kolmapäev, 9. november 2016

Novembritalv

Oktoobri lõpul sadanud esimene lumi sulas kiiresti, nii nagu see sageli on. Teine lumi aga ei lasknud end kaua oodata ning sadas maha novembri esimestel päevadel. Algsed prognoosid ei lubanud sellelegi pikemat iga kui ehk nädalapäevad, kuid lumi on maas siiani ja järjepidevalt on aina tulnud lisa. Ükshetk ka prognoosiportaalid ei lubanud enam ühtegi sulapäeva novembriks, pigem krõbeda külmaga öid. Kas talv tuligi päriseks?

Eile, kui naasin lühikeselt reisilt kuldse sügisega Euroopa südamesse, ning nähes üüratuid lumemägesid lennujaamas ning Tallinna parklates, jäi meeltesse küll tundmus kui talve südamesse saabumisest. Lund on tõesti palju sadanud, vähemalt siin põhjarannikul. Oma 20-25 cm oli Pirita rannas ja Kadrioru pargis. Tegin neisse paigusse täna väikse õhtuse jalutuskäigu.

Pirita Promenade
Õhtu Pirita promenaadil/ Evening on Pirita Promenade
Tallinn Bay
Pirita rand/ Pirita Beach
Pärast päikese loojumist põikasin korra ka Jaapani aeda Kadriorus. Ilus ja rahulik oli seal, nagu ikka. Liikumas ei hingelistki, vaid mõni musträstas kiirelt kädinal üle lendamas, otsimas ööbimispaika. Kividel ja põõsastel paksud lumemütsid peas. Selline talveõhtu hämarikuaeg on lummav. Muidu ma vaimustuses sest varasest talvest just pole, kuid täna õhtul näis ta meeldiv ja omal kohal. Peale jalutuskäiku piparmündi tee ja prantsuse õunapirukas kohvikus ...

Japanese Garden, Tallinn
Õhtu jaapani aias/ Snowy evening in Japanese garden
Japanese Garden, Tallinn
Rododendronid lumes/ Rhododendrons in snow
Japanese Garden, Tallinn
Tiikki on saanud endale valge katte/ Pond in the middle of garden is covered with ice
November on sügiskuu, suurem osa detsembristki on seda veel. Kas talv jääb pidama, pole teada, kuid nädala jagu veel kindlasti - seda julgevad öelda sünoptikud. Täna polegi ma sellele väga vastu.

Japanese Garden, Tallinn
Lumine/ Snowy

8 kommentaari:

  1. Kas tead vaatan neid pilte ja ei suuda motlemata jatta, kui teistsugune maailm, nii karge ja kylm ja ilus oma valges olemises ka... Siit keskmisest Euroopast vaadates motlen, et Sibeliuse muusika pidi syndima sellisest keskkonnast.. no ja mis koik veel - see pohjamaa inimeste sirge ja selge olemine naiteks.. Pole ju motet kulutada energiat tyhja loba ja teesklemise peale, kui see energia nii kallilt katte tuleb :) Imeilusad pildid, ara oma "rohelisi nappe" seal ara kylmeta!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks meie keskkond teeb meis omad korrektiivid kindlasti. Tulnuna just sealt kesk-Euroopast, möönan küll pisukest kahjutunnet, et oleme kujunenud sellisteks kadakasteks tüüpideks. Võiks ju olla enam avatust ja suhtlemisvalmidust... aga no kui pole anutd, siis pole antud. :)
      Külm veel õnneks näpistama pole pääsenud. :)

      Kustuta
  2. Talvine päike on väärtuslik. Näitab end harva nagu kuuvarjutus. Huvitav kas meie laiuskraadil kunagi olnud ka päikselist talve?:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Novembrid-detsembrid on ilmselt alati olnud pimedad ja päikesevaesed. Siis on need ajad kui Atlandilt tuleb ühtesoodu madalrõhkkondi koos katkematu pilvevaibaga. Olukord tavaliselt pöördub jaanuaris ja veebruaris valitseb Venemaa kõrgrõhkond koos külma ja selge ilmaga. Aga seda siis kui on tavaline talv. Palju meil viimastel aegadel tavalist on olnud?!

      Kustuta
  3. Ei usu, et tali päriseks tuli aga kui ka tuli, mis ikka. Ilus on :) Päikeselised talved on olemas küll aga siis on need ka pakasetalved. Aga lund on palju isegi Lätis, Eestimaa lõunaosariikidest rääkimata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel tuleb jälle sellist tihedat jõululund...! :D

      Kustuta
  4. Puhas, rikkumata ilu.
    Kui välja arvata 5.jaanuari torm, oli 2004/2005.a talv väga päikeseline. Sombus ja pimedaid päevi polnud peaaegu üldse ei sügisel ega talvel. Ja isadepäeval oli võimalik t-särgiga õues olla, lumi tuli nädala pärast

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teine lumi on püsinud visalt ja päris pikalt, kuid ilmselt selle nädala lõpuks sulab ta siiski. Eks näis, kunas tuleb kolmas ja kas siis juba jääb ka talveks.

      Kustuta