllap jai ruumi vaheks, sest tegemata ta jai. No kes keelab tervest korvalhoonest talveaeda ehitada!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oli tegelikult veel kümme korda ägedam vaatepilt kohapeal. Ümber kukkuv teletorn on muidugi fotobjektiivi effekt, mis keskpunkti ümber vertikaalseid jooni kõveraks kisub. Torn on tegelikult ikka sirge! Meie maja ongi tervenisti Winter Garden, sest kõik on roheline ja taimi täis!

      Kustuta